Politikere vil ændre Christiansborg-kultur

Efter endnu et folketingsår med ”skandaler” og timelange åbne samråd opfordrer flere politikere til, at debatkulturen på Christiansborg højnes

Flere politikere mener, at kulturen på Christiansborg er alt for præget af skandaler og hård debattone
Flere politikere mener, at kulturen på Christiansborg er alt for præget af skandaler og hård debattone. Foto: Scanpix.

Da Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, blev valgt til Folketinget for syv år siden, lovede han sig selv fire ting: At han ville være flittig, ærlig, en fællesskabets mand og dertil positiv og glad.

I dag konstaterer han, at særlig det med at være fællesskabets mand, positiv og glad har været svært. Livet på Christiansborg - og ikke mindst det billede, politikere tegner af virkeligheden - har vist sig fra sin mest udfordrende side.

”Det er svært at være fællesskabets mand herinde, og det er også svært at være positiv og glad.

Uanset, om man er i et regeringsparti eller et oppositionsparti, er det, som om dagsordenen skal sættes problemfyldt og problemorienteret, grænsende til, at vi altid har katastrofer på alle felter. Sådan er det ikke. Sådan er livet ikke uden for Christiansborg,” siger Flemming Møller Mortensen.

2014 blev politisk præget af en stribe hårde politiske opgør. Begyndende med et mere end fire timer langt samråd med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om den såkaldte Christiania-sag. Efterfulgt af SF's kollaps og farvel til regeringen som følge af salget af dele af Dong til Goldman Sachs.

I det sene forår kastede Venstre sig ud i et voldsomt slagsmål, der nær havde kostet Lars Løkke Rasmussen posten som leder af Venstre og sendt værdigheden videre til næstformand Kristian Jensen.

Altsammen meget langt fra den dagligdag, de fleste mennesker lever i.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Ole Hækkerup, deler sin kollegas vurdering af, at Folketinget ofte kigger mere efter konflikter end løsninger.

”Det er indlejret i systemet, at enhver opposition skal forsøge at finde håret i suppen. Det ligger i, at magten skal kontrolleres, men det er også det, der udadtil kan få folk til at tænke, at vi er en børnehave.”

”Når det er sagt, synes jeg, at det let kammer over. Hvis der er en konflikt, kører det hurtigt op i medierne, og så ligger det lige for, at man skal sige højt, at 'noget er galt'. Her har politikere og medier et fælles ansvar.”

”Hvis der sker en fejl, og TV 2 News kan vælge mellem kommentarer fra to politikere, tager de ham eller hende, der råber 'Tamilsag', selv om det bare er en hændelig fejl,” siger Ole Hækkerup.

SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic, mener, at moderne politik er blevet meget personfikseret, og det har gjort det ekstra svært at diskutere politisk indhold i stedet for proces.

”Hvis vi udviser den mindste tvivl, bliver vi hånet, ikke kun af andre, men også internt i partierne. Vi havde for eksempel i SF debatten om boligbeskatning, hvor jeg i 2012 argumenterede for, at den skulle reguleres op. Det blev straks udlagt som splittelse i SF,” siger Özlem Cekic.

Tidligere formand forFolketinget, Christian Mejdahl (V), var i sin tid med til at indføre de åbne samråd, som politikerne i dag i høj grad bruger til at profilere sig selv på. Han var allerede dengang skeptisk.

Christian Mejdahl kom selv i Folketinget efter 17 år som aktiv i en kommunalbestyrelse, og han undrede sig fra første dag over forskellene.

”På Christiansborg er det helt forfærdeligt, hvis man taber ansigt, og man bruger utrolig mange ressourcer på at sætte sig selv i scene, så man står godt over for vælgerne.”

”Der er selvfølgelig ikke samme mediefokus på politikere i en kommune, men der er som regel en helt anden kultur. Min erfaring som kommunalbestyrelsesmedlem og borgmester var, at man næsten altid fandt frem til en løsning, når man satte sig omkring et forhandlingsbord,” siger Christian Mejdahl.

Men kan man overhovedet gøre noget ved problemet?

”Ja, det kan man da. Hvis man for eksempel begynder at se lidt mere stort på, om man får det sidste ord i enhver debat. Det er kun politikerne selv, der kan ændre på den kultur. De kan tage sig sammen og i fællesskab højne debatkulturen,” siger Christian Mejdahl.