Politisk redaktør: Ingen tvivl om, at Ellemann vil give et samarbejde med S et seriøst skud – men kan tilliden mellem V og S genoprettes?

Venstres formand er parat til seriøse regeringsforhandlinger med Socialdemokratiet, lyder det fra partiets landsmøde. Men skal det ske, skal tilliden mellem de to partier genoprettes inden for få uger

Selv om statsminister Mette Frederiksen (S) på valgaftenen gav Venstre et "spark over skinnebenet" med en udtalelse om, at Socialdemokratiet er det eneste tilbageværende folkeparti, insisterede Ellemann på, at Venstre fortsat er et bredt og folkeligt parti.
Selv om statsminister Mette Frederiksen (S) på valgaftenen gav Venstre et "spark over skinnebenet" med en udtalelse om, at Socialdemokratiet er det eneste tilbageværende folkeparti, insisterede Ellemann på, at Venstre fortsat er et bredt og folkeligt parti. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Vil Venstre gå i regering med Socialdemokratiet?

Spørgsmålet sitrede i luften i Herning Kongrescenter, da Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen lørdag indledte sin tale på partiets landsmøde.

Svaret kom aldrig. Det ville også have været i strid med alle kendte politiske spilleregler. De seneste ugers "ret usædvanlige møder på Marienborg og i Statsministeriet" er med Jakob Ellemann-Jensens ord end ikke "egentlige regeringsforhandlinger endnu, men "snarere sonderinger eller samtaler, der skal afsøge, om der er et reelt reformflertal i Danmark."

I den situation ville det have været politisk selvmord allerede nu at give statsminister Mette Frederiksen (S) et tilsagn om, at Venstre vil være med.

Hans tale efterlod imidlertid ingen tvivl om, at, hvis det flertal findes, er Venstre klar til at samarbejde tæt med Socialdemokratiet –  det være sig i regering eller som ledende oppositionsparti. Reelt havde partiformanden den store fejekost fremme og ryddede landingsbanen, som et regeringsfly med i hvert fald Socialdemokratiet og Venstre ombord kan lande på.

Til det arbejde bidrog også tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der op til landsmødet lod sig interviewe af dagbladet Politiken og talte varmt for, at Venstre skal gå i seriøse forhandlinger om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet. Fogh Rasmussen stillede sig også villigt op for pressen på landsmødet og gentog sit synspunkt. Alene klapsalverne til Jakob Ellemann-Jensen betragtede han som et mandat til partiledelsen om at kunne gå i gang med realitetsfohandlinger.

Analysen i Ellemanns tale var, at vælgerne nu for andet valg i træk har gjort op med den blå blok. De borgerlige partier fik kun 72 mandater mod rød bloks 87. Han pointerede, at de borgerlige ikke kunne formulere et fælles projekt, og vælgerne var i tvivl om, hvad de ville få med et borgerligt flertal.

"I stedet for at få den borgerlige kage til at vokse, har vi været for optaget af at spise hinandens
stykker," sagde han.

Grøn omstilling, danskhed, udlændingepolitik, internationalt engagement, forsvar og økonomiske reformer burde kunne forene de borgerlige partier, men det kan de ikke.

Derfor vil Venstre nu stå "i egen ret". Søge indflydelse og indgå kompromisser. Selv om statsminister Mette Frederiksen (S) på valgaftenen gav Venstre et "spark over skinnebenet" med en udtalelse om, at Socialdemokratiet er det eneste tilbageværende folkeparti, insisterede Ellemann på, at Venstre fortsat er et bredt og folkeligt parti.

Og så kom pointen: At hvis Socialdemokratiet virkelig er med på at indgå i en reformpolitik om økonomi, skat, sundhed, arbejdsmarked, forsvar og klima, så skal "vi tænke os godt om – og overveje grundigt, hvordan vi vil være med."

De seneste år er der gravet en dyb grøft af mistillid mellem Venstre og Socialdemokratiet, og den blev gravet endnu dybere i valgkampen. Derfor er der brug for tid til at skabe tillid, måtte man forstå. Også på Anders Fogh Rasmussen.

At tale om behov for tid er selvfølgelig et retorisk kunstgreb. Det, der har skabt Venstres mistillid til Mette Frederiksen –  for eksempel Mink-sagen –  forsvinder ikke, fordi der går tre uger mere med regeringsforhandlinger. Diverse politiske indrømmelser vil derimod gøre det muligt for Venstre at glemme de forhold, der har skabt mistilliden. At lægge dem bag sig, som Anders Fogh Rasmussen argumenterer for.

En indrømmelse, Socialdemokratiet allerede har givet, er at overlade posten som Folketingets formand til Venstre-manden Søren Gade, selv om de parlamentariske forhold tilsagde, at det kunne være blevet en socialdemokrat.

Fogh taler i sit interview også om FE-sagen og foreslår, at både den og Minksagen skal lukkes. Han forestiller sig, at en kommende justitsminister kan stoppe tiltalen mod tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og måske også forhindre, at tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) tiltales, nu han er udtrådt af Folketinget.

Angiveligt har justitsministeren stadig mulighed for at stoppe sagerne, fordi de skader efterretningstjenestens omdømme i udlandet. Om det reelt er muligt, vil nok kræve en dybere juridisk granskning.

Landsmødet i Herning efterlader imidlertid ikke tvivl om, at Venstre er indstillet på at give et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre et seriøst skud –  vel vidende, at Mette Frederiksen under alle omstændigheder bliver statsminister den kommende valgperiode.

Tilliden mellem de to partier skal i givet fald skabes inden for tre-fire uger, for regeringen satser angiveligt på at blive færdig med regeringsforhandlinger inden jul.

Dette er en politisk analyse.