Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Politisk redaktør: Nu får regeringen lagt dagpenge-problemet død

Foto: Ty Stange/Bibelselskabet Foto: Keld Navntoft

Henrik Hoffmann-Hansen vurderer, at regeringens dagpengeudspil, der præsenteres i dag, vil sætte en stopper for et af regeringens mest presserende problemer. Samtidig er det en vigtig sejr for Enhedslisten

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fremlægger i dag regeringens udspil til en "ny og bedre indfasning af dagpengereformen". Udspillet sikrer ifølge flere medier forsørgelse til 20.-25.000 langtidsledige, som i år mister dagpenge, og ordningen skal løbe frem til 2017.

LÆS OGSÅ: Thorning fremlægger dagpengeudspil tirsdag

Det er en midlertidig løsning på et problem, der har plaget regeringen næsten siden, den trådte til, siger Kristeligt Dagblads politiske redaktør Henrik Hoffmann-Hansen.

Men ikke mere midlertidig, end at den skal holde hele regeringsperioden ud. Formentlig kan det her lægge debatten om dagpengeforkortelsen og de sociale konsekvenser deraf død. Man må kunne gå ud fra, at dagpengereformen er et tema, som regeringen ikke igen bliver presset på, siger han.

Udspillet kommer ikke for tidligt for regeringen, mener han:

Regeringen har været presset på den her sag næsten lige siden, den trådte til. Det lå fra begyndelsen i kortene, da dagpengereformen skulle vedtages og dagpengeperioden halveres. Mange ville ikke længere modtage dagpenge-forsørgelsen og måske endda helt miste forsørgelse fra staten, siger han og fortsætter:

Det problem er som en snebold. En snebold, der er rullet for regeringen og er vokset og vokset. Antallet af mennesker, der forudses at miste retten til dagpenge, er hele tiden blevet større. Og at så mange mennesker kan se frem til at miste dagpengene har formentlig også været medvirkende til, at de tre regeringspartier i dag står dårligt i meningsmålingerne.

LÆS OGSÅ: Fagboss og dagpengeudspil: Det er godt skuldret

Samtidig har regeringen været presset fra nært hold: Især SFs bagland, fagbevægelsen og Enhedslisten har været meget kontante i deres kritik af regeringens politik på området.

Enhedslisten har ikke kunne blive ved med at stå og se til, og de har krævet en løsning. Dermed er det blevet et spørgsmål om overlevelse for regeringen, som er afhængig af Enhedslisten, vurderer Henrik Hoffmann-Hansen.

At regeringens redningspakke kommer nu, kan derfor også helt klart tolkes som en sejr for Enhedslisten. For første gang er de trådt ind i rollen, som Dansk Folkeparti havde over for VK-regeringen: Som et parti, der faktisk presser regeringen til at komme med indrømmelser af en vis størrelse.

LÆS OGSÅ: DR: A-kassemedlemmer skal finansiere dagpengepakke


FAKTA: Her er, hvad vi foreløbigt ved om regeringens nye redningspakke:

  • Dagpengemodtagere, der står til at ryge ud af dagpengesystemet, sikres forsørgelse.
  • Der introduceres en overgangsordning, hvor langtidsledige, der mister retten til dagpenge, i stedet kan få en kontanthjælpslignende ydelse på et lavere niveau end dagpengene.
  • Den nye ydelse kommer til at svare til det beløb, som uddannelsesydelse, som kontanthjælpsmodtagere kan få.
  • Forsørgere, der modtager den nye arbejdsmarkedsydelse, kan få 80 procent af den højeste dagpengesats. Ikke-forsørgere vil kunne få 60 procent af satsen.
  • Ydelsen modregnes ikke med en eventuel formue eller en ægtefælles indkomst.
  • Til gengæld skal modtagere af den nye arbejdsmarkedsydelse stå til rådighed for eksempel med aktivering og nytteindsats i modsætning til dagpengemodtagere.
  • Den nye ordning løber frem til 2017, men vil ikke ændre på de nye regler om dagpenge, som dermed blot indfases over en længere periode end beregnet. Ordningen ventes ikke at gøre det lettere at genoptjene dagpenge.
  • Dele af regeringens dagpengeløsning skal finansieres af et højere kontingent til a-kasserne, som højst vil blive på 60 kroner om måneden per person.

Kilde: Ritzau

FAKTA: Så mange mister dagpenge måned for måned:
Regeringen skønner, at 17.000-23.000 ledige vil miste dagpengene i første halvår af 2013. I årets første fire måneder er 16.222 røget ud over kanten og har mistet retten til at få dagpenge.

Så mange mistede retten til dagpenge i:
Januar: 5531 personer
Februar: 4292
Marts: 3021
April: 3378
Kilde: AK-Samvirke