Positiv EM-omtale ændrer ikke syn på Danmark. Ligesom en stram udlændingepolitik heller ikke gør

For første gang i månedsvis får Danmark positiv omtale i den internationale presse som følge af fodboldlandsholdets ageren under EM. Men trods kritik af asylpolitik var Danmarks ry allerede godt, siger ekspert i nationers image

Selvom hele Europa nu lader til at heppe på Danmark, kommer det næppe til at have nogen længerevarende effekt på billedet af landet.
Selvom hele Europa nu lader til at heppe på Danmark, kommer det næppe til at have nogen længerevarende effekt på billedet af landet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Christian Eriksens hjertestop har gjort hele Europa grådlabilt. Og det danske fodboldholds efterfølgende genrejsning under EM-slutrunden, hvor holdet lørdag møder Tjekkiet i kvartfinalen, bliver i internationale medier beskrevet som noget, der ligner et eventyr.

”Få hold har nogensinde fortjent at gå videre i lige så høj grad, som Danmark gjorde denne hårrejsende aften i København,” skrev den britiske avis The Guardian, da Danmark mod alle odds var nået i ottendedelsfinalen.

Og positiv international presse kan føles som noget af en forandring. De seneste år er Danmark oftest blevet omtalt for sin flygtningepolitik, der er blevet stemplet som uansvarlig og hjerteløs.

Så sent som i maj blev Danmark i selvsamme The Guardian og andre aviser heftigt kritiseret for at ville sende flygtninge tilbage til et usikkert Syrien.

Men selvom hele Europa nu lader til at heppe på Danmark, kommer det næppe til at have nogen længerevarende effekt på billedet af landet, forklarer den britiske politolog Simon Anholt, der har rådgivet regeringer verden over i nation branding.

”Chancen for, at det ændrer folks indtryk, er mikroskopisk. Der er mere end 200 lande derude. Og Danmark er ikke et specielt magtfuldt eller vigtigt land, så folk tænker ikke på det. De kommer til at glemme det om tre dage eller en uge. Og så er vi tilbage til der, hvor vi var før,” siger han.

Men hvor var vi så før? Skiftende regeringer er gennem flere år blevet kritiseret for at skade Danmarks internationale image, og artikler om tidligere Venstre-integrationsminister Inger Støjberg, der fejrede 50 gennemførte udlændingestramninger med kage, har fyldt internationale medier. Men opfattelsen af Danmark har faktisk ikke ændret sig, vurderer Simon Anholt, som siden 2005 har lavet Anholt Ipsos Nation Brands Index, hvor han undersøger folks opfattelser af andre lande.

”Danmark er altid nummer 15 ud af 50, uanset hvilket år man kigger på. Det eneste land, der ændrer placering, er USA, fordi det er det eneste ud over folks eget hjemland, de virkelig tænker på. Kun hvis man går ind i detaljer, kan man se en forskel,” siger han og forklarer, at Danmarks placering ændrede sig i flere lande under Muhammed-krisen i perioden 2005-2006, og ser man på et land som Egypten, bliver Danmark stadig placeret meget lavt.

”Men generelt er de nordiske lande blandt de mest beundrede i verden. Alle elsker idéen om et nordisk land. Og størstedelen af folk differentierer ikke mellem de skandinaviske lande, og de er ikke opmærksomme på, hvis landene har forskellig indvandringspolitik. Den generelle opfattelse er, at skandinaverne er meget tolerante og welcoming . Og den forventning driver deres opfattelse af landet og dets politik,” siger han.

Også tidligere direktør i Udenrigsministeriet og ambassadør i Berlin, Beijing og Washington Friis Arne Petersen mener, at synet på Danmark generelt er positivt.

”Jeg tror, at der er et fantastisk godt billede af Danmark ude i verden, fordi vi gennem flere årtier har fået rigtig mange ting til at lykkes. Vi har bygget en stærk økonomi, et velfærdssamfund med stor lighed og ansvarlighed, og samtidig har vi et erhvervsliv med stor konkurrenceevne og kreativitet,” siger han, men påpeger dog, at Danmarks nabolande kan have en lidt anden opfattelse.

”Jeg tror, at de i vigtige nabolande som Sverige og Tyskland synes, at vi på centrale politik-områder går meget markant til højre, og de forstår nok ikke rigtigt, hvad der sker i Danmark. Men selvom den dimension kommer ind, føjer det sig ind i et overordnet meget positivt billede. Og hvordan Danmark opfattes af vores nabolandes politiske partier, kan godt se helt anderledes ud end blandt den brede befolkning i landene,” siger Friis Arne Petersen.

Simon Anholt ser det også afspejlet i sine undersøgelser, at nabolandene er opmærksomme på Danmarks flygtningepolitik.

”Generelt virker europæere til at sympatisere med politikken, fordi de står over for de samme udfordringer. Men igen handler det om folks forventning. Og folks forventninger til, at Danmark vil håndtere det rigtigt og etisk, er så stærk, at det, der reelt sker, nogle gange tilsidesættes. Uanset om fordomme er negative eller positive, fordrejer de altid, hvordan folk opfatter nyheder. Nyheder skaber ikke folks indtryk af et land. Folks indtryk af et land skaber den måde, de forstår nyheder på,” forklarer Simon Anholt.

Ifølge Uffe Østergaard, professor emeritus i historie med speciale i europæisk identitetshistorie, er grunden til, at Europa kan heppe på Danmarks landshold og samtidig være kritisk over for landets politik, at det er forskellige grupper i samfundet.

”Det viser, at der er to forskellige offentligheder. Det er ikke kun, men i ret vid udstrækning forskellige publikummer. På den måde er sport meget, men ikke alting, og omvendt er politik meget, men ikke alting,” siger han.

Det er meget svært at ændre et lands image, forklarer Simon Anholt og henviser til den danske smykkelov, der for nogle år siden fik meget international opmærksomhed.

”Det så virkelig slemt ud, og journalister sammenlignede det med nazister, der tog guldtænder fra jødiske fanger. Men efter en måned var det væk. Lande er meget bundet til det billede, der er af dem. Selv hvis Danmark har en regering, der har en anderledes politik, end hvad der er typisk for et skandinavisk land, så er der en benådningsperiode, hvor folk stadig vil tro, at Danmark er et verdensåbent land,” siger den britiske forsker.