Privat fond betaler til krigs-veteraners medicin

På et år har 270 soldaterveteraner fået tilskud fra privat fond til medicin, som skal dæmpe deres krigstraumer. De Konservative varsler ændringer på området

Siden begyndelsen af 2012 har fonden Soldaterlegatet udbetalt cirka en million kroner i medicintilskud til danske soldater, som har været udsendt til Balkan, Irak eller Afghanistan og er vendt hjem med så alvorlige psykiske mén, at de behøver psykofarmaka for at klare hverdagen.
Siden begyndelsen af 2012 har fonden Soldaterlegatet udbetalt cirka en million kroner i medicintilskud til danske soldater, som har været udsendt til Balkan, Irak eller Afghanistan og er vendt hjem med så alvorlige psykiske mén, at de behøver psykofarmaka for at klare hverdagen. Foto: Henning Bagger.

I denne uge fik endnu en dansk krigsveteran et legat på flere tusinde kroner til den medicin, som er nødvendig for, at hans krigstraumer ikke får ham ned med nakken.

Siden begyndelsen af 2012 har fonden Soldaterlegatet udbetalt cirka en million kroner i medicintilskud til danske soldater, som har været udsendt til Balkan, Irak eller Afghanistan og er vendt hjem med så alvorlige psykiske mén, at de behøver psykofarmaka for at klare hverdagen.
LÆS OGSÅ:Hjælp til psykisk sårede soldater rykker nærmere

Særligt posttraumatisk belastningsreaktion, PTSD, rammer veteranerne, som af enten psykologer, sagsbehandlere eller familiemedlemmer henvises til Soldaterlegatet for at få økonomisk støtte en støtte, som staten ikke yder.

Der kommer ugentligt flere veteraner til for at få støtte, og vi kan sagtens gå ud fra, at der vil komme mange flere til, for vi har slet ikke fat i alle dem, der har problemer. Vi håber at kunne komme dertil, at veteranen kan hente sin medicin på det lokale apotek uden at tænke på økonomien, for mange afholder sig fra at tage medicin, fordi de ikke har råd, siger Thore Clausen, fungerende sekretariatsleder hos Soldaterlegatet.

Veteranerne får 3700 kroner af Soldaterlegatet, hvilket dækker den første egenbetaling ved kronisk medicin, og herefter betaler veteranerne selv under en femtedel af medicinprisen.

Indtil videre er 75 apoteker en del af ordningen, som fungerer således, at Soldaterlegatet indbetaler et beløb på kontoen hos det lokale apotek, hvor veteranen blot skal hente medicinen.

I efteråret viste en omfattende undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, at flere end 4300 af de cirka 26.000 danske soldater, som siden 1990erne har været udsendt, kæmper med psykiske problemer eller stofmisbrug.

På den baggrund er Soldaterlegatets støtte essentiel, mener Balkan-veteran Benjamin Yeh, som i oktober var blandt initiativtagerne til en stor veterandemonstration ved Christiansborg.

Det er flot, at Soldaterlegatet hjælper veteranerne, men det er også grotesk, for Soldaterlegatet udfylder en rolle, som staten ikke varetager. Veteranerne har ikke selv mulighed for at købe medicinen, som er en stor udgift, og hvis disse veteraner ikke får deres medicin, ender det i værste fald med splittede familier, mennesker, der går i stykker, og selvmord.

Det ønsker partier på tværs af Folketinget at undgå. I begyndelsen af det nye år iværksatte Arbejdsskadestyrelsen på vegne af partierne bag forsvarsforliget en undersøgelse, som skal udrede området inden for veteraners krigstraumer.

Undersøgelsen forventes færdig sidst på foråret og skal blandt andet redegøre for, om den meget omtalte seks-måneders-regel skal laves om. Reglen betyder, at veteraner ikke kan få hjælp, hvis de ikke senest seks måneder efter udstationering har søgt lægehjælp for eventuelle psykiske problemer.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) sagde før jul, at regeringen nu afventer undersøgelsen, før man agerer, men fra De Konservative lægger forsvarsordfører Lene Espersen pres på.

Det Konservative Folkeparti har givet veteranerne et meget klart løfte: Hvis ikke regeringen ændrer seks-måneders-reglen, fjerner dokumentationskravet om, at veteranerne selv skal påvise at være syge, og genoptager samtlige sager, fremsætter jeg et beslutningsforslag inden sommerferien. Reglerne skal ændres.

Ifølge Lene Espersen har De Konservative opbakning fra både Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, hvilket danner flertal for et lovtiltag uden om regeringen. Hun accepterer at vente på, at redegørelsen er færdig, men:

Jeg fremsætter forslaget, hvis ikke regeringen gør noget, for vi sender unge mennesker af sted på en opgave, hvor de efterfølgende kommer hjem med problemer. Derfor har jeg tænkt mig at følge det her til dørs.

Ifølge Birgitte Hillerup adskiller en royal fødsel sig fra en ikke-royal ved, at jordemoderen altid er den samme under hele forløbet. "Men tilstedeværelsen, smertelindringen og omsorgen er den samme," siger Birgitte Hillerup. --
Ifølge Birgitte Hillerup adskiller en royal fødsel sig fra en ikke-royal ved, at jordemoderen altid er den samme under hele forløbet. "Men tilstedeværelsen, smertelindringen og omsorgen er den samme," siger Birgitte Hillerup. -- Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.