Museumsinspektør om nedlukning: Prøv at glemme frustrationerne

Jakob Seerup, museumsinspektør på Bornholms Museum, savner at åbne museet og bringe mennesker sammen om kulturhistorien. Men coronakrisen har for ham også understreget vigtigheden af at sætte pris på det, man har

"Lær at sætte pris på det, du har," siger Jakob Seerup. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix
"Lær at sætte pris på det, du har," siger Jakob Seerup. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix

Hvad er det værste ved denne tid?

Jeg savner voldsomt at kunne slå dørene op på museet eller i kirken og indbyde til foredrag. At bringe mennesker sammen og få fortællinger om kulturhistorien til at leve. Men jeg ved jo godt, at stampublikum gerne er 60 år eller derover, og det er dem, vi i særlig grad skal passe på. Folk taler om, at det er synd for de unge, at de ikke kan udfolde deres liv, som de plejer, men jeg ved, at de ældre i den grad også lider afsavn ved ikke at kunne deltage i foreningslivet, som de plejer.

Hvad er det bedste ved denne tid?

Jeg nyder at være meget sammen med min familie. Vi går ture sammen og nyder vintervejret. Fagligt er min allerstørste glæde, at så fantastiske mængder historiske kilder og data nu ligger online, så det teknisk er muligt for mig at forske i historiske emner uden at skulle forlade mit skrivebord i hjemmekontoret. Lige nu arbejder jeg med historien om de sovjetiske soldater på Bornholm i 1945-46, og der har det været en kæmpe hjælp at have adgang til digitaliserede danske aviser og bøger og russiske databaser. Vores generation er utrolig privilegeret, at vi har de vilkår.

Nævn en bog, film eller anden kulturoplevelse, som har gjort indtryk på dig under pandemien.

Jeg har lært at sætte pris på Youtube! Der kan man finde så mange gode programmer om kulturhistorie og arkæologi. Jeg har hygget mig med at gense afsnit af det britiske arkæologi-program Time Team, og skuespilleren Tony Robinson har også lavet nye programmer om Themsens kulturhistorie og om de engelske katedraler, som jeg varmt kan anbefale. Det er inspirerende og lærerig kulturformidling. Næsten uanset, hvad man interesserer sig for, så ligger der noget om det. Jeg surfer rundt og finder også foredrag om russisk historie og meget andet. Det meste er på engelsk, men bortset fra det, så er det let tilgængeligt.

Hvilken ændring i dit liv eller dine vaner vil du bevare efter coronaen?

Jeg håber, jeg kan holde fast i den ro, jeg har fundet i at passe min have. Jeg er ikke den store gartner, men jeg nyder virkelig at se det hele gro og finde balancen mellem det nyttige og det naturlige. At spise mine egne kartofler og sætte glassene med syltetøj og rødbeder i kælderen, så man er klar til civilisationens sammenbrud, er egentlig rigtig hyggeligt og meningsfuldt.

Hvad er det bedste råd, du vil give til andre til at komme igennem coronatiden?

Prøv at glemme frustrationerne over det, du ikke kan under de nuværende omstændigheder. Lær i stedet at sætte pris på det, du har: Din nære familie, dine nærmeste venner, dit hus eller din lejlighed – din have, din bogreol og dit internet. Se det gode i de nære ting. Glem utålmodigheden og tag en dyb indånding. Bevar roen og hold håbet højt. Mennesker, du slet ikke kender, arbejder lige nu for at gøre dit liv bedre og få samfundet tilbage til en normal tilstand.