Plejehjem isolerer ældre i deres stuer

Ingen besøg, aflyste aktiviteter og beboere, der må blive på deres værelser. Hverdagen på landets plejehjem er totalt forandret. På et plejehjem betød stilheden, at en af de ældre spurgte, om der havde været krig

Tegning: Rasmus Juul.
Tegning: Rasmus Juul.

Børn og børnebørn kommer ikke længere på besøg, aktiviteter er aflyst, og mange steder bliver beboerne bedt om at holde sig på deres egen stue. Landets 41.000 plejehjemsbeboere er i isolation på grund af risikoen for coronasmitte.

93-årige Gudrun Winther bor på et af de plejehjem, Plejecenter Sjælsø i Birkerød, som har aflyst fællesspisning og bedt beboere blive på egne stuer.

”Men man skal egentlig ikke tabe humøret, for der findes altid nogle små lyspunkter at hage sig fast i. Bare det at kigge ud ad vinduet og se blomsterne komme frem er en glæde, selvom alt andet er skrupskørt,” siger hun.

Forleden mødte datteren og svigersønnen op, og så vinkede de til hinanden fra hver sin side af ruderne.

”Og så hilser jeg hver morgen på min mand og søn, som er døde, men som jeg har på fotografier her. De er jo også familie.”

Centerleder på plejecenter Sjælsø Charlotte Buchwald fortæller, at der i øjeblikket er meget stille på plejehjemmet.

”Der var en ældre dame, som spurgte, om der havde været krig, fordi her er så stille,” siger Charlotte Buchwald, som roser kampånden og samfundssindet hos både personale og beboere.

”Det er ikke alle, vi informerer lige meget, for vi ønsker ikke at gøre nogen bange, men prøver så godt vi kan at erstatte den kontakt, beboerne ikke får via besøgende. Og så beder vi ellers til, at coronasmitten holder sig væk.”

Og plejehjemmet i Nordsjælland er ikke det eneste, der holder beboerne på deres eget værelse.

Det sker også flere steder på Fyn, fortæller plejehjemsleder Kirsten Skibsted Olesen fra Vindinge Landsbycenter ved Nyborg på Fyn:

”Det er virkelig en situation, som vi er nødt til at tage meget alvorligt. Der er flere og flere plejecentre, som isolerer beboerne på stuerne. Hos os er vi ikke gået så vidt endnu, men vi spiser i små enheder på otte og har en tom plads som hver anden ved bordet.”

Besøg udefra er der helt lukket for på plejehjemmet, mens varer leveres foran de låste døre.

”Vi har kun mulighed for besøg, hvis folk er døende. Det er dybt frustrerende, vi har aldrig oplevet noget lignende, men vi er nødt til at stole på, at vores myndigheder gør det rigtige,” siger Kirsten Skibsted Olesen.

Udover risikoen for smitte er det værste, at den sociale kontakt mellem beboere og pårørende er aflyst. Kontakten foregår nu over telefoner, som sprittes af mellem hver samtale, eller hilsener på mail, som derefter bæres videre til beboerne.

Forstander Lene Wichmann fra plejecenteret Søndervang på Frederiksberg fortæller, at hverdagen for de 114 beboere foregår fredsommeligt på trods af den specielle situation.

De fleste sociale aktiviteter er aflyst, men plejehjemmets to pædagoger sørger for at gå tur med de ældre i haven og hjælpe beboere med at holde kontakt med deres pårørende via Facetime. Det er også stadig muligt at deltage i fællesspisning i små grupper.

”Personalet er meget ansvarligt. Vi har haft nogle få, som har haft ondt i halsen. De skal så blive hjemme indtil 48 timer efter, at de er raskmeldte. Vi har talt om hygiejne og om, hvad vi kan gøre for at passe på. Vi går hjem fra arbejde og er ikke sammen med andre end den nærmeste familie. Jeg ser for eksempel ikke mine børnebørn,” siger Lene Wichmann.

På Dragebækscentret i Thisted er fællesspisning aflyst. Til gengæld mødes beboerne i mindre grupper i gårdhaven. Plejehjemsleder Lotte Bloch oplever også, at både beboere, personale og pårørende tager situationen ”flot”.

”Pårørende bestiller is til hele plejehjemmet for at holde modet oppe og holder kontakt med beboerne via Skype. Vi har oplevet, at en pizzamand har sponsoreret pizza til plejehjemmet. Vi oplever i det hele taget en stor lokal opbakning,” siger Lotte Bloch, der også udveksler billeder med de pårørende.

”Som personale lever vi i øjeblikket et liv, hvor det kun handler om at spise, sove og arbejde. Vores berøringsflade skal være så lille som mulig. Vi har aktuelt ikke medarbejdere eller beboere, der er syge. Vi står en situation, vi aldrig før har oplevet i Danmark. Det går godt nu, men det kan blive svært at afskære beboerne fra socialt liv i månedsvis,” siger Lotte Bloch.

Psykolog Eva Hultengren, der er formand for pårørenderådet ved demensplejehjemmet Tornehøjhaven i Aalborg, fortæller, at situationen især rammer de pårørende til mennesker med demens.

”Beboere med demens vil blive langt mere påvirket, hvis hverdagen bliver uforudsigelig på grund af sygdom hos personalet, end hvis de bliver ensomme på grund af manglende besøg. Men for de pårørende er situationen slem. Mange frygter, at der skal ske noget, når de ikke er der,” siger Eva Hultengren.

Tilbage på Plejecenter Sjælsø tænker Gudrun Winther på dem, der bliver meget syge af corona. Det værste er næsten, hvis de, der dør af corona, ikke må holde deres nærmeste i hånden, mener hun.

”Min svigermor var sygeplejerske under den spanske syge, det her minder meget om det, hun fortalte om dengang,” siger Gudrun Winther.