Prøv avisen

Problemsager der kunne være undersøgt

Fortalerne for parlamentariske undersøgelser af politiske problemsager peger blandt andet på disse, hvor en undersøgelse kunne have gjort en forskel:

* Tibet-sagen: Tibet-demonstranter blev af politiet forhindret i at protestere under kinesiske statsbesøg i København i 2012. Først i 2015 dømte Østre Landsret, at politiet handlede ulovligt i et af tilfældene.

En undersøgelseskommissionen konkluderede i 2017, at behandlingen af aktivisterne var i klar strid med grundlov, politilov og den europæiske menneskerettighedskonvention.

* Støjberg-sagen:

Det kom i 2017 frem, at udlændingeminister Inger Støjberg (V) ulovligt havde tvangsadskilt unge asylpar på danske asylcentre. Ombudsmanden rettede hård kritik. Ministeren sagde, at hun i månedsvis ikke vidste, at hendes ønske om adskillelse blev betragtet som en instruks. Vinder rød blok næste valg, har de varslet en undersøgelse af ministeren.

* Gyllegate:

I 2016 måtte Eva Kjer Hansen (V) gå af som fødevareminister, da det kom frem, at Folketinget ikke havde fået fyldestgørende oplysninger om miljøeffekten af den landbrugspakke, man havde stemt igennem.

* Christiania-sagen:

Et besøg af Retsudvalget på Christiania blev aflyst med en falsk forklaring. Sagen førte siden til Morten Bødskovs (S) afgang som justitsminister i 2013.

Kilder: Politiken, Ritzau.

/ritzau/