Populær slotshave må lukke tidligt på grund af coronafester

Problemer med festende unge er så stort, at det nærmer sig et samfundsproblem

Der er for mange mennesker i Kongens Have i København, og derfor er det nødvendigt at lukke den midlertidigt. Slotshavechef kalder det "uhæmmet adfærd", der blandt andet skyldes aflyste festivaler og manglende skolefester. Arkivfoto.
Der er for mange mennesker i Kongens Have i København, og derfor er det nødvendigt at lukke den midlertidigt. Slotshavechef kalder det "uhæmmet adfærd", der blandt andet skyldes aflyste festivaler og manglende skolefester. Arkivfoto. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

”Det er uhæmmet adfærd”.

Slotshavechef Niels Mellergaard, Slots- og Kulturstyrelsen, er klar i mælet, når han skal beskrive den daglige fest, der nu tvinger Kongens Have i det centrale København til at lukke portene for besøgende klokken 20.00 i stedet for 22.00.

I haven, som på andre centrale pladser – såkaldte hotspots – i hele landet, fester flere tusinde unge mennesker dagligt, der bliver drukket, taget euforiserende stoffer, og gemytterne kommer ud af kontrol, oplyser han.

Hotspots er de steder, hvor politiet kan indføre opholdsforbud, hvis for mange stimler sammen og dermed bryder de restriktioner, der er indført på grund af corona. Og de nye lukketider indføres, fordi situationen nu er ”ustyrlig” siger Niels Mellergaard.

”Vi har voldsepisoder, hærværk og adfærd, som skaber utryghed hos vores almindelige gæster og for vores vagter. Det, vi oplever, er Roskilde Festival, og efterhånden som dagen skrider frem, bliver støjniveauet og adfærden mere og mere outreret. Det er unge mennesker i større og mindre grupper, og nogle af dem er tilsyneladende ikke vant til at drikke og være så meget ude”.

Antallet af vagter i Kongens Have er nu tredoblet, og politiet må ud over daglig tilstedeværelse tilkaldes flere gange om ugen for at hjælpe til med at stoppe gruppeslagsmål. Dertil kommer, at parkbetjentene har måttet udstyres med kropskameraer, fordi de bliver truet og spyttet på.

Driftschef for vagterne Henrik Bramsborg oplyser, at festerne yderligere tiltrækker ”folk fra belastede områder”, som kommer ind for at sælge stoffer og for at udse sig lette ofre i forhold til tyverier og overfald.

En typisk konflikt beskriver han sådan her:

”En gruppe på seks-syv drenge spørger en anden gruppe, om de må låne en smøg. Det får de lov til en gang eller to, men på et eller andet tidspunkt får de nej, og det udvikler sig så til fjentlighed mellem grupperne. Om det med smøgen er struktureret, så man kan få en konflikt i gang, er for så vidt ligegyldigt. Men en konflikt kommer der, det er sikkert,” siger han.

Nogle af drengene er ned til 12-13 år.

Hvis vagterne beder folk samle deres affald, er svaret typisk, at det er vel det, man betaler skat for, at andre gør. Så hver morgen klokken 05 går ekstra oprydningshold i gang for at fjerne pizzabakker og plastic fra ølrammer. Endvidere hærges toiletterne, der urineres alle steder, og folk er så fulde, at vagterne ikke kan have en rationel samtale med dem, oplyser Henrik Bramsborg.

”For vores vedkommende er det også trist at se en flere hundrede år gammel fredet have blive ødelagt. Ingen beplantninger kan tåle, at flere hundrede mennesker urinerer på dem hver eneste dag,” siger han.

Forklaringen på de unges ændrede adfærd skal findes i, at festivaler og skoleaktiviteter stadig er lukket ned på grund af corona, mener Henrik Bramsborg.

”Fordi skole- og gymnasieelever har været spærret inde længe, holder de deres egne coronafester, og nu ser vi – over hele landet – en markant ændret adfærd på grund af den delvise oplukning af samfundet efter covid-19.”

Driftschef Henrik Bramsborg tøver ikke med at kalde situationen for et nationalt problem.

”Det er ikke et lokalt problem, for det er over hele landet, at de unge mennesker ikke har andre steder at få afløb for de her festivalbehov, de måtte have. Det har simpelthen udviklet sig til et nationalt problem.”

Adfærdsforsker Christina Gravert, Københavns Universitet, forklarer, at de sociale normer skrider, når nogle grupper fører an.

”Unge vil super-gerne møde hinanden, og de er ikke så bange for at blive syge af corona. Vi ser det samme fænomen i Sverige og andre lande. De unge er ved at være trætte af nedlukningen og vil gerne se vennerne igen,” siger Christina Gravert, som ikke mener, at der generelt er opstået en større hensynsløshed.