Politikere vil fratage pensionerede læger ret til at udskrive medicin efter sag om dødshjælp

Sundhedsminister skal se på pensionerede lægers tilladelse til at udskrive medicin til privat brug, mener sundhedsordførere fra S, DF og SF

Sagen om den pensionerede læge Svend Lings, der har ydet dødshjælp til mindst 10 danskere ved at uddele medicin, har fået folketingspolitikere fra forskellige partier til at reagere.

De undrer sig over, at ikke-erhvervsaktive læger overhovedet har lov til at udskrive recepter til sig selv og deres nærmeste, hvilket er en ret, Svend Lings har udnyttet.

Derfor er sundhedsordførerne fra både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF i gang med at udarbejde spørgsmål til ministeren om emnet.

”Jeg er faktisk overrasket over, at pensionerede læger har den mulighed, og det undrer mig, at de kan udskrive recepter, også selvom det er til dem selv,” siger Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører for SF.

”Jeg synes faktisk ikke, at jeg kan komme i tanke om et eneste argument, der taler for, at man skal have den mulighed, når man ikke længere er praktiserende læge,” siger sundhedsordføreren, der derfor vil udarbejde et spørgsmål til sundheds- ministeren, der midlertidigt er Karen Ellemann (V), da Ellen Trane Nørby (V) er på barsel.

Også Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, har svært ved at se et argument, der taler for at beholde den mulighed.

”Hvis man ikke har sit stadige virke, hvad ligger så til grund for, at man skal kunne udskrive recepter? Det kunne jeg godt tænke mig at spørge ministeren om, for når man ikke er i virke længere, virker det underligt, at man kan udskrive recepter,” siger Liselott Blixt.

Flemming Møller, der er sundhedsordfører for Socialdemokratiet, vil også have sundhedsministeren til at kigge på de ikke-erhvervsaktive lægers tilladelse til at udskrive recepter.

”Jeg synes altid, at vi skal gribe en anledning som den her, hvor noget er foregået til ugunst for patienter, og nogen har overtrådt lovgivningen, til at se på, om noget skal justeres, og det skal vi også gøre i den her sammenhæng. Som udgangspunkt er man selvfølgelig læge, så længe man har mulighed for at udøve sin faglighed, også når man ikke er under ansættelse, men vi skal på baggrund af den her sag bede sundhedsministeren om at sikre en vurdering af, om der er noget, der bør undergå en justering og en ændring,” siger Flemming Møller og fortsætter:

”Det er jo sådan, at en del af den lovgivning, vi har i dag, er meget gammel, og vi er blevet bedre til at sikre, at vores lovgivning med jævne mellemrum skal undergå en vurdering og en efterfølgende justering, hvis man finder det nødvendigt. I mange sammenhænge er det med baggrund i episoder, at man finder ud af, at tingene måske skulle være anderledes. Når man bliver bekendt med, at nogen har kunnet overtræde loven, som er tilfældet her, så er der grund til at kigge på tilladelsen.”

Lægeforeningen er uforstående over for politikernes reaktion på, at læger har tilladelse til at udskrive recepter.

”Jeg forstår ikke deres undren. Den regel har eksisteret i rigtig mange år, og der har ikke været misbrugssager af lignende karakter, fordi det store flertal håndterer tilladelsen korrekt, og pligten til at udvise omhu gælder uanset, om de er erhvervsaktive læger eller ej. Her bruger man en enkelt sag med en enkelt person, der gør noget forkert, til at sætte spørgsmålstegn ved noget, der i stor stil fungerer upåklageligt og fornuftigt. Det er som at skyde gråspurve med kanoner,” siger Lise Møller, der er formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg.

Hvad ser du som argumentet for, at ikke-erhvervsaktive læger skal have tilladelsen?

”Den skal de have, fordi de har den faglige uddannelse til det. Hvis de får fast medicin, som de har fået i mange år, så er det nemmere, at de kan udskrive det selv frem for at skulle kontakte en anden kollega, som skal udskrive en recept. Det er jo spild af ressourcer, når man lige så godt kan klare det selv. Og hvis man følger reglerne, så er der heller ikke noget i vejen for, at man fornyer recepten for sit barn eller sin kone, eller hvad det nu kan handle om,” siger Lise Møller.