Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Politikere ignorerer kritik af forbud mod rituel slagtning

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) indførte i februar et forbud mod rituel slagtning uden forudgående bedøvelse. Det møder nu kritik. Foto: Marie Hald

Danmark får i ny rapport fra Europarådet kritik for sit forbud mod rituel slagtning. Et forbud, som rådet mener strider imod religiøse rettigheder

En rapport fra Europarådet kritiserer nu Danmark for det forbud mod rituel slagtning, der blev indført i februar sidste år. Loven, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) stod bag, forbød med udgangspunkt i dyreværns-loven rituelle slagtninger af dyr uden forudgående bedøvelse.

I rapporten henviser Europarådet til, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en dom fra 2000 beskriver traditionel slagtning som en religiøs rettighed. Men på Christiansborg preller kritikken af på det store flertal af politikere.

Fødevareministeriet oplyser, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) ikke agter at trække forbuddet tilbage. Fødevareministeriet henviser til, at reglerne er lavet af hensyn til dyrevelfærd, og at Institut for Menneskerettigheder vurderer, at de danske regler er i overensstemmelse med menneskerettighederne, men ønsker derudover ikke at udtale sig om sagen.

Europarådets rapport får en varm modtagelse af Det Jødiske Samfund i Danmark, der siden forbuddet blev indført i Danmark flere gange har forsøgt at få det ændret.

”Vi har hele tiden ment, at forbuddet er i strid med religiøse rettigheder. Fødevareministeren forsøger at komme uden om kritik af krænkelsen af det religiøse hensyn ved at lade import af rituelt slagtet kød være tilladt. Dermed overlader ministeren det til andre lande at sikre hensynet til de religiøse rettigheder,” siger Dan Rosenberg Asmussen, der er formand for Det Jødiske Samfund i Danmark. Også Islamisk Trossamfund deler Europa-rådets kritik, som man mener, at danske politikere bør tage alvorligt.

”Ikke bare som vi ser det, men også som utallige rapporter har peget på, er et forbud mod rituelle slagtninger et klart indgreb i religions-friheden. Derfor må man nu endnu engang med Europarådets kritik i baghånden appellere til ministeren om at tage stilling på et oplyst grundlag,” siger talsmand Imran Shah.

Men Dansk Folkepartis fødevarerordfører René Christensen afviser i lighed med ministeren, at der er nogen grund til at lave den nuværende lovgivning om. Snarere burde man udfordre rådets kritik af, at et forbud mod rituel slagtning har noget med religionsfrihed at gøre, mener han.

”Der skal på ingen måde gøres noget ved det nuværende forbud, som vi har valgt af lave ud fra et dyrevelfærdssynspunkt. Det kan man ikke sætte til side, fordi der er en lille gruppe, der mener at have religiøse rettigheder,” siger han.

Kritikken fra Europarådet gør heller ikke det store indtryk på Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen.

”Der skal tages hensyn til både religion og dyrevelfærd i Danmark, og det synes jeg, at vi gør udmærket. Hvad Europarådet måtte mene, synes jeg er irrelevant, når vi nu engang har tilladt halalslagtninger med bedøvelse, for det er en helt fin afvejning af hensyn til noget religiøst og til dyrevelfærd,” siger han.

Heller ikke hos SF vil man lave om på den nuværende lov, men fødevareordfører Lisbeth Bech Poulsen understreger, at kritikken ikke bør affejes.

”Man bør lytte til Europa-rådet, som vi tager alvorligt i mange andre sammenhænge. Omvendt står vi her i et krydsfelt mellem dyrevelfærd og hensyn til religiøse skikke. Vi kommer ikke i SF til at foreslå, at man skal ændre lovgivningen om rituel slagtning, men man bør heller ikke bare affeje kritikken. Derfor må vi også være selvkritiske og prøve at gå i en dialog med Europarådet, hvor man kan forklare, hvorfor vi har gjort sådan i Danmark og forsøge at finde en løsning,” siger hun.

De Radikales gruppeformand Camilla Hersom ser også gode grunde til at gå i dialog med Europarådet.

”Man bør forklare baggrunden for den danske lov, som vi mener forsvarer god dyrevelfærd. Det er ikke en lov, der, som vi ser det, begrænser religionsfrihed. Det må også være rimeligt, at man i et demokratisk samfund har en diskussion af, hvor man skal tage religiøse skrifter bogstaveligt. Den danske lov er begrundet i dyrevelfærd, og derfor skal den heller ikke laves om,” siger hun.

Artiklen er rettet den 21. januar klokken 12.23 og klokken 12.46. "Fødevareminister Dan Jørgensen (S) skriver i en mail (...)" er ændret til "Fødevareministeriet oplyser, at (...)" og ordet "han" i sætningen "Han henviser til, at reglerne er lavet af hensyn til dyrevelfærd (...)" er ændret til "Fødevareministeriet".