Polen forsvarer Baltic Pipe som klimahjælp

Gasledningen Baltic Pipe kan ifølge rapport sænke Polens CO2-udledning mere end Danmarks samlede udledning. Polsk ambassadør forstår lodsejeres frustration.

En 210 kilometer lang gasledning gennem Danmark skal sende naturgas fra norske gasfelter i Nordsøen til Polen. Ledningen går fra Jylland, via Fyn og til Sjælland. Projektet er døbt Baltic Pipe, og byggeriet skal efter planen starte næste år. (Arkivfoto)
En 210 kilometer lang gasledning gennem Danmark skal sende naturgas fra norske gasfelter i Nordsøen til Polen. Ledningen går fra Jylland, via Fyn og til Sjælland. Projektet er døbt Baltic Pipe, og byggeriet skal efter planen starte næste år. (Arkivfoto). Foto: Bernd Wustneck/Ritzau Scanpix.

Det vil være til stor gavn for Polens klima - men også hele Europas - når den 950 kilometer lange gasledning Baltic Pipe er klar til brug i 2022.

Sådan lyder det fra Polens ambassadør i Danmark, Henryka Moscicka-Dendys.

Hun præsenterede onsdag en klimarapport om Baltic Pipe-projektet, der skal sende gas fra Norge til Polen via en gasledning, der går gennem Jylland, Fyn og Sjælland.

- Vejen fra sort energi til grøn energi går via blå, hvis man kalde gas det. Det er ikke muligt at gå direkte til vedvarende energi.

- Nogle gange er der ingen vind, andre gange skinner solen ikke, og derfor har Polen brug for den stabilitet, som vi kan få fra gas. Det samme har Danmark i øvrigt stadig, siger hun.

Klimarapporten er lavet af den svenske professor Harald Klomp.

Han anslår, at Polens CO2-udledning kan blive mindsket med 70 millioner ton om året ved hjælp af Baltic Pipe. Det svarer til 132 procent af Danmarks samlede udledning.

Det er især ved hurtigt at erstatte kul med gas på kraftværker, da CO-udledningen fra gas er omtrent det halve af kul.

Polens samlede CO2-udledning er på 416 millioner ton årligt.

- Man skal huske, at klimaudfordringen er global, og Danmark kan med Baltic Pipe hjælpe Polen med at nå sit klimamål. Samtidig vil det betyde mindre partikeludledning i Polen, men også i Danmark, Sverige og Tyskland, siger Harald Klomp.

Omtrent 550 lodsejere bliver direkte berørt af projektet og skal i forskelligt omfang eksproprieres - altså afgive jord - og til gengæld få en økonomisk erstatning.

Den polske ambassadør forstår lodsejernes frustration.

- Det må være svært for den enkelte, og jeg har dyb respekt for frustrationen. Men det er et stort og vigtigt projekt, som vil gavne hele Europas klima, siger hun.

Ud over klimaet er det centrale for Polen, at Baltic Pipe på sigt kan betyde, at Polen kan stoppe med at købe gas i Rusland.

- Klimaet og forsyningssikkerhed går hånd i hånd. Det kan man ikke skille ad, siger Henryka Moscicka-Dendys.

Gasledningen skal efter planen gå fra Nordsøen til Hostrup Strand i Vestjylland. Derfra vil den gå over Fyn til Faxe på Sjælland, hvor den via Østersøen skal til Polen.

Processen med at bestemme den økonomiske erstatning til den enkelte lodsejer er begyndt på Sjælland. Senere følger Fyn og Jylland.

Byggeriet starter efter planen næste år. Bag projektet står danske Energinet og polske Gaz-System.

Hos Energinet fremhæver chefkonsulent Johnny Thomas Holst ud over klimaeffekten, at projektet også understøtter, at det danske gassystem i fremtiden kan køre med grønne gasser.

Han forstår dog godt, at de lokale lodsejere næppe ser mere positivt på Baltic Pipe.

- For de jordejere, der bliver berørt af projektet på deres private grund, vil det nok opleves som en gene, næsten lige meget hvilken miljøeffekt det har. Det forstår jeg godt.

- Men det kan måske være et lille plaster på såret, at det har nogle større effekter i Europa på CO2-udslippet og udledningen af partikler, som dræber tusinder af østeuropæere hvert år, siger han.

/ritzau/