2025-plan udstiller Socialdemokratiets kerneproblem

Valgkampens uge 2 blev præget af Løkkes afviste frieri til S, en uafgjort tv-duel og Socialdemokratiets nye økonomiplan. Den udstiller, hvor svære regeringsforhandlingerne bliver for Mette Frederiksen

Henrik Sass Larsen, Mette Frederiksen og Nicolai Wammen præsenterede Socialdemokratiets opdaterede 2025-plan 'Gør gode tider bedre - for alle" på et pressemøde mandag.
Henrik Sass Larsen, Mette Frederiksen og Nicolai Wammen præsenterede Socialdemokratiets opdaterede 2025-plan 'Gør gode tider bedre - for alle" på et pressemøde mandag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

”Vi lover hverken guld eller grønne skove.”

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, var påpasselig med at love for meget, da hun sammen med gruppeformand Henrik Sass Larsen og politisk ordfører Nicolai Wammen på Christiansborg i går præsenterede partiets opdaterede 2025-plan for den offentlige økonomi.

Planen ”Gør gode tider bedre – for alle” blev kritiseret fra begge sider af det politiske spektrum. De borgerlige partier var utilfredse med, at Socialdemokratiet svinger til venstre og vil lade skatterne vokse, mens partierne til venstre bebrejdede planen for at mangle penge til alle de store ting, støttepartierne ønsker sig.

Først og fremmest er der ikke afsat penge til højere såkaldte fattigdomsydelser. Dernæst er der heller ikke sat beløb på alt det, der skal bruges på at forbedre klimaet de kommende år.

Socialdemokratiet vil øge skatterne på erhvervslivet og de rigeste, og planlagte skattelettelser skal rulles tilbage, for eksempel den planlagte skattefrihed for arbejdsgiverbetalt mobiltelefon og internet. Partiet vil bruge flere penge på forskning og på at give nedslidte ret til tidligere folkepension.

Den helt afgørende økonomiske udfordring er imidlertid, at man vil vinke farvel til den reformpolitik, som de seneste 15 år har øget det såkaldte råderum for politikerne. Det skal være slut med at øge udbuddet af arbejdskraft, bortset fra når det gælder kvinder med indvandrerbaggrund, men det sidste vil næppe i overskuelig fremtid skaffe nye milliarder til samfundet. Regering efter regering har uden held forsøgt at nå samme mål.

Så hvordan vil Socialdemokratiet få råd til at opfylde alle de løfter, der bliver strøet ud i valgkampen? Det er kerneproblemet, som Mette Frederiksen forsøger at imødegå med udtalelsen om, at man hverken skal forvente guld eller grønne skove.

Efter valgkampens uge 2 står de borgerlige og Venstre imidlertid helt i defensiven. Statsministeren åbnede forleden overraskende døren på klem til et SV-samarbejde, men den dør har Mette Frederiksen efterfølgende smækket eftertrykkeligt i.

Det gjorde hun blandt andet i valgkampens første tv-duel på TV 2 søndag. Den debat fik blandede vurderinger fra kommentatorerne, men det blev i hvert fald ikke nogen afgørende vending for Lars Løkke Rasmussen.

Den mest interessante vælgerbevægelse for ham må være, at Kristendemokraterne nu for første gang i Voxmeters måling for Ritzau står til at komme i Folketinget med 2,2 procent. Sker det, vil der være en smule mindre vælgerspild på den borgerlige side end ellers.

Med afvisningen af Løkkes SV-tanke står det klart, at Socialdemokratiet nu primært sigter efter at sikre fred og samarbejde i Folketingets venstre side.

Det bekræfter gårsdagens 2025-plan på sin egen finurlige måde:

I den oprindelige plan fra 2016 nævntes behovet for ”et bredt samarbejde hen over midten i dansk politik”.

I det nye udspil er den ambition skruet ned til, at Socialdemokratiet vil indgå aftaler i ”de bredest mulige konstellationer i Folketinget”.

Socialdemokratiet ser nu til venstre med lille v. Selvom de mulige støttepartier er kritiske over for økonomiudspillet, kan man hæfte sig ved, at de har nedtonet tidligere ugers ultimative krav.

Ingen vil endnu sige, at den er hjemme, men reelt er De Radikale, SF og Enhedslisten allerede ved at positionere sig til kommende forhandlinger om en ny S-ledet regering.

Den helt store knast bliver fortsat, hvad der skal ske med kontanthjælps-loftet og ydelserne til udlændinge, men den knast er der ikke sat penge af til at høvle ned. Det må vente til efter valget.