Prøv avisen

Pengemangel sætter mosképrojekter i stå

Her et billede af den sunnimuslimske moské på Rovsingsgade på Nørrebro under byggeriet i 2013. Moskeen på Vibevej i Nordvest bliver Danmarks første shia-moské, når den åbner i 2014. Foto: Niels Ahlmann Olesen/ Denmark

Danmarks første shiamoské åbner i løbet af et år. Til gengæld ligger planer om fire andre store moskéer stille, fordi det ikke er muligt at finde sponsorer

Betonskelettet til det 3500 kvadratmeter store hus står klar på Vibevej i Københavns nordvestkvarter, og i løbet af det kommende år gør håndværkere Danmarks første shiamuslimske moské klar til indvielse. Samtidig forventer Dansk Islamisk Råd at holde åbningsceremoni for Danmarks første store sunnimuslimske moské i maj i år.

Men Dansk Islamisk Råd og den shiamuslimske forening Ahlul Bait er foreløbig de eneste organisationer, der har haft held til at rejse penge til store moskébyggerier på dansk jord. Til gengæld er planer om i alt fire store moskéer på Amager, i Aarhus og i Haderslev strandet, fordi det ikke er muligt at skaffe midler.

Det fortæller religionssociolog og adjunkt Brian Arly Jacobsen fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, som har samlet oplysninger om nye moskébyggerier i Danmark.

Den sunnimuslimske moské i Rovsinggade har angiveligt modtaget 150 millioner kroner fra Qatar, mens den shiamuslimske moské har fået doneret op mod 50 millioner kroner fra blandt andet iranske sponsorer.

LÆS OGSÅ: Pengemangel forsinker shia-stormoské

Finansieringen er det helt store problem for de øvrige mosképrojekter. Muslimerne i Danmark er en meget forskelligartet gruppe, og der er ikke mange velhavere. Derfor er det svært at samle ind, og det gør det nødvendigt at finde udenlandske sponsorer. Omvendt skaber de udenlandske sponsorer problemer, fordi moskéerne bliver beskyldt for at være Qatars eller Irans forlængede arm, siger Brian Arly Jacobsen.

Lektor ved Institut for kultur og identitet på Roskilde Universitet, Sune Lægaard, der har fulgt den danske moskédebat, vurderer også, at det er meget vanskeligt for danske muslimer at rejse penge til store moskébyggerier:

Man glemmer jo ofte, at muslimerne i Danmark er opdelt på mange forskellige nationale grupper. Medmindre nogle danske muslimer bliver meget velhavende, så bliver det svært at rejse penge. Muslimerne er fanget i en Catch 22-situation. Hvis de skal opføre moskéer, må pengene skaffes fra udlandet. Men samtidig udløser sponsorater fra for eksempel Qatar og Iran voldsom kritik, siger Sune Lægaard.Lars Aslan Rasmussen, socialdemokratisk medlem af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, finder det til gengæld smadder ærgerligt, at sponsorer med forbindelse til diktaturstater står bag opførelsen af de to første store moskéer i Danmark.

Der er ingen tvivl om, at det er svært at samle ind blandt muslimer i Danmark, men det er ikke umuligt. Når stater som Qatar og Iran står bag moskéer, så kommer der ingen kritik af de to lande i moskéen, siger Lars Aslan Rasmussen.

Han mener, at danske muslimer i langt højere grad ville have mulighed for at udvikle en tolerant, europæisk islam med for eksempel accept af homoseksualitet, hvis moskébyggerierne var uafhængige af mellemøstlige sponsorer.

Brian Arly Jacobsen afviser, at samarbejdet med Qatar og Iran gør de to moskéer i København til filialer af mellemøstlige diktaturer.

Både Islamisk Råd og Ahlul Bait har en selvstændig dagsorden her i landet, og de indgår et strategisk samarbejde med udlandet for at bygge moskéen. Men det betyder ikke, at Iran eller Qatar har direkte indflydelse på de budskaber, der udgår fra moskéen, siger Brian Arly Jacobsen.

Den iranskfødte politolog og professor emeritus Mehdi Mozaffari er helt uenig:

Moskéen på Vibevej er styret af organisationen Ahlul Bait, hvis formål er at udbrede islamiske aktiviteter i en række lande. Desuden kan en moské bruges til pengeoverførsler og eventuelt til finansiering af terror. Jeg mener, at Københavns Kommune, der har godkendt mosképlanerne, burde henvende sig til rådhuset i Teheran og foreslå, at byens sunnimuslimske minoritet også får lov at opføre moskéer, for det har de ikke i dag, siger Mehdi Mozaffari.

Dansk Folkeparti har indkaldt erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) til et samråd om, hvordan det kan sikres, at midler fra islamiske diktaturstater ikke bruges til opførelse af moskéer i Danmark.

<b></b><br />