Prøv avisen

Politisk pres for at annullere særstatus til tyrkiske imamer i Danmark

Flere repræsentanter for regeringspartier og partier i oppositionen at tage ordningen om tyrkisk finansierede imamer i Danmark op til revision. Foto: Presidential Press Service, Pool via AP/Ritzau foto

Den tyrkiske stat har i årevis udsendt tyrkiske imamer til Danmark. Men politikere fra Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil efter afsløring af tyrkisk overvågning i Danmark tage ordningen op til revision. Imamer er tro mod Erdogan, fastslår professor

I årtier har Tyrkiet udstationeret imamer til Danmark under gunstige forhold.

Men med den nylige afsløring af Tyrkiets overvågning af dansk-tyrkere og med præsident Erdogans styre, der udvikler sig i en mere isla-mistisk retning, kan den tradition måske se en ende.

I hvert fald ønsker flere repræsentanter for regeringspartier og partier i oppositionen at tage ordningen om tyrkisk finansierede imamer i Danmark op til revision.

En af dem er Venstres Bertel Haarder:

”Jeg synes absolut, at man skal se på ordningen igen. De tyrkiske imamer i Danmark er statsfunktionærer, og med den drejning, som det tyrkiske regime har taget, kan man med god grund tage den ordning op til overvejelse igen. Vi kan ikke være sikre på, at imamerne ikke er udkigsposter for den tyrkiske stat og de folk, staten ser som deres modstandere,” siger Bertel Haarder, der i 2003 som integrationsminister lancerede et udspil, som også sigtede imod at afskaffe den tyrkiske ret til at sende imamer til Danmark.

Den nuværende praksis betyder, at det tyrkiske religionsministerium i dag beskæftiger 29 imamer i Danmark. Derudover er de tyrkiske imamer undtaget fra kravet, der ellers gælder for udenlandske såkaldte forkyndere, om indvandringsprøve og et kursus i dansk familieret, frihed og folkestyre, hvis de søger om forlængelse af deres opholdstilladelse. Det oplyser Udlændingestyrelsen til Kristeligt Dagblad.

Bertel Haarders ønske om at ændre ordningen mellem Danmark og Tyrkiet får opbakning fra Dansk Folkeparti.

”Hvis Venstre nu kan se, at der er behov for at gøre op med den særlige praksis, der sender imamer til Danmark, så er vi klar til at forhandle. Det er et stående ønske for os at gøre op med den særstatus, som tyrkiske imamer har i Danmark,” siger partiets udlændingeordfører Martin Henriksen.

Også Socialdemokratiets folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen, der har tyrkisk baggrund, vil have ændret lovgivningen, så tyrkiske imamer i Danmark ”ikke prædiker for Erdogan.”

”Da min far kom til landet, var de tyrkiske imamer garant for en moderat tolkning af islam. Nu sker det modsatte, fordi det tyrkiske regime har ændret sig i en mere islamistisk retning. Derfor er det et kæmpe problem, at disse imamer frit kan prædike for tyrkere her i landet,” siger Lars Aslan Rasmussen, der på onsdag vil tage spørgsmålet op i folketingssalen.

Også Enhedslistens menneskerettighedsordfører Søren Søndergaard vil tage spørgsmålet om tyrkiske imamer op med regeringen.

Det glæder debattør og tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic.

”Tidligere gav det mening med statsudsendte tyrkiske imamer, fordi staten og reli-gion var meget klart adskilt i Tyrkiet. Men Diyanet (det tyrkiske religionsministerium, red.) har ikke den samme uafhængige position længere, fordi Erdogan er i gang med en islamisering af Tyrkiet. Derfor er man nødt til at lave ordningen om nu,” siger Özlem Cekic.

I flere europæiske lande har myndighederne mistænkt tyrkiske imamer for at spionere og levere oplysninger om Erdogan-kritikere til regimet i Tyrkiet.

Over for Kristeligt Dagblad har den religiøse vejleder for den tyrkiske ambassade i København, Adnan Bülent Baloglu, dog afvist, at imamerne i Danmark har bidraget til den overvågning af danske tyrkere og skoler, som han bekræftede i sidste uge.

Hans indrømmelse af den tyrkiske overvågning har betydet, at han er blevet kaldt hjem til Tyrkiet.

I interviewet benægtede han også, at tyrkiske imamer i Danmark skulle være tro mod præsident Erdogan.

Det har den franske professor Samim Akgönül, der forsker i netop Tyrkiet, Diyanet og imamer ved universitetet i Strasbourg, dog meget svært ved at tro på.

”Disse imamer servicerer Tyrkiet og styrets interesser og er under total kontrol af regimet. Det er en kendsgerning. De kan måske være politisk neutrale i Danmark, men de er ikke neutrale i forhold til Erdogan, og den rolle de har som imamer i Danmark: Det handler om at være statens tjenere i udlandet,” siger Samim Akgönül.

Han henviser blandt andet til de fredagsprædikener, som Diyanet udsender hver uge. Disse prædikener fungerer som rettesnor for de tusindvis af tyrkiske imamer, der er udstationeret i Europa. Han har analyseret fredagsprædikenerne og er ikke i tvivl om den generelle linje.

”De er 60 procent nationalistiske, 20 procent politiske og 20 procent religiøse. Imamernes opgave er at tale styrets sag,” siger Samin Akgönül.