Politisk flertal for obligatorisk kristendomskundskab

Konservatives forlsag om at gøre kristendomsundervisning obligatorisk støttes af V og DF. Oppositionspartier er også med - på betingelse af en navneændring

Politisk flertal vil ændre reglerne, så elever ikke længere kan fritages for kristendomsundervisningen i folkeskolen. -
Politisk flertal vil ændre reglerne, så elever ikke længere kan fritages for kristendomsundervisningen i folkeskolen. -. Foto: Arkiv/Leif Tuxen.

Kristendomskundskab er det eneste fag i folkeskolen, som elever kan fritages fra. Og det benytter mange sig af.

Men det skal være slut. Kristendomsundervisning skal være obligatorisk.

Det foreslår De Konservatives uddannelsesordfører Charlotte Dyremose. En rundspørge blandt Folketingets undervisningsordførere viser, at forslaget har politisk flertal bag sig.

DF og V støtter forslag
- I Dansk Folkeparti er vi helt enige i, at kristendomsundervisningen skal være obligatorisk for alle elever, samt at det ikke skal være muligt at vælge faget fra, skriver Marlene Harpsøe (DF) i en mail til Kristeligt Dagblad og fortsætter:

- Kristendomsundervisning giver eleverne fundamentet for de danske værdier og den danske kultur, som er vigtigt for at skabe et fælles værdigrundlag i folkeskolen og gøre eleverne til gode medborgere i Danmark.

Venstres uddannelsesordfører Sofie Løhde vil også gøre faget obligatorisk.

- Forslaget er jeg principielt enig i, siger hun og begrunder sit svar med, at kristendomsundervisning i folkeskolen ikke kun berører kristendom men også mange andre religioner.

- Faget er et vigtigt fundament, siger hun.

Kan blive et problem, viser dom
Det kan dog være svært at gøre kristendomsundervisning obligatorisk. I Norge har det tidligere ikke været muligt at vælge faget fra, men et forældrepar fik for nylig Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols ord for, at de havde ret til at fritage deres barn fra undervisningen.

Umiddelbart ser Sofie Løhde (V) ikke dommen som et problem.

- Jeg er åben for at ændre titlen til "religionsundervisning". Det er navnet, der er roden til problemstillingen, mener hun.

Oppositionspartier vil ændre navnet
S, SF, EL og RV er imod forlaget om at gøre kristendomskundskab obligatorisk for alle. Men et vindue står på klem, hvis faget ændrer navn - og indhold - fra decideret kristendomsundervisning til religionsundervisning.

Christine Antorini (S) vil ikke gøre kristendomsundervisning obligatorisk. Men gerne religionsundervisning:

- Grunden til, at man kan fritages fra undervisning i kristendom, er, at det netop er kristendom. Vi respekterer religionsfriheden her i landet, og derfor foreslår vi, at faget bliver moderniseret og kaldt religion ligesom på de gymnasielle uddannelser og det fag skal selvfølgelig gøres obligatorisk, siger hun.

- De Konservative burde overveje at modernisere faget, ellers ender de med at blokere for det, som jeg tror, er deres egentlige ærinde.

Radikale Venstre mener også, at der skal være et obligatorisk religionsfag.

- Så længe det ikke er indført, skal kristendom være et fag, man kan vælge fra, skriver Marianne Jelved i en mail.

Ligeledes ønsker SF et obligatorisk religionsfag, der både i indhold og i navn signalerer, at det handler om mere end bare kristendom.

Enhedslistens undervisningsordfører Johanne Schmidt Nielsen er af samme mening. Kristendomskunskab skal ikke gøres obligatorisk.

- I et moderne samfund, hvor fællesskab baserer sig på alle mulige andre ting end religion, primært på demokrati, så giver ikke mening at børn bliver undervist i en bestemt religion. Børn skal undervises i alle religioner, hvor kristendom selvfølgelig skal spille en afgørende rolle.

- Hvis det hed religionsundervisning, så kunne vi bestemt diskutere, om det ikke skulle være obligatorisk ligesom dansk og matematik, siger hun.

Charlotte Dyremose og de Konservative mener ikke, at man skal omdøbe faget kristendomskundskab til religionskundskab.