Præst afviste at begrave homoseksuel

Nordjysk præst afviste at begrave en 74-årig lesbisk kvinde. Datteren er chokeret

En præst fra Aalborg stift nægtede for 14 dage siden at stå for begravelsen af Kirsten Østergaards mor, som har levet sammen med en anden kvinde i 30 år, skriver DR.
En præst fra Aalborg stift nægtede for 14 dage siden at stå for begravelsen af Kirsten Østergaards mor, som har levet sammen med en anden kvinde i 30 år, skriver DR. Foto: Leif Tuxen.

En datter fra Nordjylland måtte målløs acceptere, at en præst nægtede at begrave hendes 74-årige mor, fordi moren havde levet som lesbisk.

Det var en præst fra Aalborg stift, der for 14 dage siden nægtede at stå for begravelsen af Kirsten Østergaards mor, som har levet sammen med en anden kvinde i 30 år, skriver DR.

Ikke nok med at datteren skulle komme sig over lige at have mistet sin mor, hun skulle også konfronteres med præstens chokerende udmelding.

- Jeg tænkte, kan det virkelige være rigtigt, at vi skal skamme os over det? Jeg kiggede på min mors samlever, hun var helt stille, og så blev jeg virkelig ked af det på hendes vegne. Det er jo en frygtelig situation at sætte hende i, fortæller Kirsten Østergaard til Aftenshowet på DR1.

Artiklen fortsætter under annoncen

Morens samlever er 80 år gammel, og de har levet i registreret partnerskab.

Præsten har sidenhen fortrudt sin beslutning om at nægte at begrave moren - men først efter, at familien havde skrevet en personlig klage til provsten.

- Det var en eklatant fejltagelse fra min side, den største fejltagelse, jeg nogensinde har gjort som præst. Det var en tanketorsk og kortslutning af dimensioner og helt i modstrid med, hvad jeg står for, forklarer præsten fra Aalborg Stift.

- Jeg havde først sagt ja, men kom så i tanker om, at det kunne være forkert at forestå begravelse af homoseksuelle, når jeg ikke ønsker at medvirke ved vielse af homofile, siger præsten.

- Men det var en helt fejlagtig slutning. Jeg har bedt om tilgivelse - indtil videre hos to af den efterladtes familie, forklarer præsten til DR.

Den undskyldning giver Kirsten Østergaard dog ikke meget for.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal bruge det til? Det handler jo om hans menneskesyn, og det tror jeg da ikke er forandret. Han har da sikkert fortrudt det, men det er da ikke på grund af os, men mere fordi han har sat sig selv i en meget dårlig situation, siger hun til DR.