Prøv avisen

Prinsens aske er spredt i danske farvande

Prins Henrik blev bisat fra Christiansborg Slotskirke 20. februar i år. Dengang oplyste kongehuset, at prinsens aske ville blive delt i to - den ene skulle nedsættes i urne ved Fredensborg Slot, mens den anden del skulle spredes over de danske farvande. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den kongelige familie har været samlet om at nedsætte prins Henriks aske i en urne i haven ved Fredensborg Slot og sprede den anden del i danske farvande.

Prins Henrik har fået opfyldt sine sidste ønsker om at få sin aske fordelt to steder.

Det meddelte kongehuset lørdag formiddag i en kortfattet pressemeddelelse.

Prinsen ønskede, at den ene del af hans aske skulle nedsættes i en urne i den private have på Fredensborg Slot, mens den anden del skulle spredes i de danske farvande.

- Prinsens ønsker er nu opfyldt, og den kongelige familie var samlet ved begge lejligheder, skriver kongehuset i meddelelsen.

Kongehuset ønsker dog ikke at inddrage offentligheden yderligere i de sidste ønsker, da det betragter yderligere detaljer som private.

I midten af august udtalte dronning Margrethe sig for første gang til pressen efter prins Henrik død.

Her lød det, at prinsens aske endnu ikke var spredt.

- Det kommer til at ske, men vi har ikke gjort alting, sagde dronningen til pressen, som hun mødte på Château de Cayx i Frankrig, hvor hun jævnligt har opholdt sig sammen med prins Henrik.

Prins Henrik sov stille ind den 13. februar i år i en alder af 83 år. En uge senere blev han bisat fra Christiansborg Slotskirke. Dengang blev det meddelt, at prinsen ønskede at blive kremeret.

Forinden vakte det i august 2017 opsigt, da prins Henrik fortalte, at han ikke ønskede at blive stedt til hvile ved siden af dronning Margrethe i Roskilde Domkirke, som traditionen ellers foreskriver.

Nogle dage efter fortalte prins Henrik i et interview med ugebladet Se og Hør, at beslutningen om ikke at blive begravet ved siden af dronningen bundede i utilfredshed med, at han ikke var ligestillet med sin kone.

Måneden efter meddelte kongehuset, at en længere udredning af prinsens helbred viste, at han led af demens. Det kunne blandt andet betyde forandringer i væremåde og dømmekraft.

Diagnosen ændrede dog ikke på prinsens beslutning om gravstedet, lød det fra kongehuset.

Ved pressemødet i sidste måned gjorde dronningen det klart, at hun accepterer sin mands ønsker.

- Han var jo et frit menneske, og det var hans beslutning. Det accepterede jeg jo, sagde dronning Margrethe.

Samtidig satte hun for første gang ord på tiden før prinsens død:

- Det sidste halvandet års tid var vi ikke helt så meget sammen, fordi han ikke var så rask.

- Det var, som det var. Jeg var meget glad for, at den allersidste tid blev meget fin og værdig og en smuk afslutning på hans tilværelse.

Nyheden om opfyldelsen af prinsens ønsker kom, kort før dronningen lørdag formiddag gik i land i Helsingør fra kongeskibet Dannebrog.

I løbet af ugen har dronningen været på sommertogt i Silkeborg og Svendborg.

/ritzau/