Pia K.: Danskhed er kartofler og årstider

Danskhed er nye kartofler, jordbær med fløde og en følelse indeni, siger Pia Kjærsgaard

Danskhed er en svær størrelse at forklare, men Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, forsøger torsdag aften, mens hun mødes med Socialdemokraternes statsministerkandidat, Helle Thorning-Schmidt, til en debat om netop danskhed.

- Det var aldrig noget, der blev spurgt om i min barndom eller ungdom, da var man bare dansk. Velfærden er vigtig, men det er også årstiderne, det er naturen, det er de nye kartofler, jordbær med fløde og den jyske vestkyst, sagde Pia Kjærsgaard.

- Det at være dansk er noget, man føler inde i sig selv. Det er svært at definere, men det er en følelse af, at jeg er glad for at være dansk og måske ikke så glad for Pakistan og Rumænien, sagde Pia Kjærsgaard under debatten.

Hendes socialdemokratiske modstander ser også flere aspekter i danskheden.

- Jeg er glad for, at Pia Kjærsgaard siger, at vejret og de nye kartofler er det meste danske, for det kan udlændinge jo ikke true. Danskhed er også, at når der kommer nye mennesker til, så rækker man hånden frem og siger: Velkommen, sagde Helle Thorning Schmidt og sendte en hilsen til nydanskere.

- Jeg vil godt sige velkommen til de tusindvis af danskere med anden etnisk baggrund end dansk. Der er rigtig mange, der passer deres job, bidrager til samfundet og er træt af at blive omtalt om et problem, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Hun t sagde i weekenden, at udlændingereglerne nu er strammet nok og ikke vi bliver strammet yderligere under en S-regering.

63 procent af danskerne siger i en meningsmåling i Berlingske Tidende, at der er strammet nok. Og det er Pia Kjærsgaard enig i.

- De siger, at med det, vi har foretaget nu, så er der strammet nok. Det synes jeg også, der er. Men man kan ikke sige, at der er noget lovgivning, man lader være uanset hvad, siger Pia Kjærsgaard.