Politikere til kamp mod menneskesmuglere

Efter italiensk bådtragedie kræver politikere fælles handling i EU

Italienske soldater bærer liget af en ulovlig immigrant fra menneskesmuglerskibet, som sank den 3. oktober ud for Lampedusa i Italien. Over 300 frygtes omkommet, og politikere kræver en mere koordineret indsats mod menneskesmuglere.
Italienske soldater bærer liget af en ulovlig immigrant fra menneskesmuglerskibet, som sank den 3. oktober ud for Lampedusa i Italien. Over 300 frygtes omkommet, og politikere kræver en mere koordineret indsats mod menneskesmuglere. . Foto: ALBERTO PIZZOLI Denmark.

Kampen mod menneskesmugling skal styrkes. Sådan lyder udmeldingen fra flere danske politikere efter den voldsomme flygtningeulykke, hvor en overfyldt båd med 500 mennesker forliste ud for den italienske ø Lampedusa i torsdags. Dykkerne havde i går bjærget 143 lig, men over 300 frygtes omkommet. Hovedparten af ofrene er fra Somalia og Eritrea.

Den helt store udfordring er, at nogle skrupelløse mennesker tjener penge på at smugle mennesker til Europa under usle og farlige vilkår. EU bør derfor rette skytset mod menneskesmuglerne i en mere koordineret indsats og få et samarbejde i stand med de nordafrikanske lande, siger Karina Lorentzen, der er retspolitisk ordfører og integrationsordfører for SF.

LÆS OGSÅ: Medfølelse er ikke nok

Ifølge det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet Britta Thomsen vedtager Europa-Parlamentet i næste uge en betænkning om, hvordan EU kan styrke bevogtningen af de fælles grænser og samtidig bekæmpe menneskesmugling i samarbejde med de lande, flygtningene kommer fra.

Den danske EU-parlamentariker vil fremføre, at Italien skal have tilført flere midler fra det øvrige EU:

De flygtninge, der kommer, skal have hurtig ekspedition, og italienerne har ekspertisen til at behandle sagerne, men de har ikke økonomien til at ansætte tilstrækkeligt personale. Derfor skal de have økonomisk hjælp, siger Britta Thomsen, som understreger, at øget grænsebevogtning ikke alene kan løse problemet. Det handler også om at styrke EUs støtte til Afrika:

EU har allerede et stort hjælpeprogram i Afrika, men kunne godt gøre mere.

Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen støtter også en styrket indsats mod menneskesmuglere.

LÆS OGSÅ: Paven: Brug forladte klostre på flygtninge

Men hovedproblemet er, at så længe man kan søge spontan asyl i de europæiske lande, så er der nogle, der er så desperate, at de er villige til at sætte livet på spil for at komme hertil, siger Martin Henriksen, som mener, at EU via oplysning bør forsøge at fjerne illusionen om, at der venter arbejde og velfærdsydelser i Europa.

Antropolog og ph.d. Sine Plambech, der forsker i migration ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), advarer mod at tro, at øget kontrol i sig selv kan løse de voldsomme flygtningeproblemer. Hun fremhæver, at der ikke er enkle løsninger, fordi flygtningestrømmen er et udtryk for konflikter, krige og stor global ulighed.

Det er en ensidig løsning kun at satse på at fange smuglere og øge grænsekontrollen. Der er, som den italienske katastrofe viser, to grupper flygtninge. Den ene gruppe krydser Middelhavet, fordi de ikke kan søge asyl i deres hjemland. En anden gruppe vil søge arbejde. Al forskning viser, at de ikke opgiver, fordi kontrollen skærpes. Tværtimod. Jo mere vi skærper grænsekontrollen, jo flere migranter vil dø, lyder det fra Sine Plambech.