Pave Frans vil besøge Canada efter fund af grave ved katolske skoler, USA udsteder kønsneutralt pas, og Bornedals krigsdrama deler anmeldere

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, Unsplash & Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, Unsplash & Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Først kom det frem, at Martin Justesen, stabschef i Statsministeriet, havde slettet sine sms'er fra de afgørende dage, hvor regeringen besluttede at aflive alle mink i Danmark. Sidenhen kunne man læse, at departementschef Barbara Bertelsen har gjort det samme. Og nu står det også klart, at statsminister Mette Frederiksen (S) på linje med sine medarbejdere har indstillet sin telefon til at slette beskeder automatisk efter 30 dage. En praksis som en række tidligere ministre, Berlingske har talt med, ikke kan genkende fra deres egen tid som minister.

Selvom Statsministeriet fastholder, at der ikke er foretaget en målrettet sletning af sms-beskeder, oplyser ministeriet onsdag aften ifølge Ekstra Bladet, at det vil medvirke til at opfylde Minkkommissionens ønske om at få gendannet sms-beskederne.

Det kan dog blive lettere sagt end gjort. It-ekspert siger til TV 2, at han kun ser få muligheder for, at sms'erne kan gendannes. Men hvis det viser sig, at de ikke er gemt andetsteds, er det et brud på journaliseringsregler, siger professor i forvaltningsret til Kristeligt Dagblad.

Ny biskop kan blive frisk pust i bispekollegiet

Morgensamling flytter fokus fra denne uges store politiske historie til den historie, der løber med overskrifterne i den kirkelige verden. Med godt 52 procent af stemmerne kan provst Thomas Reinholdt nemlig fra december kalde sig ny biskop over Aalborg Stift. Hans forsvar for traditionen kan blive et frisk pust i et bispekollegie, der vil forny liturgi og indføre samskabelse, lyder det fra eksperter i Kristeligt Dagblad. Avisen har også interviewet den nye biskop, mens fagmediet kirke.dk har lavet en reportage fra Hasseris i Aalborg, hvor valgresultatet blev annonceret.

USA udsteder landets første kønsneutrale pas

I et nyt pas, der ifølge nyhedsbureauet AP netop er blevet udstedt i USA, fremgår det ikke, om passets ejer er mand eller kvinde. I stedet er kønnet blot angivet som et ”X”, og det er tiltænkt non-binære personer, som hverken identificerer sig som mand eller kvinde. Udenrigsministeriet oplyser ikke, hvem modtageren er, men AP skriver, at det drejer sig om den 63-årige non-binære aktivist Dana Zzyym fra Colorado, der siden 2015 har kæmpet en juridisk kamp med det amerikanske udenrigsministerium. Kampen har for Dana Zzyym ikke handlet om, at verdenen nu skulle rejses tynd med det nye pas i hånden, men om rettigheder for kommende generationer af non-binære.

Efter pres fra indfødte canadiere: Paven indvilliger i besøg

Pave Frans har indvilliget i at besøge Canada efter stigende pres på den katolske kirke for at undskylde dens rolle i sager, hvor der er fundet børnegrave ved nedlagte katolske kostskoler for indfødte børn. Det skriver flere internationale medier, heriblandt The Guardian. Kritikken handler blandt andet om, at kirken har modsat sig frigivelsen af dokumenter relateret til sagerne og påstande om, at kirken har tilbageholdt millioner i kompensation til overlevende fra disse skoler. Det drejer sig i alt om 150.000 indfødte børn, som blev tvangsfjernet fra deres familier og sendt på kostskoler, hvoraf mange blev drevet af den katolske kirke. Kristeligt Dagblad har også tidligere beskrevet sagen.

Hvem skal vinde Kristeligt Dagblads initiativpris?

Mens kritikken hagler ned over den katolske kirke i Canada, høster en lang række kirkelige initiativer herhjemme ros for deres evne til at gøre en forskel for mennesker overalt i landet. De seneste tre uger har læserne af Kristeligt Dagblad haft mulighed for at indstille initiativer til avisens initiativkonkurrence, og tiden er nu kommet til at udpege de allerbedste. Avisen har modtaget bud på kirkelige initiativer og tiltag fra Tønder i syd til Himmerland i nord, og fra den katolske kirke over frikirker til folkekirken. De repræsenterer både lokale samarbejder og landsdækkende projekter. Der er klimavenlige kirkegårde, ideer til tumlingedåb, nye diakonale samarbejder, indsatser for migrantkristne og opfindsomme digitale satsninger. Du kan frem til den 10. november stemme på dine favorit-initiativer lige her.

Bornedals krigsdrama splitter anmelderne

Når man i dag åbner landets aviser, er det blandt andet til synet af anmeldelser af Ole Bornedals nye film ”Skyggen i mit øje”. Filmen, der skildrer rædslen og meningsløsheden, da Den Franske Skole ved en fatal fejl blev bombet i marts 1945, får en blandet modtagelse af landets anmeldere. Politiken skriver, at Ole Bornedal mister grebet om fortællingen og kvitterer med tre ud af seks hjerter, mens Information mener, at filmen er præget af ”tung symbolik, kunstig dialog og påtaget nuancering”. I Kristeligt Dagblad giver anmelder Jeppe Krogsgaard Christensen fem stjerner og kalder den ”Ole Bornedals til dato bedste film”. Hvad Ole Bornedal selv siger om filmen, kan du læse i dette store interview med filminstruktøren, der blandt andet mener, at ”vi lever i en ekstremt firkantet tid, hvor ingen længere tør sige noget”.

Napoleons hat solgt på auktion for millionbeløb

Den napoleonshat, du skal høre om i dagens sidste historie, er en anelse dyrere end den slags, man sædvanligvis kan opstøve på hylderne i den lokale bager. Der er nemlig tale om en vaskeægte napoleonshat – en af de karakteristiske hatte, som den franske kejser Napoleon Bonaparte er kendt for at bære.

Napoleons gamle hat har nemlig endnu engang fået sig en ny ejermand, hvilket kostede den nye ejer 1,76 millioner kroner, skriver Ritzau. Hatten havde fundet vej til et britisk auktionshus efter at være blevet solgt på et mindre tysk auktionshus for et mindre beløb. At prisen er steget markant skyldes, at ingen dengang var klar over, at hatten havde tilhørt den franske krigsherre, før man fandt en række mærkelige inskriptioner i hatten. Ved yderligere undersøgelser fandt man også fem hår, og to af disse hår havde matchende dna med Napoleon.

Napoleons gamle sabel og et guldskrin fik også ny ejer ved samme lejlighed.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.