Prøv avisen

Plejehjemslukninger tvinger ældre væk fra familie og venner

Selvom der er fordele ved at bo på et nyt, moderne plejecenter, er det tit utrygt for de ældre at skulle flytte. Modelfoto. Foto: Johner Images/Polfoto

En række topmoderne store plejehjem vil i de næste år tage imod tusindvis af ældre, der må flytte fra de små, ældre plejehjem. Men det er ofte utrygt for de ældre og deres pårørende at skifte plejehjem

De gamle plejehjem rundt om i landet lukker på stribe, og de ældre må derfor tage flyttebilen til et større og mere moderne plejehjem. For plejehjemmene er for utidssvarende, og mange er så små, at de ikke har plads til moderne hjælpemidler som loftslift og faldalarm i gulvene, der kan aflaste personalet.

Nye tal fra Ældre Sagen viser således, at der i dag er knap 6000 utidssvarende plejehjemspladser tilbage. De lever ikke op til lovmæssige krav om blandt andet huslejekontrakt, eget toilet og plads til egne møbler i den private bolig.

Men selvom der er fordele ved at bo på et nyt, moderne plejecenter, er det tit utrygt for de ældre at skulle flytte. Det påpeger Margrethe Kähler, jurist og chefkonsulent i Ældre Sagen. Flytningen rammer især de ældre i landområderne hårdt, fordi de her ofte må flytte mange kilometer væk fra deres netværk.

”I Ældre Sagen har vi gennem mange år forsvaret de ældre, fordi vi mente, at de skulle have lov til at blive boende, så deres trygge base ikke bliver revet midt over. Men vi tabte sagerne med et brag. Der er ingen vej udenom,” siger hun og henviser til, at kommunerne i 1996 blev pålagt at afvikle de gamle utidssvarende plejehjem.

”Så skal de flytte, skal det ske med stor omhu, så de ældre fra det lille plejehjem for eksempel kan flytte til samme nye moderne plejecenter.”

En af de kommuner, der har lukket små plejehjem, er Aalborg Kommune, der netop har fremlagt forslag om at nedlægge yderligere fem små plejehjem. Det sker på baggrund af en analyse, der har haft fagligheden, bygningernes stand, økonomien og rekruttering af medarbejdere i kikkerten. Om godt to år må det første plejehjem dreje nøglen om.

I mellemtiden får beboerne mulighed for at finde ud af, hvilke plejehjem de vil flytte til og hvornår. Men den 31. december 2018 skal de være ude af de gamle plejehjemslokaler, der fremover vil blive brugt til rehabilitering, forklarer Mette Ekstrøm Jensen (S), næstformand i kommunens ældre- og handicapudvalg.

”Vi står i det dilemma, om man skal vælge fagligheden eller nærområdet. Der må vi erkende, at der er behov for en anden slags behandling end før. Vi skal i dag være meget mere specialiseret, for flere og flere får en svær demens. Vi er derfor også ved at bygge et nyt stort demensplejehjem i centrum af Aalborg med 72 pladser,” siger hun og tilføjer:

”Det kan godt være, at der ikke lige er et plejehjem i den by, hvor man bor, men så er der et i nabobyen.”

Formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg Liselot Blixt (DF) mener, at de ældre skal have mulighed for at blive boende, hvis de ønsker det:

”Det er vigtigt at spørge borgeren. For der kan være nogen, der gerne vil flytte til en ny stor lejlighed. Men mange kan være utrygge ved det. I stedet for uden videre at flytte de ældre, bør man afvikle de gamle plejehjem på en pæn måde i takt med, at det kan lade sig gøre, så de beboere, der ikke har lyst til at flytte, kan blive boende. Hvis de ældre på et gammelt plejehjem føler sig godt tilpas, så ser jeg ingen grund til at flytte dem. For en flytning tager ofte hårdt på ældre mennesker.”