Prøv avisen

Prins Henriks begravelse er umulig at forudsige

Der findes ingen drejebog for kongelige begravelser. Alligevel vil kongehuset som oftest kaste et blik i bagspejlet, når så stor en begivenhed skal planlægges.

Der er ingen historiske fortilfælde for, hvordan en mandlig ægtefælle til en regent begraves i Danmark. Derudover har prinsen haft sine egne ønsker, så alt omkring hans begravelse er åbent, mener kongehuseksperter

Da dronning Ingrid blev begravet på en råkold novemberdag i 2000, var det en stor national begivenhed. Det vil det også blive, når prins Henrik skal stedes til hvile. Så langt er de historikere, Kristeligt Dagblad har talt med, enige. De er midlertid også enige om, at alt derfra står åbnet.

Der findes ingen drejebog for kongelige begravelser. Alligevel vil kongehuset som oftest kaste et blik i bagspejlet, når så stor en begivenhed skal planlægges. Ufordringen i prins Henriks tilfælde er bare, at der ikke findes nogle historiske fortilfælde. Dertil kommer, at prins Henrik selv har meddelt, at han ikke ønsker at blive begravet ved siden af dronningen i Roskilde Domkirke.

”Med netop prins Henrik er det umuligt at sige, hvordan begravelsen kommer til at foregå. Det er muligt, at han har efterladt et testamente, der vil gøre os klogere, men ellers er mit bud, at han vil blive begravet fra et af kongehusets slotte eller et af de større godser i Danmark. Assistents Kirkegård i København er også et bud, men her ligger i forvejen kun borgerlige personer, så det er ikke så sandsynligt,” siger historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Han tilføjer, at det også er en mulighed, at prinsen har ønsket at blive begravet ved sit slot i Cahors i Frankrig,

Hans kollega Sebastian Olden-Jørgensen er enig i, at det er komplet umuligt at sige, hvordan prins Henrik skal begraves.

”Da han har pensioneret sig selv, og hans forhold til Dronningen dermed er en privat persons forhold, kan det også være, at der et sted i hans testamente står, at han vil begraves i stilhed. Det er meget spændende at se, hvordan hoffet tackler situationen, for de skal naturligvis respektere den døde, men de skal også respektere offentlighedens forventninger,” siger han.

Steffen Heiberg, der er historiker og forhenværende museumsinspektør ved Frederiksborgmuseet, vurderer, at hoffet vil holde traditionen og skele til dronning Ingrids begravelse, da det var sidste gang en ægtefælle til regenten blev begravet i Danmark. Også selvom Prins Henrik har tilkendegivet sine egne ønsker.

”Det, der adskiller situationen fra tidligere, er, at prinsen ikke vil begraves i Roskilde. Men ellers vil jeg tro, at man vil følge de traditionelle normer. Kongehuset vil skele til, hvad der skete ved dronning Ingrids begravelse og måske skalere arrangementet lidt ned alt efter, hvad hoffet vurderer. I kongehuset kigger man altid efter traditionen. Men jeg er ikke sikker, for Dronningen er efter sigende meget glad for pomp og pragt. Formentlig bliver prinsen bisat fra Roskilde Domkirke, men vi ved ikke, hvor han skal begraves. Selve bisættelsen kommer formentlig til at følge de traditionelle normer, hvor de øverste rangklasser er inviteret,” lyder Steffen Heibergs vurdering.

Mange tusinde borgere mødte op og fulgte dronning Ingrids sidste rejse fra Christianborg Slotskirke til Roskilde Domkirke. Langs sørgeruten i København og ad den grandækkede strækning fra Roskilde Station til dronningens sidste hvilested ved domkirken stod folk tæt for at vise dronningen den sidste ære. Forinden havde dronning Ingrids kiste ligget castrum doloris, det vil sige til offentlig fremvisning, i Christiansborgs Slotskirke. Her passerede folk i tre dage forbi i en lind strøm. Det var første gang i 200 år, at hoffet valgte den skik. Sebastian Olden-Jørgensen kalder det yderst usikkert, om prins Henrik vil komme til at ligge castrum doloris.