Prøv avisen

Prins Joachim har fået sin egen dronning

Prins Joachim efter fødslen og bagved fødselslæge Morten Hedegaard Foto: Nils Meilvang

Prins Joachim var stolt som en pave, efter at han i går havde klippet navlestrengen til sin første datter

En lille pige på knap en halv meter, 2930 gram og med mørkt hår blev i går hele Danmarks nye prinsesse. Prins Joachims og prinsesse Maries lille ny er nummer 10 i arvefølgen og barn nummer fire fra prins Joachim.

LÆS OGSÅ:  Prinsesse Marie har født en pige

Den lille prinsesse er dermed senere i livet langt fra trone og dronningehysteri. Men derfor kan hun godt med sin placering i en sammenbragt søskendeflok med tre storebrødre i sin nærmeste familie få sin egen lille dronningeposition, mener børnepsykolog Margrethe Brun Hansen. For det er langtfra det værste at være nummer fire i en børneflok som den første pige.

Hun bliver ikke en konkurrent på samme måde, som hvis der var kommet en ny dreng. I forvejen er det sådan, at nummer fire ofte får en position, der er præget af, at der er nogle store søskende, der hjælper, siger Margrethe Brun Hansen om Danmarks nye prinsesse og fortsætter:

Nummer fire er den lille og får lidt ekstra omsorg. Generelt er den sidste i en søskendefolk lidt en fri fugl, som får mere frie rammer, hvorimod der normalt ligger større forventninger til den ældste, som skal være den store og kunne nogle ting.

Hun understreger, at hun ikke kender den kongelige familie og derfor taler ud fra helt generelle psykologiske forhold.

Selvom den lille ny bliver lillesøster i en sammenbragt skilsmisseflok af to børn fra prins Joachim første ægteskab med grevinde Alexandra og nu nummer to efter prins Henrik med prinsesse Marie, er det altid ifølge Margrethe Brun Hansen en stor glæde at få en lillesøster.

Men når der er så mange år imellem, som der er til familiens to ældste drenge på ni og 11 år, kommer de to grupper ikke til at have så meget fælles barndom. De kan holde af hinanden, men de kommer ikke til at lege så meget sammen. Det er ligesom to kuld, der får hver deres barndomsoplevelser, siger hun.

På trods af det var fjerde gang, at prins Joachim blev far, var han stolt som en pave over sin første datter.

Hun er smuk, og hun er sund og velskabt. Så hun ligner nok sin mor, siger han og indrømmer, at han kneb en lille tåre.

Det har altid været et ønske for mig. Og det her er lige et ekstra flueben, siger prins Joachim.

Den højgravide prinsesse blev indlagt klokken fire i går morges, og alt i alt varede fødslen 6-7 timer uden komplikationer. /ritzau/