Politikere vil gøre op med tonen på Facebook: ”Vi skal undgå, at mennesker bliver svinet til”

Debatten på sociale medier er blevet så utålelig, at firmaerne bag bør tvinges til selv at betale for at regulere den og fjerne hadske debattører, mener Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen. Flere politikerkolleger bakker principielt op om idéen

Mange politikere i Folketinget er vant til at blive udsat for barske kommentarer på de sociale medier skidtspande, og Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen mener, at tiden er inde til at regulere adfærden mere håndfast.
Mange politikere i Folketinget er vant til at blive udsat for barske kommentarer på de sociale medier skidtspande, og Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen mener, at tiden er inde til at regulere adfærden mere håndfast. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Tonen på de sociale medier kan være hård.

Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen fortæller i en klumme i dagens avis, at kommentarsporene på hans side kan være nok så grove – i stil med ”du er et rockersvin”, ”meld dig ind hos dine fascistvenner...” og ”hvor er du klam, og skal du ikke snart være fuld igen.”

Mange af hans kolleger i Folketinget kan nikke genkendende til den slags skidtspande, og Henrik Sass Larsen mener, at tiden er inde til at regulere adfærden på de sociale medier mere håndfast.

Han foreslår, at medierne selv opretter et såkaldt code of conduct, det vil sige et etisk filter, man som bruger frivilligt tilslutter sig, og hvis brugeren så alligevel ikke overholder reglerne, skal vedkommende smides ud. Alternativt må man lovgive om det.

På Christiansborg bakkes ideen principielt op af flere kolleger, som dog også nævner praktiske problemer ved det.

”Overordnet er det rigtigt, at vi skal gøre, hvad vi kan, både retligt og hos de sociale medier for at undgå, at mennesker bliver svinet til. Jeg har selv oplevet at få svinske og nedladende bemærkninger på min Facebook-profil,” siger Venstres medieordfører Marcus Knuth.

Han peger på, at nogle er blevet dømt ved retten for at gå for langt med trusler, og han opfordrer generelt folk til at anmelde krænkende indlæg.

Han mener, at det vil være svært at regulere den hadske debat via lovgivning, men det er ærgerligt for den frie debat, at folk opfører sig på en helt anden måde på de sociale medier, end de ville gøre, hvis et menneske sad lige overfor.

Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus synes også, at et kodeks i teorien er en rigtig god idé.

”Problemet er bare, at vi først skal have overbevist Facebooks direktør Mark Zuckerberg om, at han faktisk er ansvarshavende chefredaktør for sit medie og ikke bare direktør for en opslagstavle, hvor alle kan skrive, hvad de vil,” siger Morten Marinus.

Hans partifæller Søren Espersen og Alex Ahrendtsen har lukket deres Facebooksider netop på grund af den hårde tone.

Liberal Alliances medieordfører Leif Mikkelsen genkender fint billedet af, at man bliver ”kaldt alle mulige ting”, men han tror, at kampen er tabt.

”Men man kan lade være med at læse det,” siger han.

Ifølge professor Thomas Ploug fra Forskningscenter for etik i praksis ved Aalborg Universitet kunne det sagtens være en vej frem at pålægge de sociale medier at oprette et etisk kodeks, som brugerne skal tilslutte sig, og at smide dem ud, hvis de ikke gør det. Der skal bare være gennemsigtighed om reglerne.

”Som med enhver anden regulering er det vigtigt, hvem der har ansvaret for den, hvad principperne for reguleringen er, og hvordan den forvaltes. Desuden er det vigtigt, at den bruges mindst muligt, for der vil jo være tale om en begrænsning af folks ytringsfrihed,” siger han.

Thomas Ploug erkender, at det i praksis kan være vanskeligt at styre, hvornår en konto skal lukkes ud fra, hvilke ord, der optræder.

”Men man kunne forestille sig, at man sorterer i eksisterende ytringer og udsteder advarsler, hvis for eksempel ordet svin dukker op.”

”Hvis man så har skrevet det som landmand i en diskussion om landbruget, vil man kunne tillade sig at ignorere advarslen,” siger Thomas Ploug.

Selvom reglerne vil være svære at håndhæve, vil det at indføre dem i sig selv have en præventiv effekt, fordi flere vil tænke sig om en ekstra gang, før de skriver et hadsk indlæg, mener Thomas Ploug.

Facebooks nordiske kommunikationschef Peter Münster forklarer, at Facebook allerede i dag forbyder nøgenhed og racistiske ytringer, og hvis man overtræder de regler, får man i første omgang en ”tænkepause” i en kortere periode, men hvis man bevidst fortsætter med at gøre det, bliver ens Facebookkonto lukket.

Når mediet ikke har de samme klare regler om hadefulde ytringer, skyldes det, at man på den ene side skal tage hensyn til ytringsfriheden og på den anden side til folks tryghed.

Og som offentlig person må man finde sig i mere, end hvis man ikke er kendt i offentligheden.

Derudover er Facebooks regler ikke ”skrevet på stentavler”, så mediet har et team, der samles hver anden uge for at evaluere reglerne, oplyser Peter Münster.