Prøv avisen

Piger har brudt drenges fodbold-monopol

Den klassiske drengesport fodbold er nu også blevet en pigesport. Foto: David R. Frazier.

I løbet af få år er pigerne strømmet til fodbold, som har fået et nyt feminint præg. Men mens den klassiske drengesport nu også er pigesport, dominerer pigerne stadig inden for gymnastik

Indtil for få år siden fik en pige let stemplet drengepige, hvis hun spillede fodbold. Men i dag spiller 28 procent af alle 7-15-årige piger regelmæssigt fodbold, og tusindvis af piger melder sig ind i fodboldklubber. Dermed er den aktivitet, som hankønnet ellers i 100 år har haft monopol på at vide noget om, blevet Danmarks største pigesport. Og mange piger spiller med lyserøde fodboldstøvler og fodbolde, som vil få enhver snak om drengepiger til at forstumme.

LÆS OGSÅ: Drenge slår på tæven - piger bærer nag

I løbet af 10 år er pigerne kommet massivt med som deltagere i fodbold, så man ikke længere kan kalde det en drengesport. Det tilsvarende er ikke sket for drengene i den store traditionelle pigesport, gymnastik, siger Maja Pilgaard, analytiker ved Idrættens Analyseinstitut, som forsker i danskernes deltagelse i idræt.

Det er fortsat tre fjerdedele af de organiserede fodboldspillere, som er drenge, og mindre sportsgrene som cykling, golf og bordtennis har flest drenge blandt deltagerne. Men på de helt store linjer er pigerne kommet med i drengesport, mens drengene, især når de runder 10-årsalderen, ikke er med i store pigesportsgrene som gymnastik, ridning og dans.

Det er paradoksalt, eftersom gymnastik opstod som en aktivitet for mænd i forbindelse med deres træning til militæret. Men i dag handler gymnastik nok for meget om feminine bevægelser til musik til, at de store drenge vil være med, siger Maja Pilgaard, som tilføjer, at fodboldklubberne har gjort en stor indsats for at tiltrække piger.

Ifølge Tina Enestrøm, konsulent i Dansk Boldspil-Union (DBU), hænger fremgangen sammen med, at det er lykkedes DBU at skabe en særlig pigeidentitet omkring fodbold. Ud over de lyserøde støvler og bolde nævner hun magasinet Fodboldtøzer og rekrutteringsprojektet Pigeraketten et omrejsende tivoli for pigefodbold, der rejser rundt til klubberne i sommerhalvåret.

Der er afgørende forskel på pigefodbold og drengefodbold. Hvor otte ud af 10 drenge drømmer om at blive professionelle og i det hele taget er ret konkurrencebetonede, så er fodbold for piger mere hygge. Pigerne starter ofte sammen i grupper, og hvis veninderne holder op, så falder de også fra, fortæller Tina Enestrøm.

Laila Ottesen, lektor ved Institut for Idræt på Københavns Universitet, minder om, at sport fra begyndelsen var et rent domæne for hankøn, hvorfor udviklingen er gået i retning af, at pigerne nu har fået adgang.

Allerede i slutningen af 1960erne begyndte man at organisere damefodbold, men det er betegnende, at det først inden for de seneste fem år er blevet så accepteret af piger og deres forældre, at pigerne nu strømmer til.

Samtidig hæfter Laila Ottesen sig ved, at selvom pigerne får adgang til drengenes sportsgrene, så dyrker de dem på en mere piget måde:

Når man spørger børn, hvorfor de dyrker sport, vægter begge køn kammeratskabet, men drengene er som regel mere optaget af at konkurrere, mens piger går op i det sociale og i krop, udseende og velvære. Derfor vil fodboldspillet også ændre sig med pigernes indtog, for pigerne vil have mere plads til også at snakke sammen.

soendergaard@k.dk

mikkelsen@k.dk