Perlemagere i vikingetiden var eksperter i genbrug

Hvide og blå perler fra to perlemagerværksteder fra 700-tallet i Ribe har klarlagt, hvordan fortidens danske perlemagere var overraskende innovative i deres arbejde

Perlemagere i vikingetiden var eksperter i genbrug
Foto: Museet Ribes Vikinger.

En geokemiker, en arkæolog og en museumsinspektør kommer ind i et perleværksted fra vikingetiden.

Og her opdager de noget interessant om, hvordan genbrug foregik i fortiden. 

I et nyt tværfagligt studie mellem de ovennævnte eksperter beskrives det nemlig, hvordan vikingeperlemagernes måde at lave perler af genbrugsmaterialer fra syden var langt mere sofistikeret, end hidtil antaget.

“De spændende resultater viser med al tydelighed, at mange nye fakta ligger og venter på at blive opdaget,” siger Claus Feveile, som er museumsinspektør på Sydvestjyske Museer.

I 700-tallet var glas en eftertragtet vare, og i Danmark importerede man gammelt glas og smeltede det om til nye perler.

Der var tale om såkaldte mosaikglas, små glasterninger, primært i blå og hvide varianter, som før havde været brugt til at udsmykke paladser, bade og templer i Rom og Konstantinopel. Efterhånden blev de pillet ned og brugt som handelsgods. Og nogle af dem endte altså i Ribe, hvor innovative glasmagere gav dem nyt liv som farvede glasperler, der kunne bruges som smykker, i kamme og dragspænder.

Indtil nu har arkæologer antaget, at perlemagerne brugte hvide uigennemsigtige mosaikker til at lave hvide perler, og blå mosaikker til at lave blå perler. Men så enkelt var det ikke.

“Glasmagerne havde fundet en langt mere tids- og ressourcebesparende måde at lave især de hvide perler – og i øvrigt af det fineste materiale, de havde adgang til,” siger Gry Hoffmann Barfod, som er geokemiker på Aarhus Universitet og en af forskerne bag studiet.

Sagen er nemlig den, at de kunne vælge at smelte det uigennemsigtige hvide mosaikglas, men det krævede høje temperaturer. Derfor fandt de på en alternativ "grøn" løsning. De benyttede nemlig gennemsigtige glasterninger med guldfolie, som især havde været brugt i byzantinske mosaikker.

“Når perlemagerne gerne ville lave uigennemsigtige hvide perler, så varmede de den gennemsigtige guldmosaik – efter at de lige havde pillet det meste af guldfoliet af – op til en relativt lav varme. Derefter rørte de kraftigt rundt i den tyktflydende glasmasse, så der kom små luftbobler i dem, som ikke kunne undslippe,” siger Gry Hoffmann Barfod.

Luftboblerne havde den effekt, at glasmassen blev uigennemsigtig og derfor fik den eftertragtede farve, som gav de smukkeste glasperler.

“Det er enormt smart, fordi perlemagerne så kunne undgå at bruge en masse ressourcer og tid på at varme glasmassen op til en meget høj temperatur,” siger Gry Hoffmann Barfod.

Omvendt skulle de blå perler helst være mere gennemsigtige, og det var de blå mosaiksten ikke. Men her blandede glasmagerne så blå mosaiksten og det gennemsigtige glas fra guldmosaikstenene og fik flotte, blå perler, som næsten minder om safirer.

“Vi kan altså konstatere, at de i en eller anden forstand har eksperimenteret med de kemiske processer, som lagde grunden for deres arbejde,” siger Søren Sindbæk, som er professor i arkæologi ved Aarhus Universitet.

Forskerne opdagede vikingeperlemagernes proces ved at analysere ganske små dråber guld, som det ikke var lykkedes at pille af de hvide glasmosaikker. På den måde afslørede de brugen af guldmosaik i både blå og hvide perler.

“Det er et fantastisk studie at have været med til, for det har afsløret, at vikingerne var eksperter i at genbruge glas og forstå processerne bag deres arbejde,” siger Gry Hoffmann Barfod.