Prøv avisen

Politikere vil forbyde imamråd

Under dække af at ville hjælpe en gruppe kvinder forsøger imamerne at opnå en magtposition i samfundet, siger Martin Henriksen, integrationsordfører i Dansk Folkeparti Foto: Nanna Kreutzmann

Dansk Folkeparti og Venstre vil have den nye social-og integrationsminister til at skride hårdt ind mod parallelle retssamfund

Danmark bør under ingen omstændigheder acceptere nogen form for råd, der kan bevilge herboende muslimske kvinder en religiøs skilsmisse. Hvis herboende imamer nægter at anerkende en civil dansk skilsmisse, bør de fratages deres vielsesbeføjelse.

LÆS OGSÅ: Fredagsbøn i svensk kirke møder kritik

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen. Efter at Kristeligt Dagblad i en række artikler har belyst muslimske kvinders problemer med at opnå en religiøs skilsmisse, har Martin Henriksen nu stillet en række spørgsmål til den nye social- og integrationsminister, Karen Hækkerup (S).

Samtidig har næstformanden for Folketingets By- og Boligudvalg, Karen Jespersen (S), indkaldt by- og boligminister Carsten Hansen (S), justitsminister Morten Bødskov (S) og social- og integrationsminister Karen Hækkerup til et samråd om, hvad de tre ministre kan gøre for at forbyde særlige imamråd.

Under dække af at ville hjælpe en gruppe kvinder forsøger imamerne at opnå en magtposition i samfundet. Vi mener, at regeringen bør forbyde disse selvbestaltede muslimske råd og sikre, at trossamfund, hvis imamer fastholder et islamisk ægteskab trods lovlig skilsmisse, bør fratages deres vielseskompetence og status som anerkendt trossamfund, siger Martin Henriksen.

Selvom jøder i Danmark har en særlig domstol, der bevilger religiøse skilsmisser, mener Martin Henriksen ikke, at muslimer bør have en tilsvarende mulighed.

Jeg er ikke bekendt med, at det omfang af social kontrol, der eksisterer i visse muslimske miljøer, også foregår i jødiske kredse, siger Martin Henriksen.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) afviser også at indføre nogen form for råd, der kan bevilge en religiøs muslimsk skilsmisse.

Jeg afventer en undersøgelse af parallelle retssystemer. Min egen holdning er klar. Vi kommer ikke til at indføre nogen form for shariasystemer, der kan bevilge religiøse skilsmisser. I Danmark er det de danske love, der gælder, siger Karen Hækkerup.

Imam Abdul Wahid Petersen afviser, at et råd, der kan bevilge muslimer en religiøs skilsmisse, er det samme som indførelsen af et parallelt retssystem.

Danske katolikker har en religiøs domstol, som har myndighed til erklære katolske ægteskaber ugyldige efter en civil skilsmisse. Det er nøjagtig det samme, vi ønsker, siger Abdul Wahid Petersen.

soendergaard@k.dk