Private stjæler sten fra Mårup Kirke

Der bliver stjålet sten fra det nedbrudte murvæk fra Mårup Kirke. Nationalmuseet: Tyveri er problematisk

Nedtagningen af de allersidste rester af Mårup Kirke på Lønstrup Klint i Vendsyssel, der gennemføres i disse dage, har udviklet sig til en slags gratis souvenirbod.
Nedtagningen af de allersidste rester af Mårup Kirke på Lønstrup Klint i Vendsyssel, der gennemføres i disse dage, har udviklet sig til en slags gratis souvenirbod. . Foto: Lars Horn / Baghuset.

Nedtagningen af de allersidste rester af Mårup Kirke på Lønstrup Klint i Vendsyssel, der gennemføres i disse dage, har udviklet sig til en slags gratis souvenirbod. Hver morgen, når lederen af nedtagningen, middelalderarkæolog Thomas Bertelsen fra Nationalmuseet, og det lokale murersjak fra Lønstrup møder op, kan de konstatere, at der er fjernet sten fra det nedbrudte murværk.

”Det er vi kede af. Den container, der er opstillet til at opsamle murbrokkerne i, er privat ejendom, men det bliver ikke respekteret. Ligesom jeg hver morgen kan se, at klinten er skredet en smule mere, kan jeg også se svindet i containeren,” siger Thomas Bertelsen.

Han anslår, at den mængde sten, der er stjålet, siden nedtagningen begyndte i mandags, skal tælles i tons. Containeren står uden for selve indhegningen af byggepladsen og bruges til at opsamle det murværk, der ikke skal gemmes og undersøges på Nationalmuseet. Det skal derimod destrueres og spredes ud på stierne i området. Det er Naturstyrelsen, der er den formelle ejer af kirkens murværk.

”Vi mener principielt ikke, at kulturarven skal ligge rundt omkring i folks haver eller på kaminhylder i private hjem. For nogle kan det være svært at se logikken i, at de ikke må tage stenene, når de alligevel skal destrueres. Men for os handler det om kirkens eftermæle,” siger Thomas Bertelsen.

Han kan også konstatere, at der har været mennesker inde bag afhegningen og tage sten fra murværket. Det finder han endnu mere problematisk. Dels er der skiltning, der tydeligt viser, at det er forbudt, og dels kan man teoretisk set komme til at fjerne materiale, som rummer vigtig viden for forskerne.

”Forleden nedtog vi eksempelvis en 30 centimenter lang teglsten, hvori der er ridset en tegning af en mand i kappe og med en stav i hånden. Det fortæller os noget om de mennesker, der har bygget Mårup Kirke omkring 1200, og dermed måske også om mange andre middelalderkirker i Danmark,” siger Thomas Bertelsen og fortsætter:

”Mårup Kirke vækker stærke følelser, og jeg vil nødig være den, der står med en løftet pegefinger, her hvor det sidste kapitel skal skrives. Men det er da bekymrende, at vi ikke kan have byggepladsen for os selv.”

Nedtagningen af de sidste rester af Mårup Kirke skal efter planen være færdig på fredag, hvorefter Nationalmuseet gennemfører en række arkæologiske undersøgelser i jorden.