Prøv avisen

Politisk redaktør: Løkkes bilagsrod ødelagde Venstres supervalg

Lars løkke Rasmussen stemmer på Nyboder Skole tirsdag 19. november 2013 sammen med sønnen Bergur Løkke Rasmussen og frue Sólrun Løkke Rasmussen. Foto: Søren Bidstrup/ Denmark

Havde det ikke været for Lars Løkke Rasmussens (V) bilagssag, ville Venstre formentlig have givet Socialdemokraterne smæk ved kommunalvalget i går, mener politisk redaktør

Selvom venstrefløjen ved valget i går gik tilbage, hvilket særligt ramte SF, som blev reduceret til cirka en tredjedel, kunne det være gået langt værre, vurderer Kristeligt Dagblads politiske redaktør Henrik Hoffmann-Hansen.

LÆS OGSÅ: Politisk redaktør: Det ligner et protestvalg

Samlet set bevarer Socialdemokraterne æren af at være det største parti på landsplan, hvor bastionerne i Købehavn, Aarhus og Aalborg endnu ser ud til at blive stående. Og også i såkaldte svingkommuner som Holstebro og Odense lykkedes det H.C Østerby (S) og Anker Boye (S) at bevare borgmesterkæden de næste fire år.

Ifølge Henrik Hoffmann-Hansen ligger en del af forklaringen på, at Socialdemokraterne kom igennem valget med skindet på næsen i, at Lars Løkke Rasmussens bilagsrod har domineret den politiske dagsorden de seneste uger. En analyse, der bakkes op af en meningsmåling, som TV2 og Dagbladet Politiken har fået udført af Megafon. Den konkluderer, at rejsesagen har influeret næsten hver femte danskers stemme.

Undersøgelsen viser netop, at Venstre virkelig kunne have fået et kanonvalg, hvis ikke alt de sidste tre uger havde handlet om bilagsrodet. Det har været helt afgørende for, at det ikke gik dem bedre. Til gengæld er det svært at spå om præcis i hvilke kommuner, det havde set anderledes ud. For på kommunalt niveau spiller de lokale forhold en rolle, siger Henrik Hoffmann-Hansen.

På trods af Venstres mindre gode valg blev det stadigvæk langt fra et supervalg for venstrefløjen, hvor særligt SF tog en del tæsk for regeringens løftebrudssager. Henrik Hoffmann-Hansen vurderer, at den mest markante bevægelse ved valget er vælgerstrømmen fra SF til Enhedslisten.

Valget har været en katastrofe for SF, mens det har været fantastisk for Enhedslisten. Det handler i høj grad om utilfredshed med, at regeringen i vid udstrækning har videreført den forrige regerings økonomiske politik. Og det er særligt SF, der er ramt, fordi det er dem, der har måttet strække sig længst i forhold til at gå på kompromis med partiprogrammet og baglandet, siger han.

Desuden er SF organisatorisk blevet svækket, fordi en del af de unge medlemmer er gået over til Enhedslisten eller Socialdemokraterne. Det har medført, at man har manglet maskinkraft til at drive valgkamp, vurderer Henrik Hoffmann-Hansen.

Et andet af de partier, der måske har nydt godt af regeringens dårlige meningsmålinger, er Dansk Folkeparti, der for første gang har fået en borgmester. Desuden får partiet ifølge de seneste meldinger også en rådmandsplads i Aarhus.

Årsagen til, at det er gået frem, er primært lederskiftet, hvor Kristian Thulesen Dahl i større grad appellerer til Socialdemokraternes vælgere, end Pia Kjærsgaard gjorde. Desuden har Dansk Folkeparti haft gavn af, at de værdipolitiske sager som ældrepleje har stået højt på dagsordenen. Og så spiller det også ind, at man har formået at samle et stærkt hold af lokale kandidater. Eksempelvis den garvede Carl Christian Ebbesen, der står til en borgmesterpost i København, siger Henrik Hoffmann-Hansen.