Plejehjem slår ring om skrøbelige ældre

Det er altafgørende at holde corona ude af ældreplejen, siger professor. Derfor tager landets plejehjem nu alle nødvendige forholdsregler, herunder at undgå besøg af personer, der har rejst i risikoområder

Hvis corona for alvor breder sig i Danmark, kan det ifølge professor i virologi Allan Randrup Thomasen i værste fald betyde, at der skal indføres besøgsforbud på plejehjem.
Hvis corona for alvor breder sig i Danmark, kan det ifølge professor i virologi Allan Randrup Thomasen i værste fald betyde, at der skal indføres besøgsforbud på plejehjem. . Foto: Kåre Viemose/BAM/Ritzau Scanpix.

Bliv hjemme, hvis du har rejst i risikoområder med corona-smitte. Sådan lyder budskabet på de skilte, der er blevet sat op foran alle indgange til plejecenter Rosengård i Odense og på plejehjem over hele landet.

”Vi tager vores forholdsregler og indskærper personalet, at de skal melde, hvor de rejser hen på ferie. Vores indtryk er, at hverken de ældre eller deres pårørende er bekymrede. Vi har ikke haft en eneste henvendelse fra pårørende,” siger fuldmægtig Mette Honoré fra Rosengård i Odense med cirka 150 beboere, 100 ansatte og et dagcenter med 20 brugere.

Den seneste opgørelse viser, at 20 danskere foreløbig er smittet efter rejser i udlandet, mens 286 er i karantæne for ikke at kunne smitte andre. Det er helt afgørende at holde coronavirussen uden for landets plejehjem, lyder det fra Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet.

”Hvis vi kan holde infektioner ude fra plejehjem og samtidig kommer i en situation, hvor der bliver opbygget stor immunitet mod corona i resten af befolkningen, så kan udbredelsen begrænses. På den måde kan vi beskytte de svageste ældre. Jo mere, vi får corona-epidemien spredt ud over tid, desto mindre bliver sundhedsvæsenet belastet, og jo bedre kan vi tage os af de syge,” siger Allan Randrup Thomsen.

Hvis corona for alvor breder sig i Danmark, kan det ifølge professoren i værste fald betyde, at der skal indføres besøgsforbud på plejehjem.

I Esbjerg Kommune er 7-8 af de omkring 1800 medarbejdere i ældreplejen sendt hjem i 14 dage, fordi de har været i Norditalien. Samtidig overvejer kommunen at flytte træningen af patienter med kræft, hjertesygdomme og lungesygdommen kol fra kommunens sundhedscentre til træning i hjemmet for at beskytte de mest udsatte borgere.

”Udover at sætte skilte op til de besøgende på plejehjem har vi indskærpet hygiejneregler både på plejehjem og i hjemmeplejen. Vi har nok fordoblet rengøringen på vores plejehjem,” siger Arne Nikolajsen, der er direktør for Sundhed og Omsorg i Esbjerg Kommune.

Forstander Jan Nybo Jensen fra plejecentret Sølund i Københavns Kommune fortæller, at plejehjemmet ud over øget fokus på hygiejne og skilte med besøgsregler har sikret sig, at der er masker og overtrækskitler til personalet i tilfælde af smitte. Desuden har ledelsen talt med de medarbejdere, der har været på ferie for at sikre, at ingen har opholdt sig i risikoområder.

”Vi er en multikulturel arbejdsplads med 200 medarbejdere fra mange lande. Vi kan ikke bestemme, hvor medarbejderne tager på ferie. Men det er afgørende, at vi ved, hvor de ansatte har tilbragt deres ferie, så vi kan tage de rette forholdsregler. Foreløbig er 20 danskere smittet, så vi skal ikke blæse situationen for meget op, men følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger,” siger Jan Nybo Jensen.

På plejehjemmet Borgvold i Aarhus er der også sat skilte op, der advarer mod at besøge ældre, hvis man har opholdt sig i et risikoområde.

”Der er en rolig og god stemning. Vi tager de nødvendige forholdsregler. Vi har foreløbig haft en henvendelse fra en pårørende, der bad os stille håndsprit ved indgangen,” fortæller forstander Tinne Bogø.

Ifølge hjemmesiden worldometers.info var der i går registreret 3308 dødsfald på verdensplan på grund af corona. Siden epidemien brød ud i Kina i december, er i alt 96.898 personer blevet smittet, og af dem er 53.955 erklæret raske.

Afdelingschef Tyra Grove Krause fra Statens Seruminstitut understreger, at der stadig er stor usikkerhed om dødeligheden blandt de coronaramte. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, meddelte forleden, at dødeligheden er 3,4 procent. Samtidig har kinesiske studier vist, at dødeligheden blandt smittede over 80 år er 15 procent, mens tallet for personer over 70 år er 8 procent og 3,6 procent for personer over 60 år.

”Vi har ikke tallene fra Italien endnu, så vi kan ikke sige noget om dødeligheden blandt ældre i Europa, men vi ved, at ældre og især svagelige ældre med andre sygdomme bliver hårdest ramt,” forklarer Tyra Grove Krause og henviser til, at tallet 3,4 procent fra WHO er baseret på de indberettede corona-tilfælde.

”Vi har ligesom WHO en formodning om, at der er flere smittede med milde symptomer, som ikke er registreret. På den baggrund vurderer både danske sundhedsmyndigheder og WHO, at den reelle dødelighed er under en procent,” siger Tyra Grove Krause, som understreger, at det er helt afgørende at holde smitten ude af ældreplejen.

”De coronasmittede danskere har alle fået smitten i udlandet. Det handler om at forsinke det tidspunkt, hvor vi får smittespredning mellem danskere. Samtidig skal der tages særlige forholdsregler, når det gælder de svageste ældre,” siger Tyra Grove Krause.