Prøv avisen

Præster ønsker valgkamp om asylpolitik

Regeringens opblødning på asylområdet lugter af valgtaktik, mener præster, der ønsker valgkamp om den danske asylpolitik. De har ikke sat sig ind i sagerne, lyder det fra Dansk Folkeparti

Folketingsvalget skal hverken handle om skat eller velfærd, men om manglen på medmenneskelighed i den danske asylpolitik.

Det er meldingen fra to sognepræster, der begge tidligere har skabt debat med deres kritik af den danske asylpolitik.

En af dem er Helle Myken, der som sognepræst i Mariager var med til at stifte det såkaldte Præsteinitiativ, hvor flere hundrede præster underskrev en samlet kritik af den danske udlændingepolitik. Og med valgkampen er det kun oplagt at sætte endnu mere fokus på, hvordan hundreder af afviste irakiske asylansøgere får deres liv ødelagt af ventetiden i asylcentrene, lyder det fra Helle Myken.

På lørdag (i morgen, red.) deltager jeg i en stor debat på Christiansborg om forholdene for asylbørn. Og her vil jeg bestemt forsøge at sætte fokus på, at denne valgkamp også bør handle om, hvordan den danske udlændingepolitik er med til at gøre livet ganske forfærdeligt for en gruppe mennesker, som i forvejen er ramt utroligt hårdt, siger Helle Myken og påpeger, at man i Mariager desuden planlægger en særlig gudstjeneste, hvor der også vil blive sat fokus på forholdene i de danske asylcentre.

Også i Hillerød har en gruppe præster tidligere sat fokus på konsekvenserne af de lange ventetider i de danske asylcentre. Thyge Enevoldsen, der var initiativtager til den såkaldte Hillerød-aktion, har selv kontakt til en gruppe af de hårdest ramte afviste irakiske asylansøgere i Sandholmlejren. Han håber derfor også, at der i valgkampen atter vil komme fokus på asylpolitikken.

For mig handler det ikke om partipolitik, men om, at vi simpelthen ikke bør acceptere, hvordan grænserne for medmenneskelighed lige så stille bliver rykket den forkerte vej med vores behandling af mennesker på flugt. Mennesker ødelægges af den danske asylpolitik. Og det er kun rimeligt, hvis politikere fra alle partier bliver stillet til ansvar for, hvad de har gjort og vil gøre, siger Thyge Enevoldsen.

Mandag i denne uge, kun to dage før udskrivningen af folketingsvalget, meddelte statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ellers, at familier med børn nu får lov til at flytte ud af asylcentrene. Udmeldingen er dog ikke afstemt med regeringens forligsparti på udlændingeområdet, Dansk Folkeparti. Og Thyge Enevoldsen er da heller ikke imponeret.

Det er så kynisk, at han på den måde udnytter en gruppe truede mennesker for at fremme sin egen valgkamp. Han kan jo ikke holde, hvad han lover, når Dansk Folkeparti ikke er med. Det lugter langt væk af, at han bare vil undgå kritik i forbindelse med valgkampen. Det virker så beregnende og taktisk, at jeg næsten ikke ved, hvad jeg skal sige, siger Thyge Enevoldsen.

Jesper Langballe, der er både udlændinge- og kirkeordfører for Dansk Folkeparti, har ikke meget tilovers for præsternes kritik af den danske asylpolitik.

Det er tydeligt, at de ikke har sat sig ind i sagerne. Hverken teologisk eller politisk giver deres protester nogen mening, siger Jesper Langballe, der kun på et punkt er enig med præsterne.

Nej, det er da næppe helt tilfældigt, at statsministeren kommer med sin opblødning lige op til valget. Og det er også rigtigt, at han næppe kan gennemføre den uden Dansk Folkepartis støtte. Og umiddelbart er vi ikke enige med statsministeren. Men nu er valget i gang, og så kan det egentligt være mere eller mindre ligegyldigt. Det hele afhænger af det parlamentariske flertal efter valget, siger Jesper Langballe.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk