Politiet vil efterforske omstridt læge for selvmords-råd

Fyns Politi indleder en politimæssig efterforskning af Svend Lings, som i forvejen er dømt for medvirken til selvmord. Han agter dog at fortsætte sin rådgivning om selvmord, om det så skal være fra fængslet, siger han

Politiet går nu ind i sagen, efter at Kristeligt Dagblad i går kunne berette, at den tidligere læge Svend Lings - på trods af sin dom i Højesteret - fortsatte med at bistå med hjælp til selvmord.
Politiet går nu ind i sagen, efter at Kristeligt Dagblad i går kunne berette, at den tidligere læge Svend Lings - på trods af sin dom i Højesteret - fortsatte med at bistå med hjælp til selvmord. . Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Fyns Politi vil indlede en politimæssig efterforskning af den tidligere læge Svend Lings, der før er dømt for at vejlede personer om selvmord, og som siden er fortsat med sin rådgivning, som Kristeligt Dagblad kunne dokumentere i går.

Det skriver politiet en mail til Kristeligt Dagblad:

”Fyns Politi er blevet opmærksom på, at Svend Lings til flere medier har oplyst og angiveligt dokumenteret, at han fortsat vejleder folk om, hvordan de kan tage deres eget liv. På den baggrund har Fyns Politi besluttet at iværksætte en politimæssig efterforskning,” står der i mailen.

Svend Lings siger, at efterforskningen er, ”hvad man kunne forvente” på baggrund af Kristeligt Dagblads artikel i avisen torsdag. Han agter dog ikke at standse sit ”arbejde”, som han kalder det, med at rådgive mennesker, der henvender sig til ham, fordi de ønsker at dø.

”Det irriterer mig, for jeg har ikke tid til det (efterforskningen, red.). Så tager de min telefon, og jeg er nødt til at købe en ny computer. Det er alt det praktiske bøvl, der irriterer mig. Hvad der ellers kommer ud af det, det er underordnet.”

Du har en dom på 60 dages betinget fængsel fra Højesteret. Du risikerer jo at komme i fængsel denne gang?

”Så tager vi den derfra, så arbejder jeg derfra, fra fængslet, hvis de ikke tager mobilen fra mig,” siger Svend Lings.

Svend Lings er dømt i by-, lands- og Højesteret for at medvirke til selvmord. Han har fået frataget sin autorisation som læge, og han er ekskluderet af Lægeforeningen. Alligevel har han jævnligt udtalt til flere medier, at han fortsætter med at rådgive personer om selvmord. Det er den påstand, Kristeligt Dagblad dokumenterede i går med en mailkorrespondance, den tidligere læge har haft i netop disse dage med en ældre kvinde om, hvordan hun kan begå selvmord. Svend Lings har ifølge korrespondancen også hjulpet kvinden med indkøb af medicin til det planlagte selvmord.

Nu står Svend Lings igen over for en politiefterforskning og den mulige straf, den kan føre med sig – og igen afviser han, at det vil få ham til at ændre adfærd.

Og der er reelt ingenting, samfundet kan stille op med et menneske, der ønsker at bryde loven, når truslen om straf ikke virker, oplyser Thomas Elholm, professor i strafferet ved Københavns Universitet.

”Magten ligger i truslen om straf og gennemførelse af for eksempel fængslingen med alt, hvad deraf følger, samt fratagelse af rettigheder, opholdsforbud med videre,” forklarer han.

Eventuelt kan Svend Lings varetægtsfængsles i forbindelse med politiefterforskningen:

”Men om det helt kan hindre den pågældende i at rådgive om den slags, er vel usikkert,” mener han.

Han pointerer:

”Det står jo den enkelte frit at bryde loven. Samfundets måde at reagere på, er med straf, og ved gentagne overtrædelser skærpes straffen stadig mere. Man kan spærre folk inde, også på ubestemt tid, og man kan tage rettigheder fra dem, for eksempel retten til at udøve et erhverv, men man kan aldrig 100 procent forhindre, at en person begår kriminalitet igen.”

Kristendemokraternes folketingsmedlem Jens Rohde har debatteret i radioen med Svend Lings på baggrund af Kristeligt Dagblads artikel.

Han mener, at Svend Lings’ argumentation er ”helt grotesk”, når Lings udtaler, at hans egne handlinger er rigtige, fordi loven er forkert.

Men også Jens Rohde betoner, at der intet middel findes til at stoppe en person, som ikke frygter samfundets sanktioner.

”Ja, vi er som politikere magtesløse. Det gælder over for en person som Svend Lings såvel som en bande som Loyal to Familia, der også føler sig hævet over samfundets love. Vi har jo ikke andet sanktionsmiddel end at domstolene giver den straf, der er proportional med det lovbrud, der er begået. Nu må den betingede dom, han har fået, så udløse en ubetinget dom, hvis han er fortsat med at bryde loven, men det kan alene en dommer afgøre,” siger han.

Ifølge formand for Det Etiske Råd Anne-Marie Gerdes udfordrer adfærd som Svend Lings sammenhængskraften.

”Han udgør et etisk problem, fordi han udstiller den magtesløshed, vi har som samfund over for nogen, der bevidst bliver ved at bryde loven og helt bevidst ikke vil følge de normer og regler, vi har vedtaget. Får vi for mange af hans type, så får vi anarki. På den måde udfordrer han selve sammenhængskraften i vores samfund,” siger hun.

Svend Lings, er der intet i verden, der kan stoppe dig?

”Jo, gode argumenter. Hvis der er nogen i verden, der kan overbevise mig om, at jeg har uret, så stopper jeg. Eller hvis Folketinget vedtager en lovliggørelse af aktiv dødshjælp, så stopper jeg også,” siger Svend Lings.