Plejehjem kæmper for at holde corona på afstand

Coronaudbrud på et enkelt plejehjem i Vallensbæk har kostet ni ud af 36 beboere livet. Når smitten først er kommet ind på et plejehjem, er den svær at slippe af med, siger virolog. Han understreger samtidig, at danske plejehjem er sluppet nådigt sammenlignet med udlandet

Plejehjem opdeles i mindre zoner, ældre isoleres og besøg begrænses. "Vi gør alt, hvad vi kan, og vi har mødt stor forståelse fra både beboere og pårørende,” siger daglig leder af plejecenteret Sølund Jan Nybo Jensen
Plejehjem opdeles i mindre zoner, ældre isoleres og besøg begrænses. "Vi gør alt, hvad vi kan, og vi har mødt stor forståelse fra både beboere og pårørende,” siger daglig leder af plejecenteret Sølund Jan Nybo Jensen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

I løbet af de seneste seks uger er 9 ud af 36 beboere i plejecenteret Hostruphave i Vallensbæk døde i forbindelse med corona. De ældre var i forvejen svækkede af anden sygdom. Dødsfaldene er et af de seneste eksempler på coronarelaterede dødsfald på danske plejehjem.

”Det er en meget tragisk sag. Det har været en meget svær tid for beboere, pårørende og personale, og vi er mange i kommunen, der er dybt berørte. Vi må desværre konstatere, at covid-19 er en frygtelig virus. Hvis den først kommer ind, er den svær at bekæmpe, og den rammer de svageste virkelig hårdt. Vi har fulgt alle retningslinjer og mere til under hele forløbet,” fortæller Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen (K).

Der findes ingen samlet opgørelse over coronadødsfald på plejehjem i Danmark, men Statens Serum Institut har et overblik på vej. Skøn går på, at epidemien har kostet mindst 50 ældre plejehjemsbeboere livet. På tværs af befolkningen viste en opgørelse i går fra Statens Serum Institut, at 384 danskere indtil nu er døde med coronavirus.

Københavns og Frederiksberg Kommuner er hårdest ramt. I København har der været 20 coronarelaterede dødsfald på plejehjem. På Frederiksberg har der været 11 dødsfald relateret til corona på plejehjem og fire i døgnrehabiliteringen. Dertil kommer blandt andet to dødsfald i Aarhus og dødsfald i flere andre kommuner. OK-Fonden, der driver plejehjem i flere kommuner, har oplevet syv dødsfald.

I sidste uge kom det frem, at 12 beboere var afgået ved døden i forbindelse med corona på Plejecenter Sølund med 160 beboere i Københavns Kommune. Daglig leder af Plejecenter Sølund Jan Nybo Jensen understreger, at plejehjemmet under hele epidemien har fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

”Vi har opdelt plejehjemmet i mindre zoner og isoleret de covid-19-ramte. Vi gør alt, hvad vi kan, og vi har mødt stor forståelse fra både beboere og pårørende,” siger Jan Nybo Jensen.

Internationalt har covid-19 især ramt ældre på plejehjem. Avisen The New York Times vurderer, at plejehjem tegner sig for en femtedel af de amerikanske coronadødsfald. I sidste uge oplyste de svenske myndigheder, at omkring en tredjedel af landets coronaramte døde boede på plejehjem, og i Belgien registreres hvert andet coronadødsfald på et plejehjem.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, peger på, at det er uundgåeligt med en vis smittespredning på plejehjem.

”Strengt taget har Danmark klaret det rimeligt i forhold til andre lande. Der er et risikomoment, fordi beboerne er afhængige af personale udefra. Ethvert dødsfald er tragisk, men jeg tror ikke, at Danmark kunne have gjort det meget bedre. I den tidlige fase af epidemien kunne vi ikke have testet mere, for testudstyret var der ikke,” siger Allan Randrup Thomsen.

Han håber, at myndighedernes beslutning om at intensivere testning af beboere og personale kan være med til at forhindre smittespredning.

”Et af problemerne er, at det er svært at bekæmpe corona, når først sygdommen er kommet inden for døren på et plejehjem,” siger Allan Randrup Thomsen.

SF’s ældreordfører, Kirsten Normann Andersen, peger også på, at det er umuligt at undgå coronasmitte på plejehjem. Hun efterlyser et samlet overblik over antallet af coronasmittede og døde plejehjemsbeboere og har også bedt Sundhedsstyrelsen se nærmere på, hvordan nye arbejdsgange kan forhindre smittespredningen.

”Det er vigtigt at organisere arbejdet, så de ansatte møder så få borgere som overhovedet muligt. Skrækeksemplet vil være, hvis en smittet nattevagt betjener et helt plejehjem,” siger Kirsten Normann Andersen.

Også Ældre Sagen ønsker et nærmere overblik over omfanget af coronadødsfald på plejehjem.

”Ethvert dødsfald, der måske kunne have været undgået, er dybt tragisk. Når det er sagt, er det desværre urealistisk helt at undgå dødsfald som følge af corona. Ældre på plejehjem er blandt samfundets mest svækkede. Alle forholdsregler bør derfor tages i brug for at hindre smittespredning,” skriver konsulent i Ældre Sagen Nina Bruun blandt andet i en mail.