Prøv avisen

Plastaffaldet går op i røg

Stadigt flere danske virksomheder melder sig ind ind i kampen om at genbruge plastik. Men de effektive danske affaldsforbrændingsanlæg spærrer vejen.

Danskerne sorterer dagligt mere og mere af det plastik, der skaber store problemer med miljøet globalt, ud af deres husholdningsaffald.

Men alt for lidt af plasten genanvendes, som borgerne forestillede sig, da de pillede skyllemiddelsflasken fra resten af det daglige affald.

Under 30 procent af de 25 millioner tons plastaffald, der årligt produceres i EU, går til genanvendelse, og Danmark, der gerne bryster sig af sit grønne image, er en af de værste syndere.

For en meget stor del af den danske plast ryger direkte i forbrændingsanlæg, hvor husholdningsaffaldet bliver til el og varme.

Det betyder, at Danmark i mange år ikke har haft lossepladser. Men Danmark halter til gengæld bagud på genanvendelse.

I en ny plaststrategi kræver EU-Kommissionen imidlertid, at der i 2025 genanvendes ti tons plastaffald årligt.

Men ifølge en ny optælling fra Dansk Industri er de danske virksomheder også klar til at bidrage med yderligere 100.000 tons plastik årligt.

- Alle er enige om udfordringen med plast, der ender alle de forkerte steder. Det skader miljøet men er samtidig en ressource, vi har brug for, siger Karin Klitgaard, der er miljøpolitisk chef i Dansk Industri.

En af de store bidragydere i Dansk Industris regnestykke er Arla Foods, der i øjeblikket genbruger 11.000 tons plast årligt.

- Vi er klar til inden 2025 at genanvende det dobbelte, siger Jan Dalsgaard Johannesen, chefkonsulent for bæredygtighed i Arla Foods.

Regeringen ventes om ganske kort tid at præsentere en længe ventet national handlingsplan mod plastikforurening, der følger op på EU's udspil.

- Vi skal sortere plastik bedre og indsamle mere, så vi kan brænde mindre af, siger Venstres miljøordfører Erling Bonnesen.

Den ser Arla Foods også frem til.

- Vi håber, at det betyder, at der skal indsamles mere emballage i fraktioner, så de er enklere at genanvende, siger chefkonsulent Jan Dalsgaard Johannesen.

- I dag er der utroligt mange forskellige emballagetyper. Men vi er blevet mere og mere bevidste om, at vi skal hen mod langt færre typer af plastik, som kan genanvendes igen og igen, siger han.

Han bakkes op af Mikkel Brandstrup, politisk chef i det fælleskommunale selskab, Dansk Affaldsforening.

- Genanvendelse er godt for miljøet men det koster. Det er afgørende, at ting designes, så de er lette at genanvende, siger han.

Thomas Drustrup er administrerende direktør i Plastindustrien og håber, at EU-Kommissionens udspil og regeringens nye plan betyder, at der sker en større ensretning af den kommunale affaldsindsamling på landsplan.

Det skal gøre det lettere at genanvende plast, når man får større og mere ensartede affaldsmængder.

- Vi vil rigtigt gerne medvirke til, at der laves produkter, der er lettere at udskille og sortere. Men det kommunale monopol på husholdningsaffald skal afskaffes, så man udnytter markedskræfterne til at genanvende mere frem for at forbrænde, siger han.

- Genanvendelse er godt for miljøet, men det koster. Det handler om at skabe produkter, der er lettere at genanvende, siger Drustrup.

/ritzau/