Præst: Vigtigt at indsatte kan dø uden for fængslets mure

Siden årtusindskiftet er antallet af 60-79- årige, der er kendt skyldige i lovovertrædelser, vokset fra 6817 personer i 2000 til 16.092 i 2015. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Foto: Sørensen, Jesper Nørgaard/ritzau.

Fængselsmyndighederne bør være opmærksomme på, hvor vigtigt det er, at syge indsatte kan dø i frihed. Ikke mindst fordi, der bliver flere ældre indsatte, siger præst

Skal en uhelbredeligt syg indsat i et fængsel have mulighed for at blive løsladt, så han kan tilbringe den sidste tid som en fri mand, selvom han har alvorlige forbrydelser på samvittigheden?

Det mener de pårørende til den 55-årige Barselaj Ertaq, der døde af cancer den 29. januar i år efter flere måneders sygdomsforløb.

Barselaj Ertaq havde siddet 17 år i forvaring i Herstedvester Fængsel, dømt for forbrydelser begået i Grønland. Selvom familien forsøgte at få Barselaj Ertaq prøveløsladt, nåede retten i Grønland aldrig at behandle sagen.

Fængselspræst Benny Birk Mortensen fra Herstedvedvester Fængsel vil ikke kommentere den konkrete sag. Men han fremhæver, at han personligt inden for de seneste 10 år har oplevet et par bisættelser og flere dødsfald blandt indsatte.

”Det burde ikke have været kommet dertil. Vi har haft den holdning, at det er uværdigt, at et menneskes dødsleje skal være i en celle eller i et fængsel. Hvis vi skal fastholde den holdning, er der grund til, at myndighederne i højere grad arbejder på at få indsatte med en terminal sygdom udsluset af fængslet, for selvfølgelig betyder tanken om at dø i frihed noget

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.