Prøv avisen

Politisk flertal afviser ekspertråd om unges alkoholvaner

Et flertal af Folketingets partier afviser, at der skal stå 18 i stedet for 16 år på sygesikringsbeviset, når man skal købe alkohol i landets butikker. Foto: Lars Bech/ Denmark

Flere partier ønsker ikke at hæve aldersgrænsen for at købe alkohol. Flere forskere mener dog, at en høj aldersgrænse kan ændre de unges drukvaner

Hæv aldersgrænsen for at købe alkohol, og flere unge vil holde igen med flaskerne. Sådan lyder budskabet fra flere forskere, efter at Sundhedsstyrelsen i går kom med en ny rapport om danskerens alkoholvaner. Men et flertal af Folketingets partier afviser, at der skal stå 18 i stedet for 16 år på sygesikringsbeviset, når man skal købe alkohol i landets butikker.

Man kan godt finde store sundhedsgevinster, hvis man forbyder, hvis man straffer og sanktionerer sig frem. Men i virkeligheden handler det også om, at de unge mennesker skal have mulighed for at være til stede i deres eget liv, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Det bliver bakket op af både Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Dog går danskernes drikkevaner i den rigtige retning. De danske unge drikker markant mindre end for bare tre år siden, viser Sundhedsstyrelsens rapport.

LÆS OGSÅ: Alkoholoprør: Unge siger nej til druk

Sidste år var der 17 procent 16 til 24-årige, der holdt alkoholfrie uger. I 2010 lå tallet på 12-13 procent.

Men selvom vi i Danmark drikker mindre alkohol, har de danske unge stadig en kedelig europarekord i druk. Derfor peger flere fagfolk og forskere på, at aldersgrænsen er en gylden mulighed for at komme problemet til livs.

Der er evidens for, at en højere aldersgrænse udsætter alkoholdebuten, hvilket grænsen for køb af alkohol egentlig er lavet for, siger direktør i Alkohol og Samfund, Johan Damgaard.

Her hiver han Sverige, Holland og USA frem som eksempler på lande, der har haft gode erfaringer med en høj aldersgrænse på henholdsvis 20 og 21 år.

Også professor og direktør på Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk opfordrer politikerne til at hæve aldersgrænsen.

Danmark er et af de få lande, der har forskellige aldersgrænser.

Her kan man som 16-årig købe øl, vin og cider, mens man skal være 18 år for at købe stærk spiritus.

Spørger man Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, kan aldersgrænsen ikke rykke ved de unges alkoholvaner.

Hvis vi for alvor skal gøre noget ved den kedelige rekord, vi har i Danmark, så handler det om forældreansvar. Det er ikke altid naboens søn, siger Sophie Løhde.

Også Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener, at de unge og deres forældre bærer en del af ansvaret.

Hæver vi aldersgrænsen, så gør vi bare flere unge kriminelle. Jeg tror ikke på, at det er aldersgrænsen på 16 år, der har hjulpet på de unges alkoholvaner. Det handler i højere grad om, at man tænker over, hvad man gør, siger hun.