Prøv avisen
Reportage

Politikere tog scenen ved klimastrejke i Esbjerg

Både folkeskoleelever, gymnasieelever og studerende var en del af den såkaldte klimastrejke i Esbjerg i går. Her står de foran rådhuset, hvor der var sange og taler. – Foto: Christer Holte/Ritzau Scanpix

Elever og studerende over hele landet strejkede i går fra skole og demonstrerede mod politikernes klimapolitik. Også i Esbjerg mødte flere hundrede børn og unge op. Demonstrationen var partipolitisk neutral, men politikere fra flere partier brugte også demonstrationen til at markere sig

Ikke bare den knaldrøde farve på deres jakker, men også deres modne alder gjorde, at de tre personer på omtrent 60 år fra Enhedslisten var til at få øje på i går på gågaden i Esbjerg. De skilte sig ud i en flok af hundredvis af skoleelever, der kort før klokken 10.30 gjorde klar til at gå gennem gågaden mod rådhuset for at demonstrere mod politikernes klimapolitik.

En af de tre gik rundt i den store flok og delte foldere ud for partiet. Rundt om ham var de strejkende i gang med at finde skilte frem med budskaber som ”No planet b,” ”Make Esbjerg great again” og ”Start doing something.”

Demonstrationen var en del af en verdensomspændende bevægelse, der i går fik skoleelever og studerende i 112 forskellige lande til at strejke fra skolen for at gå på gaden for klimaet. For arrangørerne i Esbjerg var det vigtigt, at det ikke skulle fremstå som et partipolitisk initiativ. Men da det var et åbent arrangement, var det ikke så meget at gøre ved, at partierne gjorde sig bemærket, sagde en af initiativtagerne, Mikkel List Nedergaard, da han også havde fået en folder fra manden fra Enhedslisten.

”Jeg sagde til ham, at vi ikke vil have, at det skal være partipolitisk. I dag skal ikke handle om at fremme et parti, men en bevægelse, som skal være for alle,” sagde gymnasieeleven, der selv er ungdomspolitisk aktiv for Alternativet.

Der var gymnasieelever, folkeskoleelever og studerende blandt de strejkende, som nu blev kaldt sammen i en rundkreds af en af de andre arrangører, Bror Andreassen, der går i 3.g. Med en megafon i hånden råbte han dem op. Han takkede dem for at være dukket talstærkt op og sagde så, at nu var det tid til at få politikerne til at sætte klimaet på dagsordenen. Så lærte han dem et klimakampråb, som alle i demonstrationen stemte i, mens de begyndte at vandre ned ad gågaden.

”Vi vil ha’ en grøn, retfærdig fremtid. Vi vil ikk’ ha’ klimakrisevanvid,” sang de, mens regnen nu var begyndt at stå ned, og de knapt så aktivistiske esbjergensere nysgerrigt kiggede på fra Bog&Idé, McDonald’s og andre forretninger.

En gruppe piger fra 8. klasse på Rørkjær Skole i Esbjerg var dukket op med næsten hele deres klasse.

”Vi er her, fordi vi synes, at politikerne skal gøre noget mere for klimaet. Kloden er jo allerede helt fucked, så vi skal gøre noget nu,” sagde en af dem.

Ville det ikke være et stærkere signal til politikerne, hvis I brugte jeres fritid på det?

”Nej, det synes jeg ikke. Vi skal ikke gå i skole, hvis vi ikke har en fremtid, og hvis der ikke bliver gjort noget nu, har vi ingen fremtid.”

Arrangørernes ønske om at holde partipolitik ude af demonstrationen blev ikke opfyldt. Blandt andre partier fra venstrefløjen var også SF’s ungdomsparti, SFU, mødt op med et banner. De mente ikke, at det var et problem, at de mødte op i partiets farver.

”Vi bakker bare op. Selve demonstrationen er ikke partipolitisk, men vi vil gerne vise opbakning, når vi er fra et parti, der faktisk støtter sagen,” sagde en af dem.

Der blev sunget flere slagsange op mod rådhuset, hvor de tre arrangører tog plads øverst på trappen til indgangen, der fungerede som en scene. Mens de satte højtalere og mikrofon til, blev demonstranterne ved med at synge med fronten mod indgangen til rådhuset.

”Verdens temperaturer, de går op, op op. Folkene i Esbjerg siger stop, stop stop,” på melodien ”Hjulene på bussen”.

Forrest stod en dreng med et skilt med en tegning af en jordklode og USA’s præsident Donald Trump samt påskriften ”Donald Dumb – Fossil Fool”. En ældre kvinde havde et A4-ark med påskriften ”Tak Greta”, formentlig henvendt til den svenske klimaaktivist Greta Thunberg på 16 år, der er ophavskvinden til idéen om klimastrejke.

Bror Andreassen, der indtil nu havde styret megafonen og kampråbene, fandt en guitar frem, mens en tredje arrangør, Karoline Lindgaard, holdt en kort klimatale:

”Hvis klimaforandringerne skal løses, kræver det, at politikerne understøtter en bæredygtig udvikling og laver en bæredygtig klimapolitik. Det er ikke nok med enkelte initiativer. Hvis dette skal lykkes, skal klimapolitik være fundamentet for al anden politik,” sagde hun blandt andet og fik jubel og klapsalver sendt mod sig af demonstranterne.

Fra scenen sang de også sange som ”Livstræet”, ”Hot” af popduen Nik og Jay samt Povl Kjøllers ”Jeg er så glad for min cykel”, hvor ordet ”oliesvin” indgår i teksten.

”Det skal siges, at det er Povl Kjøller, der kalder folk for oliesvin, ikke os. Man er ikke et dårligt menneske, fordi man kører bil. Det er politikerne, vi råber op,” sagde Bror Andreassen, der spillede guitar til fællessangen.

Alternativet var også repræsenteret i går ved folketingskandidat i Sydjylland Karin Rohr Genz. Hun havde partiets logo på et rundt badge sat på sin rygsæk, men mente ikke, at hun var der for at fremme partiet.

”Denne sag er vigtigere, end om jeg bliver valgt ind eller ej. Jeg vil gerne støtte dette arrangement, hvor jeg kan se, at de fleste her i øvrigt ikke har stemmeret.”

Hvorfor er du her så med dit badge, hvis de ikke har stemmeret?

”Mit badge sidder der altid. Det var som sådan ikke bevidst.”

Så du fører ikke valgkamp i dag?

”Nej.”

Umiddelbart efter fik hun mikrofonen foran demonstranterne, da ordet blev givet frit.

”Det er så sejt, at I står her og trodser regnvejr for at sige til politikerne: Gør nu noget for alvor. Bliv ved med det, uanset om I har stemmeret eller ej,” sagde hun uden at præsentere sig som folketingskandidat.

Den næste, der havde bedt om ordet, var SF’s folketingskandidat i Sydjylland:

”Hej allesammen, jeg hedder Nanna Bonde og er folketingskandidat for SF i Sydjylland. Men i dag står jeg her ikke som folketingskandidat, men som klimaaktivist, for i dag står vi sammen. Og vi skal stå sammen med hele verden,” lød indledningen til den tale, hun havde skrevet ned på to A4-ark.

Efter omtrent halvanden time i den silende regn blev forsamlingen lige så stille mindre. Som det sidste indslag holdt biolog og naturvejleder Peter Skødt Knudsen en klimaopsang, inden strejken sluttede.

Ifølge bevægelsens Fridays For Futures danske hjemmeside blev der strejket i 27 danske byer i går og i 112 lande. Christer Holte/Ritzau Scanpix.
Det var den 16-årige klimaaktivist Greta Thunberg fra Sverige, der fik idéen om at klimastrejke. Den idé blev i går ført videre i Esbjerg og flere andre danske byer. Her er deltagerne i Esbjerg på vej i regnen gennem byen til rådhuset, hvor de samledes. – Foto: Christer Holte/Ritzau Scanpix
Nanna Bonde (SF), Folketingskandidat i Sydjylland. Foto: Christer Holte/Ritzau Scanpix
Foto: Christer Holte/Ritzau Scanpix