PET advarer om spionagetrussel fra kinesiske studerende

Kinesiske studerende skal skrive under på hemmelig erklæring over for Kommunistpartiet, skriver Politiken.

Anders Henriksen, kontraspionagechef hos Politiets Efterretningstjeneste (PET), skriver til Politiken, at kinesiske forskere og studerende på CSC-stipendier blandt andet er forpligtet til at undgå at deltage i aktiviteter, der skader kinesiske interesser
Anders Henriksen, kontraspionagechef hos Politiets Efterretningstjeneste (PET), skriver til Politiken, at kinesiske forskere og studerende på CSC-stipendier blandt andet er forpligtet til at undgå at deltage i aktiviteter, der skader kinesiske interesser . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Kinesiske forskere og studerende, der ønsker at rejse til EU med et særligt stipendium, skal forinden underskrive en hemmelig troskabserklæring over for Kommunistpartiet og den kinesiske stat.

Det fremgår af afsløringer i svenske Dagens Nyheter og tyske Correctiv og DW. De har fået indsigt i kopier af de hemmelige aftaler. Det skriver Politiken i fredagens avisudgave.

Det drejer sig om stipendiet China Scholarship Council (CSC).

Politiken har lavet en opgørelse, som viser, der er i øjeblikket er mindst 239 CSC-forskere og studerende på universiteter i Danmark.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) udgør de en forhøjet spionagetrussel.

De kinesiske forskere og studerende, der er på CSC-stipendier i Danmark, er blandt andet forpligtet til at undgå at deltage i aktiviteter, der skader kinesiske interesser og sikkerhed.

Det skriver PET's kontraspionagechef, Anders Henriksen, i en mail til Politiken.

- De er ifølge kontrakterne også forpligtet til at rette sig efter den kinesiske ambassades anvisninger i alle henseender.

- Det er blandt andet på den baggrund PET’s vurdering, at CSC-stipendiater i Danmark kan være særligt udsatte for at blive presset til at udføre aktiviteter på vegne af den kinesiske stat, skriver han.

Imens skriver Kinas ambassade i Danmark ifølge avisen, at de tyske og svenske afsløringer "ikke er i overensstemmelse med fakta".

Danske institutioner bør dog kun tage imod studerende og forskere på CSC-stipendier, "hvis det er i klar dansk interesse". Sådan lyder det fra Uddannelses- og Forskningsministeriet ifølge Politiken.

Det bør heller ikke udgøre en "sikkerhedsmæssig risiko", lyder det blandt andet.

/ritzau/