Prøv avisen

Professor: Al-Qaeda mister tiltrækningskraft

Verdens nok mest kendte terrororganisation, al-Qaeda, vil miste styrke i de kommende år. Det skyldes blandt andet, at USA med præsident Obama i spidsen har anlagt en mindre konfrontatorisk og mere forsonlig linje over for de muslimske lande. - Foto: Jason Reed Denmark

Præsident Obamas nye toner over for den muslimske verden er en af årsagerne til, at terrororganisationen al-Qaeda kommer til at miste styrke i fremtiden, spår professor

Verdens nok mest kendte terrororganisation, al-Qaeda, vil miste styrke i de kommende år.

Det skyldes blandt andet, at USA med præsident Obama i spidsen har anlagt en mindre konfrontatorisk og mere forsonlig linje over for de muslimske lande, end hans forgænger, George Bush, gjorde.

Det konkluderede professor Brynjar Lia fra det norske Forsvarets Forskningsinstitutt, FFI, da han i går gæstede Politiets Efterretningstjenestes konference om terrorisme og kommunikation.

- Jeg tror, at al-Qaedas image bliver svækket i fremtiden, og det vil gøre, at organisationen mister sin tiltrækning blandt unge, lød det her fra den norske professor.

Sympati hidtil
Hidtil har al-Qaeda ellers vundet stor sympati blandt relativt mange unge muslimer i hele verden, selvom organisationen har stået bag adskillige drab i voldsomme terrorangreb, forklarede Brynjar Lia.

Det skyldes først og fremmest, at organisationen har slået sig op på et simpelt budskab: At islam er under angreb. Vestlige lande som USA invaderer politisk, militært og økonomisk muslimske lande, og den "besættelse" kæmper al-Qaeda mod.

- Der er ganske få muslimer, som er villige til at ofre livet for oprettelsen af en islamisk stat. Langt flere er villige til at gøre det samme for at befri besatte muslimske områder. Derfor er det relativt nemt for al-Qaeda at finde bundklang for det budskab, forklarede Brynjar Lia.

Fanger opmærksomhed
Desuden har al-Qaeda ifølge professoren i langt højere grad end andre samtidige terrororganisationer formået at skabe sig et fængende image og tiltrække mediernes opmærksomhed.

Især fordi, at netværkets aktioner - som angrebet på World Trade Center den 11. september 2001 - har været så spektakulære. Men også fordi, at gruppen har været dygtig til at befæste sit image og sprede budskaber via internettet.

En tredje årsag til al-Qaedas tiltrækningskraft er den globale rækkevidde. Medlemskab af organisationen er åbent for næsten alle - også for konvertitter.

Svagheder
Men al-Qaeda har ifølge professoren også svagheder. En af dem er, at organisationen - også internt - har svært ved at retfærdiggøre drab. Samtidig er organisationens eksistens dog afhængig af volden, fordi al-Qaeda som religiøs bevægelse ikke har formuleret en politisk strategi, forklarede Brynjar Lia.

At USA med Barack Obama i spidsen viser et nyt og mere forsonligt ansigt, kan også svække al-Qaeda, mener den norske professor.

- Meget få ønsker jo at se al-Qaeda som hersker, men støtter gruppens modstand mod USA, sagde han.

Forhandler
Terrororganisationens største problem er dog - ifølge Brynjar Lia - at flere af netværkets regionale støttegrupper er begyndt at forhandle politiske løsninger med myndighederne. Og det betyder, at de ikke har brug for al-Qaeda.

- Lige nu virker det som et usandsynligt scenarie. Og organisationen vil da også blive ved med at nyde en vis støtte og sympati. Langsomt, men sikkert, er al-Qaeda dog ved at blive yesterdays news, lød det fra Brynjar Lia.

christina@kristeligt-dagblad.dk