Politikere vil ikke lovgive mod ”sindssyg alkoholkultur”

Fra højre til venstre erkender retsordførere, at der er en kedelig sammenhæng mellem druk og vold i nattelivet, men de afviser at ændre reglerne for værtshuses åbningstider

I går kunne Kristeligt Dagblad fortælle, at volden i samfundet er faldet med en tredjedel under coronakrisen, og at det i høj grad skyldes, at nattelivet har været lukket ned. Derfor opfordrer forskerne, at man arbejder med en mere ansvarlig udskænkning af alkohol i nattelivet. Arkivfoto af en træt festivalgæst.
I går kunne Kristeligt Dagblad fortælle, at volden i samfundet er faldet med en tredjedel under coronakrisen, og at det i høj grad skyldes, at nattelivet har været lukket ned. Derfor opfordrer forskerne, at man arbejder med en mere ansvarlig udskænkning af alkohol i nattelivet. Arkivfoto af en træt festivalgæst. Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix.

Danskerne har en sindssyg alkoholkultur.

Stærke ord først i juli, fremsat af SF’s retsordfører, Karina Lorentzen.

I går kunne Kristeligt Dagblad fortælle, at volden i samfundet er faldet med en tredjedel under coronakrisen, og at det i høj grad skyldes, at nattelivet har været lukket ned. Det fremgår af en ny rapport fra Syddansk Universitet, Det Kriminalpræventive Råd og Syd- og Sønderjyllands Politi. Forskerne opfordrer til, at man arbejder med en mere ansvarlig udskænkning af alkohol i nattelivet.

Et andet studie fra Norge har nemlig vist, at volden stiger med 16 procent for hver time, barer og natklubber holder åbent om natten.

Karina Lorentzen mener, at den nye rapport er spændende læsning. Betyder det så, at hun vil lovgive mod sene åbningstider på værtshuse?

”Der er allerede nogle regler, og værtshusene kunne tage det alvorligt, at de ikke må udskænke for personer, der i forvejen er stærkt berusede. De kunne også undlade at komme med slagtilbud med 10 shots for 100 kroner, som opfordrer folk til at drikke alt for meget.”

”Jeg kunne dog godt være bekymret for, hvor de unge vil forsvinde hen, hvis man lagde voldsomme restriktioner på værtshusenes åbningstider. Vi vil jo nødigt have, at de forsvinder ud i parkerne. Men vi ved, at vi har en sindsyg alkoholkultur, som vi bør gøre noget ved,” siger SF’s ordfører.

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, var også i forvejen godt klar over den tætte sammenhæng mellem alkoholindtag og vold, og også han henviser til, at udskænkningsstederne allerede i dag ikke må servere for personer, der i forvejen er meget fulde.

”Undersøgelsen er da en anledning til at se på, om vi skal justere noget, men jeg kan ikke lige forestille mig, at det skal føre til, at værtshuse holder lukket fra midnat. Vi skal finde den rigtige balance,” siger Jeppe Bruus.

De Konservatives retsordfører, Naser Khader, nævner, at han personligt altid går hjem, før ”folk bliver dumme”, men at de fleste i nattelivet opfører sig ordentligt. De skal ikke rammes af lovgivning om tidligere lukketider.

Problemet med volden må løses ved, at der bliver mere synligt politi i nattelivet, og det vil han tage op i et nyt politiforlig til efteråret. Desuden mener han, at personalet på udskænkningsstederne skal uddannes bedre.

”Jeg har aldrig oplevet, at en bartender sagde til en gæst, at ’nu er du for fuld til at få mere’,” siger han.

Dansk Folkepartis fungerende retsordfører, Liselott Blixt, afviser tilsvarende over for Ritzau, at der skal lovgives om lukketider for udskænkningssteder, da det vil være et ”indgreb i frihedsrettighederne.”