Politikere opruster folkeoplysningen

Ny national vision skal skabe en renæssance af folkeoplysningen, mener kulturminister Marianne Jelved (R)

Vi har ladet især globaliseringen og den økonomiske krise presse den særlige danske folkeoplysning og dens værdier i knæ, siger kulturminister Marianne Jelved
Vi har ladet især globaliseringen og den økonomiske krise presse den særlige danske folkeoplysning og dens værdier i knæ, siger kulturminister Marianne Jelved. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Vi har helt glemt den offentlige diskussion om, hvilket samfund vi gerne vil have. Vi er i stedet begyndt at lade landets helbred blive afgjort af internationale målinger, som ikke leder os i den rigtige retning, mener kulturminister Marianne Jelved (R).

LÆS OGSÅ:Det frivillige Danmark må igen påtage sig sin dannelsesopgave

Det skyldes, at vi har ladet især globaliseringen og den økonomiske krise presse den særlige danske folkeoplysning og dens værdier i knæ, siger hun. Lige siden hun tiltrådte som minister, har hun fremhævet folkeoplysningen som et kerneområde, og nu kommer der handling bag ordene.

Et længe ventet Videncenter for Folkeoplysning er netop blevet etableret, en bog om genskabelsen af folkeoplysningen er netop udkommet, og på mandag holder ministeren en konference om en national vision for folkeoplysningen.

Vi er de senere år kommet helt væk fra den historiske tradition for en løbende værdidebat om, hvad der egentlig er udfordringerne i vores samfund lige nu, hvordan vi løser dem, og hvem der skal gøre det. Det bliver ikke mindst tydeligt ude i de frivillige foreninger og idrætsorganisationer, som tidligere påtog sig den væsentlige dannelsesopgave at skabe forpligtende fællesskaber og en dialog med beslutningstagerne. I dag handler det mere om medlemstal. Måske fordi de opfatter vores samfund som fuldt udbygget, siger Marianne Jelved, der nu håber på at få genskabt den offentlige samtale om samfundsværdier, hun synes, er forsvundet.

Og det er der brug for, mener en række debattører og samfundsforskere. For fællesskabet er sat på automatpilot, siger blandt andre professor Ove Kaj Pedersen fra Handelshøjskolen i København. Selvom vi har verdens højeste sammenhængskraft, ved vi ikke hvorfor eller hvordan, og vi har tabt evnen til at reflektere over, hvilken type samfundsfællesskab vi egentlig gerne vil have. Det er særligt problematisk i en tid, hvor historisk få dominerer den politiske meningsdannelse så meget ved at være så enige, skriver han i den nye bog om folkeoplysningen, der blev væk.

danmark side 2

Flere organisationer er imod et nyt lovforslag, der kræver at organisationerne skal oplyse gavmilde velgører.
Flere organisationer er imod et nyt lovforslag, der kræver at organisationerne skal oplyse gavmilde velgører. Foto: Brian Bergmann Denmark