Politiske veteraner kritiserer afskaffelse af bededag: ”Måden, det er blevet gjort på, holder ikke”

Regeringens planer om at afskaffe store bededag bliver af garvede politikere både kaldt for "dårlig Venstre-skik" og "vold mod helligdage". En tidligere Venstre-minister støtter dog regeringens planer

"Man skal ikke gøre vold på helligdagene. Det er fridage nok at tage af, hvis man skulle finde en arbejdsdag mere. Jeg er enig i mange af Birthe Rønn Hornbechs argumenter. Dog kunne jeg ikke selv gå til den yderlighed at melde mig ud af partiet," siger han, siger Christian Mejdahl, tidligere formand for Folketinget.
"Man skal ikke gøre vold på helligdagene. Det er fridage nok at tage af, hvis man skulle finde en arbejdsdag mere. Jeg er enig i mange af Birthe Rønn Hornbechs argumenter. Dog kunne jeg ikke selv gå til den yderlighed at melde mig ud af partiet," siger han, siger Christian Mejdahl, tidligere formand for Folketinget. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

En række politiske veteraner og ministre med årtiers erfaring fra Christiansborg tilslutter sig nu den voksende kritik af regeringens planer om at afskaffe store bededag.

Dermed bakker de op om den kritik, som tidligere kirkeminister Birthe Rønn Hornbech gav udtryk for mandag, hvor hun samtidig påpegede, at regeringens ønske om at afskaffe store bededag har betydet, at hun nu melder sig ud af Venstre.

Så langt vil den tidligere formand for Folketinget, Venstre-politiker Christian Mejdahl, dog ikke gå. Men også han er forundret over SVM-regeringens beslutning.

"Jeg kan ikke forstå, at de ikke ville vide, at det her ville betyde stor debat. Både i fagbevægelsen, hvor der snart er overenskomstforhandlinger, men også i det kirkelige bagland. Som minimum burde man have involveret biskopperne. Måden, det er blevet gjort på, holder ikke," siger Christian Mejdahl, tidligere formand for Folketinget i perioden 2003 til 2007 og mangeårigt medlem af Venstre.

"Man skal ikke gøre vold på helligdagene. Det er fridage nok at tage af, hvis man skulle finde en arbejdsdag mere. Jeg er enig i mange af Birthe Rønn Hornbechs argumenter. Dog kunne jeg ikke selv gå til den yderlighed at melde mig ud af partiet," siger han.

Heller ikke Karen Klint, tidligere kirkeordfører og folketingsmedlem for Socialdemokratiet fra 1998 til 2019, har tænkt sig at melde sig ud af Socialdemokratiet.

"Der skal mere til, før jeg melder mig ud. Min holdning til, om man vil være medlem af et parti eller eller ej, handler også om, hvorvidt man vil påvirke sit parti indefra eller blot vil have frikort til at være kritisk. Her vil jeg hellere være med til at påvirke indefra," siger hun.

"Jeg har det fint med, at vi alle skal bidrage med flere arbejdstimer om året og også bidrage til for eksempel forsvaret. Men jeg kan godt følge kritikken af, at beslutningen kunne være håndteret mere demokratisk og pædagogisk."

Ligesom Christian Mejdahl mener Karen Klint, at SVM-regeringen burde have involveret flere parter, når den vil lovgive om arbejdsmarkedsforhold eller kirkens anliggender.

"Jeg synes slet ikke, at regeringen skal blande sig i trosamfundenes indre anliggender. Der er uoverensstemmelser imellem, hvad folk forstår med anliggender, og dette er endnu et bevis på, at vi mangler en selvstændiggørelse af kirkens organisering og gennemskuelighed i dens struktur, så både befolkning og regering ved, hvem man skal tale med i disse sager," siger hun.

Det er altså først og fremmest fortolkningen af de kirkelige anliggender, som Karen Klint gerne vil have sat på dagsordenen. Når det er sagt, har hun svært ved at forstå, hvordan linjerne om store bededag er kommet ind i regeringsgrundlaget.

"Når regeringen aftaler noget i et regeringsgrundlag, så har de en selvfølgelig en drejebog for, hvordan det skal gøres. Men her var der måske nogen, der skulle have hvisket dem i ørerne og sagt, at drejebogen på dette område kunne have set anderledes ud," siger hun.

Heller ikke argumentet om, at den sløjfede helligdag skal bidrage til at finansiere forsvaret, er hun enig i.

"Når det kommer til store bededag, skal vi bede for nationen, ikke for folkekirken. Bededag kunne på tværs af trossamfundene godt være noget, man kunne stå mere sammen om, og i krisesituationer at der god grund at bede. Om det så skal være en fridag, har jeg ikke en holdning til," siger hun.

Helge Sander, mangeårigt medlem af Folketinget for Venstre og tidligere videnskabsminister, bakker dog op om regeringens beslutning.

"Tager man noget fra folk, er der altid nogen, der råber op. Det har jeg selv oplevet, da jeg som videnskabsminister ændrede universiteternes styrelse, som ikke var blevet ændret i meget lang tid. Men ingen af de syv efterfølgende ministre har ændret et komma i det. Når man piller ved noget, der ikke er ændret ved i lang tid, giver det voldsomme reaktioner. Det ville være rarest at beholde store bededag, men regeringen mener, at det er vejen frem at afskaffe den, og jeg er enig," siger han.

Afskaffelsen af store bededag kalder Helge Sander for et "meget lille offer".

"Skulle jeg være visionær, mener jeg, at man burde sløjfe store bededag og anden pinsedag og i stedet lave én ny store bededag. Jeg er selv kirkevant, men jeg synes, at man skal tilpasse sig virkeligheden," siger han.

Én ting er sikkert, siger Helge Sander:

"Jeg er medlem af Venstre indtil min dødsdag. Med eller uden store bededag."

Laurits Tørnæs, tidligere landbrugsminister og folketingsmedlem for Venstre fra 1981 til 1994, har også et ganske særligt forhold til sit parti. Alligevel kritiserer han regeringens planer om at afskaffe store bededag.

"Det ville have været god Venstre-skik med en fornuftig debat, inden man lagde forslaget frem. Det ville nok havde gjort det vanskeligere, men så ville man dog have haft en debat om det, og så kunne man have hørt argumenter for og imod. Men jeg melder mig ikke ud af den grund. Venstre betyder meget mere for mig end en tilfældig forfejlet politik på et bestemt område. For mig er Venstre en livsstil. " siger han.

Dog forstår han behovet for, at danskerne bør arbejde lidt mere.

"Jeg forstår godt regeringens begrundelse, og vi har jo også en helligdag, som man ikke har i andre lande. Men jeg synes ikke, at man har håndteret det heldigt ved at melde ud, at nu skulle det være store bededag. Det er dårlig Venstre-skik blot at melde ud, at nu har vi en flertalsregering over midten, og så sløjfer vi bare en helligdag uden diskussion. Det synes jeg ikke klæder partiet," siger han.

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få fat på Bertel Haarder, som dog ikke er vendt tilbage.