Professor i socialret om Region Midtjyllands video-fadæse: Det er lidt Det Vilde Vesten

Overvågningsvideo fra et botilbud uden for Aarhus viser, hvordan pædagoger har brugt flere ulovlige magtanvendelser mod børn og unge. Professor i socialret Stine Jørgensen undrer sig over Region Midtjyllands håndtering af sagen

Overvågningskameraer har på den delvist lukket døgninstitution Multifunc i Viby uden for Aarhus filmet, hvordan pædagoger en nat sidste år har anvendt ulovlige magtanvendelser. - Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix. Genrefoto.
Overvågningskameraer har på den delvist lukket døgninstitution Multifunc i Viby uden for Aarhus filmet, hvordan pædagoger en nat sidste år har anvendt ulovlige magtanvendelser. - Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix. Genrefoto. .

I knap et halvt år forsøgte Socialtilsyn Midt at få udleveret en overvågningsvideo fra et botilbud, som hører under Region Midtjylland. Selvom tilsynet har krav på at se sådant materiale, var regionen af en anden opfattelse, kunne man læse i Kristeligt Dagblad den 7. december.

Da Socialtilsyn Midt endelig fik videoerne fra Region Midtjylland, så de, at pædagogerne på den delvist lukkede døgninstitution Multifunc natten til den 18. maj 2021 havde anvendt flere ulovlige magtanvendelser mod beboerne, da disse lavede et mindre kaos på Multifunc dén nat.

Alle magtanvendelserne blev imidlertid ikke indberettet til Socialtilsynet, som loven ellers tilskriver. Forløbet endte med, at tilsynet udtrykte mistillid over Region Midtjyllands ledelse - og at en såkaldt områdechef med ansvar for Multifunc og en række andre døgninstitutioner måtte gå af.  

Kristeligt Dagblad har bedt Stine Jørgensen, professor i socialret på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet, forholde sig til sagen.

”Det ser ud til at have været en meget rodet affære, hvor magtanvendelserne mod børnene og de unge lader til at have været glemt i kampen mellem tilsynet og regionen,” siger hun og tilføjer: 

”Desværre ser vi fra tid til anden, at magt mod børn og unge, som går ud over reglerne, ikke bliver indberettet – eller tilbageholdt. Det er lidt Det Vilde Vesten, er mit indtryk.”

Hvad tænker du om, at en overvågningsvideo i det her tilfælde skulle afgøre, om det var tilsynet eller regionen, der havde ret? 

”Der er ingen tvivl om, at der er nogle vanskelige situationer, som pædagogerne på de her opholdssteder befinder sig i. Ikke desto mindre er der lovgivning på området, som skal følges; lovgivning, som er sat i verden for at sikre børn og unges rettigheder,” siger Stine Jørgensen og uddyber:

”Når der er indberetningspligt i forbindelse med magtanvendelser, så er det fordi, Socialtilsynet skal kunne se, at der er et tilstrækkeligt kvalificeret pædagogisk personale på stedet – så magtanvendelser kun bruges i tilfælde, hvor det er strengt nødvendigt.”

”Videoovervågning kan enten tale pædagogernes sag – eller beboernes sag. Det er tankevækkende, at der skulle gå et halvt år, før børnenes historie blev den, der vandt.”

Hvad er argumentet for at holde videomaterialet tilbage, som Region Midtjylland i det her tilfælde valgte at gøre?

”Der er ikke noget argument. Men de gør det vel for at beskytte sig selv, arbejdspladsen og dens medarbejdere,” siger hun og tilføjer:

”Hele pointen med at indberette magtanvendelser til Socialtilsynet er, at det skal forebygge, at sådanne overtrædelse af voksenansvarsloven ikke sker igen – og at regionerne med disse indberetninger kan fortælle tilsynet, hvordan de vil sikre, at det ikke sker igen. Når en region så ikke indberetter magtanvendelserne, er der jo en øget chance for, at det vil gå ud over børn og unge igen på et senere tidspunkt.”

Forstår du, hvorfor ledelsen i Region Midtjylland handlede, som den gjorde?

”Et socialtilsyn kan ikke bare trække godkendelsen. Det har jeg i hvert fald aldrig hørt om. Forud for en sådan sanktion er der en række reaktioner som tilsynet skal iværksætte som eksempelvis påbud og skærpet tilsyn, som skal beskytte opholdsstederne fra, at Socialtilsynet bare drejer nøglen om."

”Det giver opholdsstederne mulighed for at forbedre sig. På den måde kan man betragte tilsynet som højere beskyttelse af opholdsstedet end de unge og børnene. Så jeg forstår faktisk ikke, hvad det er Region Midtjylland har været så bange for.”