Posthuset er flyttet ind i supermarkedet

Mens Post Danmark denne jul oplever rekordstore pakkemængder, er der reduceret voldsomt i antallet af breve, røde postkasser og posthuse de seneste år. Hvor der for 20 år siden var 1000 posthuse i Danmark, er der i dag 72

Christina Bjerre i postekspeditionen i Kvickly i Holstebro har mere end nok at se til i de sidste dage før jul. –
Christina Bjerre i postekspeditionen i Kvickly i Holstebro har mere end nok at se til i de sidste dage før jul. –. Foto: Johan Gadegaard.

Op mod halvanden million pakker havde Post Danmark spået at skulle have gennem systemet frem til torsdag i denne uge. Og målet er nået blandt andet i kraft af rekordstore pakkemængder tirsdag og onsdag i denne uge med hver 450.000 forsendelser.

LÆS OGSÅ: Håndskrevne julekort er stadig populære

Rekorderne kan man særligt takke internetjulehandlen for, og for at sikre sig, at alle modtager gaverne i tide, kan man som noget nyt også hente pakker lillejuleaften, som i år er en søndag.

Men det bliver ikke primært på posthusene, at pakken skal hentes. De seneste år er størstedelen af landets posthuse nemlig blevet lukket og udskiftet med udleveringsterminaler, og afdelinger i supermarkeder. Hvor der for 20 år siden var 1000 posthuse fordelt over hele landet, er der i dag 72. I stedet er der kommet 725 postbutikker samt 160 døgnautomater.

Ved posthusene er der også sket en reducering i antallet at postkasser. Efter at antallet af dem i en længere periode har ligget på godt 10.000, begyndte Post Danmark i år for alvor at fjerne postkasserne, og der er nu 7100 tilbage.

Det færre antal postkasser hænger også sammen med, at vi skriver og sender langt færre breve end tidligere. Antallet af breve er godt og vel halveret de seneste 20 år, fra 1,5 milliarder breve om året til 700-800 millioner.

Og forklaringen er, at Post Danmark har tilpasset sig samfundsudviklingen, siger Henning Christensen, chef for Breve Danmark.

Vi må tage konsekvensen af de sidste 20-30 års digitalisering, hvor e-mail har givet brevpost konkurrence, og hvor posthusene ikke længere i samme omfang skal sørge for postregninger og indbetalinger. Der er ikke samme behov for postkasser og selvdrevne posthuse.

Samtidig er mange postbygninger placeret steder, som tidligere var knudepunkter i byerne, eksempelvis nær stationen, men hvor folk ikke er i dag. Derfor er posthusenes service nu placeret der, hvor borgerne bevæger sig hen, eksempelvis i en postbutik i det lokale supermarked, siger Henning Christensen.

Får man så samme service i dag som dengang? Tømmes postkasserne i samme omfang, er der mindre kø i butikker og samme vejledning og hjælp?

Ja, postkasserne tømmes i samme omfang som tidligere, og i det, vi i dag kalder postbutikker, er der det samme serviceniveau, og de medarbejdere, der står der, er enten tidligere ansatte i Post Danmark eller har været gennem træning om produkter og procedurer. Samtidig kan man også tale om bedre service i dag, da postbutikkerne er flere, og åbningstiderne er længere, hvorfor der også er sandsynlighed for mindre køer, siger Henning Christensen.

Så medaljen har ingen bagside?

Der er altid bagsider, og det gælder også digitaliseringen. Antallet af breve er eksempelvis faldet voldsomt, hvilket er et problem for en virksomhed som Post Danmark, da vi skal have 5000-6000 mand ud med post hver dag, men samtidig er nødt til at tænke på omkostningerne. Derfor har vi eksempelvis måttet reducere antallet af medarbejdere.

Hvad bliver næste skridt? Forsvinder alle posthuse, røde postkasser og breve?

Nej. For det første er brevet langtfra dødt. Det er klart, at det på mange måder er blevet overhalet af internettet, men mange er rigtig glade for oplevelsen af at åbne den private postkasse og finde et brev. I Post Danmark prøver vi altid at spå nogle år frem, og vi mener, at vi i de kommende år stadig har en god brevforretning. Brevmængden vil gå noget nedad, men vi er overbevist om, at kurven flader ud omkring 2015-2016.

Samtidig planlægger vi at udvide vores filialnet. Om det skal være med flere posthuse eller -butikker har vi ikke krav til vi gør det, der økonomisk og geografisk giver mest mening. Med hensyn til postkasser har vi i år foretaget store reduktioner, så på det område sker der ikke flere omfattende ændringer foreløbig.