Prøv avisen

Postdoc hvad er det?

Kaare Aagaard er postdoc ved Dansk Center for Forskningsanalyse ved Aarhus Universitet. Foto: Privatfoto.

Kristeligt Dagblad ser nærmere på nogle af de titler, som optræder i avisens spalter, men som ikke i sig selv afslører, hvad jobbet går ud på. I dag har vi talt med Kaare Aagaard, som er postdoc ved Dansk Center for Forskningsanalyse ved Aarhus Universitet

Hvad betyder din titel?

Det er en stillingsbetegnelse i det akademiske system. Oversat betyder det efter doktorale studier, som i Danmark henviser til arbejdet på universitetet efter et endt ph.d.-forløb.

Hvad går dit job ud på?

Når man har afsluttet et ph.d.-projekt, er der to muligheder for at fortsætte på universitetet. Man kan blive adjunkt, som er en betegnelse for et karriereforløb på et universitet med undervisningsforpligtelse. Eller man kan søge en stilling som postdoc. En sådan stilling er typisk tidsbegrænset og varer ofte et par år. Tit er den også finansieret ved eksterne midler for eksempel fra private fonde, forskningsråd eller myndigheder. Her er man ikke på samme måde som en adjunkt sikker på at kunne fortsætte inden for universitetsverdenen.

Selv har jeg skrevet en ph.d.-afhandling om finansiering af forskning på universiteterne, og som postdoc skriver jeg nu på en bog om dansk forskningspolitik, der er en fortsættelse af min ph.d.-afhandling.