Prøv avisen

Prinsesse med stjernekvalitet

Prinsesse Alexandra fotograferet på Amalienborg. (Foto: Scanpix)

TILLYKKE: Prinsesse Alexandra fylder 40 år i morgen

Når stjernerne i sportens verden fylder 40 år, bliver de omtalt i pressen. Det samme må kunne gælde for prinsesse Alexandra, der fylder 40 år den sidste dag i juni.

For hun har om noget medlem af det danske kongehus stjernekvalitet. Det blev demonstreret overbevisende, den dag hendes forlovelse med prins Joachim blev deklareret. Her var en ung kvinde, som kameraerne ganske enkelt elskede. Med det samme tog hun ubesværet og uden hverken manér eller nervøsitet scenen i besiddelse og fyldte den med charme, humør og kvindelighed.

Så fulgte brylluppet - hvor brudevalsen blev afviklet nok så overlegent som for halvanden måned siden i samme lokale - indflytningen på Schackenborg, hvor hendes forældre senere også har bosat sig og naturligt er faldet ind i det sønderjyske miljø.

Man - og det gælder både det yngre og det ældre par - gør sig ikke til i Møgeltønder og omegn, og det er egenskaber, der værdsattes højt syd for Kongeåen.

Så tog hun en dag offentligt ordet på dansk og vandt alle, hun muligvis endnu ikke havde vundet for sig, og derefter er fulgt to børnefødsler, hvor Nikolaj allerede synes at have arvet sin mors talent for at beherske scenen.

Og han skabte ydermere historie ved som det første medlem af kongefamilien at gå i den stedlige børnehave. Det forlyder, at han inden for den kommunale institutions vægge hedder Nikolaj, udenfor prins Nikolaj, og at det bare fungerer.

Det er i det hele taget betegnende for prinsesse Alexandra, at alt bare synes at fungere. Det er ingen hemmelighed, at prinsesse Alex- andra er et af kongehusets mest efterspurgte medlemmer Og at hun scorede klart næsthøjest efter Dronningen, da et landsdækkende dagblad for nylig undersøgte kongehusets popularitet.

De udadvendte opgaver håndteres med en dronning Ingridsk evne til at udstråle nærvær og samtidig uudtalt værdighed, der diskret markerer distancen. Prinsesse Alexandra er selvfølgelig - og alt forekommer hos hende en selvfølgelighed og heri ligger hendes store styrke - en meget smuk kvinde, og med sine farver og skikkelse en drøm for enhver createur. Dertil besidder hun i mødet med omgivelserne en sødme, der umiddelbart vinder begge køn for sig.

Er der ikke nogen skygger i billedet? Onde tunger vil gerne spekulere i en form for jalousi mellem kongehusets hidtidige og den kommende star - kronprinsse Mary. Og skulle en fotograf en dag fange dem sammen, hvor de et øjeblik kigger hver sin vej, så er overskrifterne der med det samme! Det er nu vilkårene. Intet tyder imidlertid i den retning, og prinssesse Alex-andra vil naturligvis atter engang få også relationerne til svigerinden til at fungere. Som altid.

Hvad skal der til for at være en rigtig prinsesse? H.C. Andersen havde som bekendt sit noget ondskabsfulde bud - men Alexander Manley fra Hong Kong havde det altså bare med sig.

Og hun vil sikkert, hvis situationen var til det, kunne klare sig med et simpelt liggeunderlag og om morgenen kunne erklære, at hun har sovet aldeles pragtfuldt!

kultur@kristeligt-dagblad.dk

Fakta om prinsesse Alexandra, der fylder 40 år den 30. juni:

Alexandra Christina, prinsesse af Danmark, er født den 30. juni 1964 i Hongkong. Datter af direktør Richard Nigel Manley, født 1924 i Shanghai, og Christa Maria Manley, født Nowotny, 1933 i Østrig.

Gift 18. november 1995 med prins Joachim i Frederiksborg Slotskirke i Hillerød.

Børn: Prins Nikolai William Alexander Frederik, født den 28. august 1999, og prins Felix Henrik Valdemar Christian, født den 22. juli 2002.

Døbt og konfirmeret: Prinsesse Alexandra er døbt i Saint John's Cathedral, Hongkong. Prinsessen, som oprindeligt tilhørte den anglikanske kirke, har i Danmark modtaget undervisning i den evangelisk-lutherske tro og blev konfirmeret i Danmark inden vielsen i 1995.

Uddannelse: Prinsesse Alexandra gik på Quarry Bay Junior School i perioden 1969-71, på Glenealy Junior School 1971-74 og på Island School 1974-82, alle i Hongkong. Efter at have afsluttet sin grundlæggende skolegang har prinsessen gennemført en international erhvervsøkonomisk uddannelse. I 1983-84 studerede hun på Wirtschaftsuniversität i Wien og gennemførte i perioden 1984-86 et studieophold i Tokyo. I 1989-90 studerede prinsessen i London.

Erhvervsbaggrund:

Prinsesse Alexandra har en erhvervsbaggrund fra den finansielle verden. Fra 1986-89 arbejdede hun som børsmægler i først Citybank, Hongkong, og siden i Jardine Fleming, Hongkong. Fra 1990 til 1995 var hun ansat i GT Management (Asia) Ltd., Hongkong, hvor hun arbejdede med salg og marketing, og fra 1993 som vicedirektør, indtil hun bosatte sig i Danmark.