Prøv avisen

Politikere forstår godt, at flygtninge vil til Sverige

Udlændingeordførerne Jacob Mark (SF), Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) forstår alle godt, hvorfor en del flygtninge vælger at bruge Danmark som transitland på vej mod Sverige. For nogle af politikerne er det eksemplet på en vellykket flygtningepolitik. Alle fotos: Steen Brogaard

Mange af de over 1200 flygtninge, der de seneste dage er kommet til Danmark, er villige til at gå langt for ikke at blive registreret i Danmark. Det forstår man godt, lyder det fra både politikere og en forsker

De vil ikke ud af togene. Dem, der alligevel kommer ud og går med til den lokale idrætshal, forsvinder ud gennem vinduerne i nattens mulm og mørke, og senere går de ad motorvejene for at nå til det forjættede mål, Sverige.

Nyhedsudsendelserne har de seneste dage været fyldt med billeder af flygtninge, der strækker sig meget langt for at undgå at blive registeret i Danmark, og det har skabt undren. I aftes var 1238 flygtninge kommet til landet siden i søndags. Af dem havde 158 indtil videre søgt asyl, oplyser Rigspolitiet.

Men er Danmark virkelig så slemt et land at søge asyl i?

Ja, mener professor, MSO, ved Aalborg Universitet, Bjørn Møller.

”Det er blandt andet regeringens retorik og politik, som har været med til at skræmme asylansøgerne væk. Hvis man sammenligner Danmark og Sverige, fremstår Danmark ganske enkelt umenneskeligt i sammenligning,” siger han.

Han mener, at Venstre-regeringens tiltag, hvor den blandt andet har skåret i integrationsydelsen, har virket aldeles effektivt.

”Det er fuldt forståeligt, at de ikke har lyst til at være i et land, hvor de ikke føler sig velkomne og bliver modtaget med en ydelse, der sætter dem i nærheden af fattigdomsgrænsen. Man kan sagtens sammenligne Danmark og Ungarn, når man tænker på, at begge lande giver adgang til andre lande, der giver flygtningene bedre forhold,” siger han.

På nogle punkter kan Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, godt se sammenligningen mellem Ungarn og Danmark, når det kommer til at styrke grænsekontrollen.

”Vi har selvfølgelig ikke håndteret det på samme måde, vi har trods alt ikke rullet pigtråd ud,” siger han.

Overordnet set er han glad for, at mange af de flygtninge, der kommer til Danmark, ikke ønsker at blive her.

”Det har jeg det rigtig fint med. Det betyder, at der er noget, vi må have gjort rigtigt. Vi er ikke interesserede i at modtage alle disse mennesker, og derfor vil vi fortsætte med at presse regeringen til at sende signaler om, at de skal søge andre steder hen end Danmark,” siger Martin Henriksen.

Også Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, forstår udmærket, hvorfor en del flygtninge vælger at tage de ekstra kilometer nordpå til Sverige.

”Det er ingen hemmelighed, at Sverige har kørt en politik, der går ud på, at de vil modtage rigtig mange flygtninge. Vi mente, at de høje sociale ydelser fra den tidligere regering skulle nedbringes, så vi ikke var en ønskedestination for menneskesmuglere, som Sverige er nu,” siger han.

Den linje er både Enhedslisten og SF ærgerlig over. Danmark er blevet et land, nytilkomne hellere vil igennem end bo i, og det tyder på, at landets omdømme i udlandet har lidt et knæk, mener Jacob Mark, udlændingeordfører i SF.

”Jeg tror, at det betyder noget, hvilke signaler man sender som land, når flygtningene hører om reglerne for familiesammenføring, og hvordan integrationsministeren udtaler sig om flygtninge. Så er spørgsmålet, om man kan lide det som politiker, og jeg må tilstå, at det kan jeg ikke,” siger han.

Om det først og fremmest er de politiske stramninger, der får migranter og asylsøgere til at fravælge Danmark, står dog ikke helt klart.

Politiet i Sønderjylland og Sydsjælland og Lolland-Falster oplyser, at de fleste udlændinge ikke fortæller, hvorfor de ikke vil søge asyl i Danmark. Men når de opgiver en grund, er det typiske svar, at de meget gerne vil til Sverige, fordi de har familie der.

Hvis der er tale om nær familie, ville de formentlig kunne komme legalt til Sverige efter reglerne om familiesammenføring, men det er ikke noget, politiet drøfter nærmere med dem, de taler med.

De stilles over for valget mellem at søge asyl eller at blive sendt retur til Tyskland. Allerede i går blev de første 20 personer sendt tilbage over grænsen. Ifølge Sønderjyllands Politi er det en procedure, man også tidligere har brugt med jævne mellemrum.