Penge i hånden sætter skub i syreres hjemrejse

Med støtte på minimum 140.000 kroner fra den danske stat er syrere nu begyndt at rejse hjem. En dyr, men god løsning, mener Socialdemokratiet. Dansk Folkeparti er enig, men vil dog bede minister se på beløbets størrelse

”Det er et vildt højt beløb, og jeg kan godt forstå, hvis folk undrer sig," siger udlændingeordfører Pia Kjærsgaard (DF) om de 140.000 kroner.
”Det er et vildt højt beløb, og jeg kan godt forstå, hvis folk undrer sig," siger udlændingeordfører Pia Kjærsgaard (DF) om de 140.000 kroner. . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Med en ordentlig pose penge fra den danske stat i sigte vælger flere og flere syriske flygtninge frivilligt at rejse fra Danmark og tilbage til deres krigshærgede hjemland.

Nye tal fra Dansk Flygtningehjælp viser, at 71 syrere siden den 1. maj i år er vendt tilbage til Syrien. Før da havde ingen valgt at rejse hjem mod betaling.

I de senere år er den økonomiske gulerod for at blive repatrieret – et andet ord for at vende tilbage til sit hjemland – blevet større fra det offentlige. Fra foråret trådte nye regler for herboende syrere i kraft, så de ikke længere mister opholdstilladelsen i Danmark, hvis de rejser hjem. I stedet har de nu et år til fortryde beslutningen, og det har ifølge Dansk Flygtningehjælp sat skub i tendensen.

”Vi får rigtig mange henvendelser fra syrere, som ønsker at få rådgivning om muligheden for at vende hjem med støtte. Mange synes ganske enkelt, at det er for svært at komme ind på arbejdsmarkedet og etablere sig i Danmark. Penge betyder noget i overvejelserne, men det betyder også noget, at de kan fortryde, hvis Syrien viser sig at være for farligt,” siger Eva Singer, asylchef i Dansk Flygtningehjælp, der administrerer rådgivningen af flygtninge, som vil repatrieres.

I de 71 syreres tilfælde er det ofte hovedstaden Damaskus, de vender tilbage til, fortæller Eva Singer.

En voksen syrer får i dag lige under 140.000 kroner fra det offentlige for at vende hjem. Derudover betaler den danske stat en enkeltbillet samt transportudgifter til eksempelvis møbler på op til 30.000 kroner. Man får også 7800 kroner om året til sygesikring i op til fire år samt 500 kroner om måneden til sine børns skolegang efter hjemrejsen.

Sidste år vendte 360 flygtninge og indvandrere frivilligt tilbage til deres hjemlande mod betaling, men tallet er i kraftig stigning. Alene i årets første 10 måneder rejste 438 personer hjem med en check fra det offentlige, og Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser over for Kristeligt Dagblad, at man i år regner med at bruge 102 millioner kroner på at betale flygtninge for at rejse hjem.

Det var VLAK-regeringen, der sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet gjorde det mere attraktivt for herboende udlændinge at rejse frivilligt hjem. Ad flere omgange har partierne øget incitamenterne, og i sommer vakte det opsigt, da 64.100 flygtninge og indvandrere fik et brev fra deres kommune: Vend hjem for 140.000 kroner og få betalt rejse- og medicinudgifter, lød budskabet.

De nye tal får Dansk Folkeparti til at spærre øjnene op, selvom partiet selv har lagt stemmer til regelændringerne.

”Det er en god nyhed, når flygtninge rejser hjem. Men i det her tilfælde er det også en underlig nyhed. Når der for nylig var nul syrere og nu er 70, rejser de hjem på grund af pengene, men egentlig burde man rejse hjem uden penge fra den danske stat, så snart der er sikkert i hjemlandet,” siger udlændingeordfører Pia Kjærsgaard.

Ifølge hende er det en ambivalent følelse, når det offentlige skal betale syrere 140.000 kroner for at forlade landet.

”Det er et vildt højt beløb, og jeg kan godt forstå, hvis folk undrer sig.”

I har selv været med til at gøre det mere attraktivt at blive repatrieret, men nu kalder du beløbet for vildt højt. Ordningen ser ellers ud til at virke?

”Det er jo en dyr løsning, men på langt sigt er det bedre for både syrerne og danskerne, at de vender hjem. Både økonomisk, socialt og kulturelt,” siger Pia Kjærsgaard, der dog alligevel vil have udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på banen i sagen.

”Vi vil bede ministeren om en redegørelse. Er det her beløb ved at være i overkanten, eller har vi lagt os på det rigtige niveau? Syrere skal ikke kunne spekulere i at komme herop, blive forsørget i et par år og derefter sige ’ok, nu får vi en masse penge og tager hjem’,” siger Pia Kjærsgaard.

Hos Radikale Venstre kalder udlændinge- og integrationsordfører Andreas Steenberg det for ”fint”, at syriske flygtninge frivilligt er begyndt at rejse hjem.

”Vi har ikke noget mål om at komme af med de flygtninge, der er her. Men hvis man gerne vil rejse frivilligt tilbage til Syrien på de her vilkår, er det i orden. DF har selv stemt for ud fra argumentet om, at der skulle være en gulerod for at rejse hjem,” siger Andreas Steenberg.

Hos Socialdemokratiet er udlændingeordfører Rasmus Stoklund åben for at se på, om beløbet for repatriering er passende. Men alt i alt står partiet på mål for ordningen.

”Flygtninge skal som udgangspunkt beskyttes midlertidigt, og derfor er det jo positivt, hvis flere syrere nu vender hjem,” siger han og uddyber:

”140.000 kroner er et flot tilbud og en stor pose penge. Men vi skal huske på, at meget få formentlig ville rejse hjem uden det her tilbud. Vi skal også holde beløbet op imod alternativet: At disse personer ofte ender med at være overrepræsenteret i ledighedsstatistikker og på sigt koster det offentlige mange penge, hvis de bliver her.”

Næsten 19.000 syrere er siden 2014 flygtet til Danmark.