Pia Olsen Dyhr: Vi skal ikke nødvendigvis i regering

Det går godt for SF i øjeblikket. Meningsmålingerne er gode, og rød blok ligner sejrherren efter et valg. Men regeringskollapset i 2014 spøger i baggrunden ved landsmøde i weekenden. Vi havde dårlige forhandlingskort sidst, siger partiformand, som tøver om regeringsdannelse

Stemningen var nærmest euforisk, da formand Pia Olsen Dyhr gik på scenen på lørdagens landsmøde i SF. Måske hjalp forårssolen udenfor også på stemningen. Men der er generelt stor optimisme hos partiet, der i meningsmålingerne står til stor fremgang.
Stemningen var nærmest euforisk, da formand Pia Olsen Dyhr gik på scenen på lørdagens landsmøde i SF. Måske hjalp forårssolen udenfor også på stemningen. Men der er generelt stor optimisme hos partiet, der i meningsmålingerne står til stor fremgang. . Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix.

Det var på mange måder symbolsk, da Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, trådte op på talerstolen ved SF’s landsmøde i Kolding i weekenden.

Det var første gang, at han var der, og i de foregående år havde han næppe haft lyst til det. Under lærerkonflikten i 2013 følte lærerne sig svigtet af SF, men snart seks år efter var det blevet tid til at klinke skårene.

I dag står SF i en særdeles gunstig situation op til et snarligt kommende folketingsvalg, som rød blok ifølge meningsmålingerne står til at vinde klart. SF som enkeltparti står samtidig til det bedste valg siden 2011, hvor man med næsten 10 procent af stemmerne blev regeringsparti.

”For præcis fem år og 30 dage siden stod jeg her i Kolding. Lige præcis her. Mit første landsmøde som formand for SF. Mange af jer var med. I sidder og smiler lige nu. For fem år siden var der langt mellem smilene. Vi var lige trådt ud af regering... eller måske nærmere tumlet ud af regering,” sagde Pia Olsen Dyhr i sin formandstale på Hotel Comwell i lørdags.

Det kommende folketingsvalg og en mulig regeringsdeltagelse var naturligvis rammen for SF’s landsmøde i år, og stemningen var nærmest euforisk, da formand Pia Olsen Dyhr gik på scenen. Måske hjalp forårssolen udenfor også på stemningen. Men der er generelt stor optimisme i SF i øjeblikket, fornemmede man.

”Hva’ så Kolding: Er I klar til valg? Sig mig engang: Har vi ikke bare de bedste kandidater?,” lød det fra Pia Olsen Dyhr til SF’erne, som ikke overraskende svarede bekræftende.

Partiformanden stak til både Liberal Alliance, der holdt landsmøde i København samme dag, men også til den borgerlige regering i det hele taget. Også Socialdemokratiet var der en hilsen til, da Olsen Dyhr rakte ud til det store arbejderparti med et krav om en løsning i forhold til fleksjob og førtidspension, der ligesom en differentieret pensionsalder står til at blive et af valgets temaer.

Det gør også udlændingepolitikken, uanset om SF vil det eller ej. Her har SF trods en skærpet profil på området stadig svært ved at følge med Socialdemokratiet. Og det skal man da heller ikke, lød det fra en række af de lokale partimedlemmer, der efterlyste, at SF stillede klare krav til Socialdemokratiet efter et valg.

Udrejsecenter Sjælsmark, der blandt andet huser flygtningebørn, skal lukkes. Kvoteflygtningeordningen skal genoptages, og så skal det såkaldte udlændingepolitiske paradigmeskifte rulles tilbage, lød det fra blandt andet Per Alex Moos fra Fredericia.

”Der er brug for, at SF siger utvetydigt nej til paradigmeskiftet, selvom det er ilde hørt hos nogle socialdemokrater,” sagde han.

Partiformanden stak til både Liberal Alliance, der holdt landsmøde i København lørdag, men også den borgerlige regering i det hele taget. Også Socialdemokratiet var der en hilsen til, da Olsen Dyhr rakte ud til det store arbejderparti med et krav om en løsning i forhold til fleksjob og førtidspension, der ligesom en differentieret pensionsalder står til at blive et af valgets temaer.
Partiformanden stak til både Liberal Alliance, der holdt landsmøde i København lørdag, men også den borgerlige regering i det hele taget. Også Socialdemokratiet var der en hilsen til, da Olsen Dyhr rakte ud til det store arbejderparti med et krav om en løsning i forhold til fleksjob og førtidspension, der ligesom en differentieret pensionsalder står til at blive et af valgets temaer. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix.

En genoptagelse af kvoteflygtningeordningen er ét af SF’s forhandlingskrav til en ny regering, og socialisterne har også krævet, at Udrejsecenter Sjælsmark lukkes. Uden at partiet dog har stillet ultimative krav. Netop denne forhandlingstaktik er i det hele taget gennemgående for SF på alle områder.

Det var en position, som også blev illustreret tydeligt, da tidligere SF-formand Holger K. Nielsen holdt en afskedstale, da han ikke genopstiller ved folketingsvalget i år.

”SF er et idelogisk, men også et pragmatisk parti, der kæmper for de små forandringer,” sagde han blandt andet.

Pia Olsen Dyhr ville da heller ikke love, at partiet vil kræve, at man skal tilbagerulle de nye udlændingeregler om mindre integration og flere hjemsendelser, der blandt andet udgør det såkaldte udlændingepolitiske paradigmeskifte – og som Socialdemokratiet i øvrigt støtter.

”Noget af det, der ligger i paradigmeskiftet, er, at vi skal droppe integrationen, og det ligger mig meget fjernt. På den måde kan man sige, at jeg ikke er enig i paradigmeskiftet, men jeg anerkender, at der er et stort flertal i Folketinget, der mener de ting, og så må vi jo kæmpe med næb og kløer for at hive de indrømmelser hjem, som vi kan,” sagde Pia Olsen Dyhr til Kristeligt Dagblad efterfølgende.

Som optakt til SF’s landsmøde i weekenden lancerede partiet en plan om at prioritere 47 milliarder kroner til velfærd hvert år og samtidig hæve skatterne. Omvendt har Radikale Venstre krævet af Socialdemokratiet, at det økonomiske råderum bliver større, end det er i dag. Det kan betyde økonomiske reformer, at pensionsalderen sættes op og i det hele taget en mere liberal økonomisk politik, som ikke nødvendigvis rimer på milliarder til velfærd.

Pia Olsen Dyhr, viser udmeldingerne fra Radikale Venstre ikke, at SF risikerer at stå i præcis den samme situation, som efter valget i 2011, hvor I blev tromlet af Radikale Venstres Margrethe Vestager?

”Det er derfor, at vi klart siger, at for os handler det om politik. Efter 2011 havde vi sagt, at vi skulle i regering. På den måde havde vi allerede tabt vores forhandlingshånd. Radikale Venstre havde omvendt sagt, at det var muligt at gå i regeringen, og at det var muligt at lade være. Derfor havde de mere at forhandle med. Vi siger, at det er muligt at gå i regering, og vi har en udstrakt hånd til Socialdemokratiet, men det må handle om indhold. Hvis Socialdemokratiet hellere vil lave topskattelettelser, har jeg rigtig svært ved det. Det vil SF ikke være med til.”

Viser den gunstige situation med gode meningsmålinger, I står i nu ikke, at I er bedst, når I kan stå udenfor og prikke til regeringen, mens I har det sværere, når I er med i regering. For eksempel illustreret ved jeres konflikt med lærerforeningen?

”Når vi ser på de seneste fire år med en borgerlig regering, har vi været med i en del aftaler og forlig, selvom det er mere besværligt, når det er med de blå i stedet for vores nærmeste i Socialdemokratiet og Enhedslisten. På den måde tager vi stadig ansvar. Det er også hammerbesværligt, og man kan også sagtens finde hår i suppen, når vi indgår aftaler. Men det er ikke vores dna at løbe væk, når det bliver svært,” siger Pia Olsen Dyhr.